Bleeding

חיסון לשפעת מפחית משמעותית את התמותה במאושפזים לאחר אוטם שריר הלב (ESC)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

החיסון נגד שפעת עונתית עשוי להיות אחד מהאמצעים הטובים ביותר למניעה שניונית בבית החולים, כך מציע מחקר שהוצג בקונגרס השנתי של האגודה האירופית לקרדיולוגיה (ESC), בו הוא הוביל להפחתה דרמטית בשיעורי התמותה והוריד את הסיכון לאירוע לב לא קטלני. הניסוי כלל יותר מ-2500 חולים המאושפזים עם אוטם שריר הלב (למעט פחות מ-1% מהמקרים שהיו עם מחלת לב כלילית יציבה בסיכון גבוה), מחציתם קיבלו את החיסון הסטנדרטי השנתי לשפעת ומחציתם סליין כפלצבו כ-72 שעות לאחר הקבלה או לאחר הליך הרה-וסקולריזציה. המחקר הראה כי חולים שחוסנו חוו ירידה של 28% בסיכון לתוצא העיקרי שנבדק – מוות, אוטם חריף של שריר הלב לא קטלני או פקקת כתוצאה מסטנט במהלך השנה שלאחר האשפוז, בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, התמותה מכל הסיבות שלהם ירדה ב-41%, וכך גם התמותה הקרדיווסקולרית. עם זאת, הסיכון שלהם לאוטם שריר הלב באופן כללי לא היה שונה באופן משמעותי מזה של קבוצת הביקורת.

לדברי עורכי המחקר, תוצאות המחקר מצביעות על כך ש”חיסון בבית החולים לאחר אוטם שריר הלב במהלך עונת השפעת הינו בטוח ומציע הגנה שוות ערך לטיפולים סטנדרטיים כמו סטטינים ומעכבי ACE“. למרות זאת, ולמרות הספרות התומכת הנרחבת, יש צורך במחקר נוסף בנושא, שכן הניסוי הופסק באפריל 2020 עם קצת יותר ממחצית מיעד המטופלים שנקבע מראש של 4400 חולים. לפי המחקר, “לא היה אפשרי להמשיך בגיוס נבדקים, שכן שיעור השפעת היה צפוי לרדת עקב מגיפת ה-COVID-19” שהתגבשה באותו זמן וכמו כן, כי “סביר להניח כי מקרי המוות הקשורים ל-COVID-19 עלולים להיות נפוצים בשתי זרועות הניסוי, מה שמקשה על פרשנות התוצאות”. לדברי אחת המציגות בכנס, בשל הפחתת הכוח הסטטיסטי יש לנקוט משנה זהירות בעת פרשנות המחקר, שכן ידוע כי הפסקת ניסוי טרם גיוס מלא עלול לגרום להערכת יתר של גודל ההשפעה על הטיפול. עם זאת, היא אמרה כי “נתונים אלה מראים בבירור כי חיסון נגד שפעת בחולים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם מועיל”.

אחד ממחברי המחקר העלה “שתי השערות סבירות” לסיבה לקשר שהודגם במחקר. לדבריו, “לחיסון עשויות להיות השפעות חיוביות ומועילות על ויסות מערכת החיסון, ובכך לגרום להפחתה בחומרת אי ספיקת לב שעלולה להתפתח. בנוסף, יכול להיות שהחיסון מפחית את הסיכון למוות פתאומי, וניתן לשער כי בדרך כלשהי החיסון מפחית את המצע האריתמי”. לדבריו, “אם נזהה את המנגנון, אולי נוכל לזהות בעתיד מטרות טיפוליות חדשות”.

לכתבה ב- Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה