Breast Feeding

מה בין האכלוס הראשוני של חיידקים במעי ובריאותם של ילדים ? (JPGN)

בחודש שעבר התפרסמה סקירה בכתב העת לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, ה-JPGN ע”י שניים מהחוקרים המובילים בתחום (פרופ’ אלן ווקר ופרל הוגטלינג) ובה ריכוז המידע העדכני על החשיבות הרבה של התפתחות המיקרוביום האנושי בתחילת החיים והשפעתו על הבריאות בהמשך החיים.

התבססות הראשונית של החיידקים במעי התינוק משלימה את ההתפתחות של מערכת החיסון ומערכת העיכול ומכשירה את הקרקע להרכב המיקרוביום בבגרות שנותר קבוע יחסית לאורך החיים. השבועות הראשונים לחיים מהווים חלון הזדמנויות קריטי לעיצובן של שתי מערכות גדולות אלו בו חלים שינויים קבועים בביטוי הגנטי וככל הנראה גם באוכלוסיית המיקרוביום – הגורמים הסביבתיים אליהם נחשף התינוק בתחילת חייו משפיעים באמצעות המיקרוביום על הסיכויים לחלות במחלות שונות כמו השמנה, אלרגיה למזון ומחלות מעי דלקתיות (IBD). הפרוביוטיקה מעצבת את המערכת החיסונית ותורמת להקטנת חדירות המעי ,להגנה מפני פתוגנים בכך שהיא מעודדת הפרשת חלבונים אנטימיקרוביאלים אל רירית המעי ובכך מייצרת מחסום מפני חדירת פתוגנים.

כאמור ההרכב המתבסס בינקות נותר די קבוע לאורך החיים ואותם חיידקים חלוצים שמתבססים במעי בינקות נשארים בו גם בבגרות. מעניין לציין בהקשר הזה כי יש דמיון בקרב אחים והורים בהרכב זני החיידקים במעי.

מה משפיע לטובה על התבססות אוכלוסיית חיידקי המעי:

השפעת הרכב המיקרוביום של האם – רבים מהחיידקים שהילוד מקבל מקורם בחיידקים של אמו והם מושפעים מגורמים תורשתיים, סביבתיים ומהתזונה של האם לפני ההריון, במהלכו ובעודה מניקה. לדוגמה חשיפה של האם לחיות המשפיעה על הרכב המיקרוביום שלה עוד לפני ההריון נמצאה כמפחיתה היארעות של מחלות אטופיות אצל ילדיה.

ההריון בניגוד למה שהיה נהוג לחשוב בעבר שהעובר נמצא בסביבה סטרילית, כיום הולכות ומתבססות העובדות המוכיחות את ההיפך וחיידקים בודדו מהמיקוניום, מהדם הטבורי, ממברנות של תאים עובריים וממי השפיר. המיקוניום משקף את הסביבה העוברית ואכן נוכחות של זנים מסויימים של חיידקי מעי במי השפיר קשורה לסיכון מוגבר ללידה מוקדמת לפני שבוע 33.

הלידה-  ההתבססות האידיאלית של חיידקי המעי מתחילה במהלך לידה נרתיקית כתוצאה מבליעת נוזלים וגינליים המכילים הרכב חיידקים דומה להרכב החיידקים במעיי האם. ממצא חדש ומרתק נוסף הוא כי הורניקס העוטף את העובר בעודו ברחם מורכב חומצות שומן קצרות שרשרת (short chain fatty acids ) ייחודיות שאינן ברות עיכול אבל מעודדות צמיחת חיידקים וכאשר התינוק נולד חומצות שומן אלו נמצאות כבר במעיו ומשמשות כפרה ביוטיקה הראשונה . אמנם עדיין רב הנסתר על הידוע לגבי תפקידן אך למשל נמצא במודל בעכברים כי יש להן השפעה מגינה מפני NEC.

תינוק אשר נולד בלידה קיסרית נחשף לחיידקי הסביבה והפלורה שלו פחות מגוונת ואף מובילה למצב של  דיסביוזיס   Dysbiosis – התבססות לא תקינה או חוסר איזון של המיקרוביום בחלק מסויים של הגוף. לידה קיסרית קשורה בהתבססות מאוחרת של חיידקים במעי ובפלורה פחות מגוונת כמו גם לעליה בשיעורי צליאק, השמנה ואסטמה ככל הנראה בהשפעת המיקרוביום שעובר “תכנות” במהלך הינקות המוקדמת.

הנקה – כשהתינוק מתחיל לינוק חלב אם הוא מקבל ממנו פרוביוטיקה בעיקר מסוג ביפידובטריה וגורמים פרה ביוטיים כמו אוליגוסכרידים המעודדים את צמיחת הפרוביוטיקה על פני צמיחה של חיידקים פתוגנים במעיו. מקורה של הפרוביוטיקה שבודדה מדגימות סטריליות של חלב אם אינה מהעור אלא מצינורות החלב וכיום משערים שבמהלך ההריון חלה עלייה בחדירות המעי המאפשרת מעבר של חיידקים מחלל המעי לבלוטות החלב דרך הדם במסלול שנקרא the enteromammary pathway.

חלב אם מכיל גורמים חיסוניים ראשונים ואדפטיביים המדכאים התבססות של חיידקים פתוגנים במעי התינוק: כגון חלבונים אנטיבקטריאלים כמו לקטופרין וליזוזום, גליקנים הנקשרים לרצפטורים המשמשים לקשירת חיידקים פתוגנים במעי ובכך מונעים את קשירתם לתאים ומייצרים הגנה נוספת לתינוק, גורמים אדפטיביים ובעיקר נוגדנים מסוג sIgA .נוגדנים אלו ספציפיים כנגד פתוגנים שהאם נחשפה אליהם במערכת העיכול שלה ומשפיעים על המיקרוביוטה של התינוק. הרמות שלנוגדנים כמו  IgG, sIgA וגורמי גדילה גבוהות בחלב אם של אמהות לפגים ובקולוסטרום ויורדות במשך הזמן לאחר הלידה. לעומת זאת לקטופרין נמוך בחלב אם של אמהות לפגים.

השפעת התזונה ומשך ההנקה בהמשך הילדות-

משך הנקה קצר יותר, תזונה רבת קלוריות, חלבון ושומן מהחי ופחות סיבים (כפי שילדים באירופה למשל אוכלים לעומת ילדים באפריקה) משפיעות על מיקרוביום פחות מגוון המכיל יותר חיידקי פירמיקיוטס Firmicutes לעומת בקרטריודטס Bacteriodetes . מיקרוביום עשיר יותר בפירמיקיוטס נמצא קשור להשמנה ותחלואה גבוהות יותר. לתינוקות יונקים יש יחס גבוה יותר של B:F וזה יכול להסביר את השפעה המגינה של ההנקה מפני השמנה.

Why Is Initial Bacterial Colonization of the Intestine Important to Infants and Childrens Health? Pearl D. Houghteling and W. Allan Walker; JPGN 2015;60: 294307

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד למשך שלושה חודשים לפחות לווה בסיכון מופחת לממאירויות המטולוגיות בילדים, בהשוואה להנקה לפרק זמן קצר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מנגד, לא זוהה קשר בין הנקה ובין הסיכון לגידולים במערכת העצבים המרכזית, גידולים סולידיים או נוירובלסטומה. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה להערכת נתונים אודות 309,473 ילדים (51.3%) בנים […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה