Breast Feeding

פרוטוקול הזנה אנטרלית איטי בפגים במשקל נמוך קשור לסיכון מופחת להתפתחות NEC ותמותה (J Parenteral Enteral Nutr)

הזנה אנטרלית סטנדרטית איטית (SSEE ) קשורה עם סיכון מופחת לדלקת מעי ונמק (NEC) בקרב יילודים שנולדו במשקל קטן מ-750 גרם, בהשוואה להזנה אנטרלית מוקדמת, כך עולה ממחקר חדש מה-J Parenteral Enteral Nutr .

המחברים מציינים ש-NEC ממשיך להוות את גורם התמותה והתחלואה המוביל בפגים , על אף השימוש הגדל בחלב אם להזנה של תינוקות אלה במסגרת פרווטוקולים סטנדרטיים של הזנה אשר סייעו בהפחתת היארעות המחלה.

החוקרים מציינים ברקע כי מבין התינוקות שנולדו במשקל נמוך מ-1500 גרם, האירעות של NEC היא בין 7%-9% עם שיעורי תמותה של בין 15% ל-30% .

מחקרים תצפיתיים הראו היארעות מוגברת של NEC במרכזים שבהם התינוקות מתחילים את ההזנה האנטרלית מוקדם וכאשר נפח ההזנה גדל באופן מהיר יותר. לכן החוקרים שיערו כי התחלת הזנה איטית יותר בתינוקות עם משקל לידה נמוך במיוחד עשויה להפחית את הסיכון ל-NEC.

במחקר שביצעו עקבו החוקרים אחר 125 יילודים במשקל לידה נמוך במיוחד אשר הוזנו ע”פ פרוטוקול SSEF , וזאת בהשוואה לנתונים הסטוריים של 294 יילודים שהוזנו בפרוטוקול של הזנה אנטרלית מוקדמת.

התינוקות הוזנו בחלב אמותיהם כאשר הדבר היה אפשרי, או בתחליף חלב אך לא נעשה שימוש בתרומת חלב אם אחרת.

תחת פרוטוקול הSSEF התינוקות שנולדו במשקל נמוך מ-750 גרם קיבלו 14 ימי NPO ולאחר מכן 7 ימי האכלה תזונתית. תינוקות במשקל בין 750 גרם ל-1000 גרם בלידה קיבלו 7 ימי NPO ולאחר מכן 7 ימי האכלה תזונתית.

בעוד שבקרב קבוצת הביקורת ההתקדמות בהזנה הייתה של בין 15 ל-20 מיליליטר לק”ג ליום, התינוקות בקבוצת ה-SSEF קיבלו תוספת של 0.5 מיליליטר לק”ג לכל יום לסירוגין (בקבוצת הפגים במשקל נמוך מ-750 גרם) , או מידי יום (לקבוצה במשקל בין 750 ל-1000 גרם).

מס’ הימים להזנה מלאה נע בין 16 ל-22 יום בקבוצת הביקורת ההיסטורית ובין 44 ל-52 יום בתינוקות בקבוצת ה-SSEF שמשקלם היה מתחת ל-750 גרם, ובין 32 ל-36 יום בתינוקות הגדולים יותר.

הסיכון ל-NEC בקבוצת ה-SSEF היה 5.6% לעומת 11.2% בקבוצת הביקורת (p=0.10), כאשר 1.6% מקבוצת ה-SSEF ו-4.8% מקבוצת הביקורת נדרשו לניתוח לצורך טיפול ב-NEC . ההבדלים בסיכון בין שתי הקבוצות ביילודים במשקל לידה נמוך מ-750 גרם היו מובהקים סטטיסטית: 2.1% בקבוצת ה-SSEF לעומת 16.2% בקבוצת הביקורת (p<0.01) .

הסיכון המשולב ל-NEC ותמותה היה 12.8% בקבוצת ה-SSEF ביילודים במשקל לידה נמוך מ-750 גרם לעומת 29.5% בקבוצת הביקורת (p=0.03).

עוד נתון מעניין הוא שהילדים בקבוצת ה-SSEF שחלו ב-NEC פיתחו את המחלה בגיל 60 יום בממוצע, לעומת גיל של 30 יום בקבוצת הביקורת.

בין הילדים השורדים לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות מבחינת משקל בעת השיחרור, או זמן השיחרור.

החוקרים מדגישים כי בעת החלפת חלב אם בפורמולה בפגים קטנים רצוי לבצע את המעבר באיטיות במטרה למנוע NEC .

לכתבה במדסקייפ

J Parenteral Enteral Nutr 2014.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה