Brain Cancer

היעילות והבטיחות של טיפול במנת קרינה יחידה אל מול קרינה סטריאוטקטית בגברים עם סרטן ערמונית בסיכון בינוני (JAMA Oncology)

ערמונית

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם סרטן ערמונית בסיכון בינוני, מתן מנה יחידה של קרינה (Single Dose Radiotherapy, או SDRT) הינה גישה בטוחה, הכרוכה ברעילות נמוכה, ושיעורי בקרת גידולי ואיכות חיים דומים לאלו המתקבלים לאחר קרינה סטריאוטקטית (Stereotactic Body Radiotherapy, או SBRT).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול SDRT מהווה חלופה אפשרית ל-SBRT במקרים של סרטן ערמונית ממוקם לאיבר. כעת הם ביקשו לבחון את פרופיל הרעילות, תגובת רמות PSA (Prostate Specific Antigen) ואיכות החיים לאחר טיפול SDRT לעומת SBRT.

מחקר PROSINT הינו מחקר אקראי בשלב 2, שנערך בין ספטמבר 2015 ועד ינואר 2017 וכלל 30 משתתפים עם סרטן ערמונית בסיכון בינוני. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול SDRT (קבוצת התערבות) או SBRT (קבוצת ביקורת).

התוצא העיקרי היה רעילות ההתערבות; תוצאים משניים כללו את תגובת PSA, שיעורי הישרדות ללא-הישנות PSA ואיכות החיים של החולים כפי שנקבע לפי מדד IPSS (International Prostate Symptom Score) ו-EPIC-26 (Expanded Prostate Cancer Index Composite).

מהנתונים עולה כי מרווח הזמן עד להופעה ומשך ההשפעות הרעילות האקוטיות והמאוחרות היה דומה בשתי הזרועות. לא תועדו הבדלים משמעותיים בהשפעות רעילות בדרכי השתן בדרגה 1 ובדרגה 2 ומעלה. כמו כן, שיעורי רעילות מאוחרת בדרגה 1 היו דומים בשתי הזרועות ולא תועדה רעילות מאוחרת בדרגה 2 ומעלה.

ירידה ברמות PSA אל מתחת ל-0.5 ננוגרם/מ”ל תועדה לאחר 36 חודשים בשתי זרועות המחקר. לא תועדו מקרי הישנות PSA בחולים עם מחלה בסיכון בינוני בעלת פרופיל בחיובי, אך באלו עם מחלה בסיכון בינוני בעלת פרופיל לא-חיובי שיעורי ההישרדות ללא-הישנות PSA לאחר ארבע שנים עמדו על 75% עם SBRT, לעומת 64% עם SDRT (יחס סיכון של 0.76, רווח בר-סמך 95% של 0.17-3.31).

בשתי זרועות המחקר, חציון סיכום מדדי EPIC-26 להערכת ההשפעות על תפקוד מערכת המין והשתן ומערכת העיכול צנח זמנית לאחר חודש ושב לערכים טרם הטיפול לאחר שלושה חודשים. התלקחות זמנית מאוחרת של תסמינים בדרכי השתן תועדה לאחר 9-18 חודשים ב-20% מהחולים בקבוצת טיפול SDRT.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון התוויות לטיפול SDRT במטרה להביא לריפוי סרטן ערמונית.

JAMA Oncology 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה