Breast Feeding

ארבע מלגות מחקר בתחום תזונת תינוקות בשווי 150,000 ש”ח חולקו בכנס איגוד רופאי הילדים (הודעת מכון מטרנה)

הודעת מכון מטרנה

מכון מטרנה חילק ארבע מלגות מחקר בתחום תזונת תינוקות בכנס איגוד רופאי הילדים:

ד”ר יניב עובדיה-מרכז רפואי ברזילי,אשקלון

ד”ר אורלי לבקוביץ שטרן- מרכז רפואי מאיר,כפר סבא

ד”ר יואל טולדנו-מרכז רפואי רבין,פתח תקווה

פרופ’ דגנית טולדנו- הטכניון, חיפה

זכו במלגות בשווי כולל של 150,000

נציגי המועצה המדעית של מכון מטרנה ומנכ”לית מטרנה, הגב’ קרן זופניק, העניקו 4 מלגות מחקר בתחום תזונת תינוקות לחוקרים מהמרכזים הרפואיים ברזילי, מאיר, רבין והטכניון.

לדברי קרן זופניק, מנכ”לית מטרנה, מכון מטרנה החוגג השנה 12 שנים להיווסדו, הוקם בליווי ושיתוף מומחים מהשורה הראשונה, במטרה לתמוך במחקרים ישראליים בנושאי תזונת תינוקות על היבטיה המגוונים מתוך הכרה בחשיבות הנושא. לכולנו ברורה מאד חשיבות התזונה בתקופת 1000 הימים הראשונים לעובר, לתינוק ולילד הרך, וההשלכות העצומות שלה לטווח הארוך. חומר מחקרי רב הולך ומצטבר בנושאים אלו בשנים האחרונות ואנו שמחים וגאים לתמוך במחקר בתחום זה בישראל.”

מכון מטרנה הוקם בשנת 2007, במטרה לתמוך במחקרים ישראליים בנושאי תזונת תינוקות וילדים   מתוך הכרה בחשיבות הנושא. ­את המכון מלווה מועצה מדעית בלתי תלויה לבחירת הצעות המחקר הזוכות וחברים בה מומחים מהשורה הראשונה בתחום תזונה ורפואת ילדים בישראל (ע”פ סדר הא”ב):

ד”ר צחי גרוסמן, פרופ’ וויצמן צבי (יו”ר), גב’ כוכבי בריג’יט, פרופ’ לובצקי רונית, פרופ’ לזמס אורי, פרופ’ ריסקין אריה. בחירת העבודות נעשית ע”פ קריטריונים מוסכמים מראש. בימים אלו יוצא קול קורא להגשת הצעות מחקר לשנת 2020

להלן תקצירי המחקרים הזוכים לשנת 2019:

ד”ר יניב עובדיה: משק יוד בנשים הרות ותפקוד בלוטת התריס ביילודיהן

מחסור ביוד בתזונת נשים הרות היא הסיבה העיקרית (הניתנת למניעה) לנזק מוחי ביילוּדים. בנוסף, מחסור זה הינו גורם משמעותי לתת-תריסיות מוּלדת. במדגם ארצי של דגימות שתן אשר נעשה בקרב נשים הרות בישראל בשנת 2016 התגלה מחסור ביוד. מטרת מחקר זה הייתה לבדוק את משק היוד במדגם נשים הרות החשופות למים מותפלים מדוללי יוד בתזונתם. כמו כן, להעריך את מקור והרגלי הצריכה של היוד ולבחון את הקשר בין משק היוד במדגם, מאפייני תזונת האם לבין תפקודי בלוטת התריס. במחקר נמצא כי רק מחצית מהנשים ההרות נטלו תוסף תזונה המכיל יוד במהלך ההריון. עוד התגלה כי מאפייני תזונת היוד בנשים הרות החשופות למים מותפלים מדוללי-יוד משפיעים על תפקודי בלוטת התריס שלהן ושל יילוּדיהן.

ד”ר יואל טולדנו: השפעתה של תוכנית התערבות כרונו-תזונתית בקרב נשים עם סוכרת הריונית על האם והיילוד (השפעת תזונת האם הסוכרתית על העובר)

בישראל שיעור סוכרת הריונית מוערך בכ-4.3% מכלל ההריונות. היא מוגדרת כאי סבילות לגלוקוז, אשר מופיעה או מתגלה לראשונה במהלך ההיריון. ידוע, כי סוכרת הריונית מעלה את הסיכון של האם ויילודה לפתח סיבוכים מטבוליים ומילדותיים. אל מכלול גורמי הסיכון ה”ידועים” להתפתחות סוכרת הריונית וסיבוכיה (גיל מבוגר, השמנה, סוכרת הריונית בעבר, סוכרת במשפחה) נוספו לאחרונה גם גורמים המכונים “כרונו-ביולוגיים”.

הגורמים הכרונו-ביולוגיים קשורים בפעילות השעונים היממתיים הפנימיים (שעונים צירקאדיניים), המווסתים פעילויות רבות בגוף במשך יממה בת כעשרים וארבע שעות. פעילויות אלו כוללות, בין השאר, סנכרון של הפרשת הורמונים וקביעת מחזוריות יממתית של מסלולים מטבוליים בשעות האור והחושך. כאשר ישנה אי התאמה בין המקצבים הצירקאדיניים, תיתכן הפרעה כרונו-ביולוגית הקשורה בין היתר עם אי סבילות לגלוקוז, עמידות לאינסולין והתפתחות סוכרת מסוג 2. הפרעה זו עלולה אף לתרום לעליה בשיעורי הסוכרת ההריונית, ולעליה בסיכון האם לפתח סוכרת עתידית. סקירת הספרות מעלה, כי השפעתן של ההפרעות הכרונו-ביולוגיות על מהלך ההיריון ותוצאותיו אינה מוערכת דיה בהיריון בכלל ובהיריון עם סוכרת היריון בפרט.

יעד המחקר להעריך את השלכותיהן של ההפרעות הכרונו-ביולוגיות על תוצאים גליקמיים ומילדותיים בנשים עם סוכרת הריונית וביילודים שלהן.

שיטות  יבוצע מחקר עוקבה פרוספקטיבי בקרב נשים, שיאובחנו עם סוכרת הריונית בשבועות 24-28 להריונן, ביחידה לרפואת האם והעובר, בית חולים לנשים, מרכז רפואי רבין בפ”ת. בעקבותיו, יבוצע מחקר קליני מבוקר לבחינת השפעת תוכנית התערבות כרונו-תזונתית על תוצאים גליקמיים ומיילדותיים של האם ויילודה.

תרומת המחקר ממצאי המחקר יתרמו להבנת ההשפעה האפשרית של ההפרעות הכרונו-ביולוגיות על מדדי האיזון הגליקמי של נשים עם סוכרת הריונית וסיבוכים מילדותיים, כולל מדדי משקל הלידה של צאצאיהן.

ד”ר אורלי לבקוביץ’ שטרן: השפעת הזנה תוך ורידית על רמת תיאמין בדם של פגים במשקל לידה נמוך מאד עם עיכוב גדילה תוך רחמי

תסמונת חידוש ההזנה היא הפרעה מטבולית המתפתחת במטופלים בתת תזונה, עם חידוש הזנה, המתבטאת בהיפוקלמיה, היפופוספטמיה, היפרקלצמיה  והיפומגנזמיה. פגים קטנים לגיל ההיריון הינם בסיכון להפרעה מטבולית הדומה לתסמונת חידוש ההזנה. ההשערה היא כי חידוש ההזנה לאחר תת התזונה התוך רחמית, מוביל להפרעות מטבוליות במנגנון דומה לתסמונת חידוש ההזנה בילדים ומבוגרים.

בשל הסיכון לחסר תיאמין כחלק מתסמונת חידוש ההזנה בילדים ובמבוגרים, מקובל להתחיל טיפול בתיאמין במקביל להתחלת ההזנה. המאגרים האנדוגניים של תיאמין הינם מוגבלים, ומחסור עלול להתפתח תוך זמן קצר. פגים מקבלים תיאמין כחלק מתוספת הוויטמינים להזנה התוך ורידית, ללא התאמת מינון התיאמין לצרכיהם. בפגים עם עיכוב גדילה תוך רחמי חמור, תוארו מקרים בודדים של חמצת מטבולית קשה עם לקטאט גבוה, בנוסף להיפופוספטמיה, היפוקלמיה והיפומגנזמיה , אשר חלפו לחלוטין לאחר טיפול בתיאמין. למיטב ידיעתנו לא נבדקה רמת התיאמין בפגים במשקל לידה נמוך מאד.

מטרות המחקר: השוואת רמת תיאמין בדם בפגים במשקל נמוך לגיל ההיריון, לעומת פגים במשקל תקין לגיל ההיריון, מיד לאחר הלידה ולאחר תחילת הזנה תוך ורידית. קורלציה בין רמת תיאמין לרמות מרכיבי תסמונת חידוש ההזנה (זרחן, סידן, אשלגן, מגנזיום) באוכלוסיות הנבדקות. בדיקת ההשפעה של ה Intake הקלורי וה-glucose delivery על ערכי התיאמין, ומרכיבי תסמונת חידוש ההזנה, ובדיקת הקשר ביניהם לבין שיעור תמותה, תחלואה וקצב הגדילה.

שיטות

נבדוק תיאמין, אשלגן, זרחן, סידן ומגנזיום בפגים מתחת 1500 ג’ הניזונים מהזנה תוך ורידית. יילקחו 3 דגימות, יחד עם בדיקות השגרה המקובלות במחלקה: לפני תחילת הזנה תוך ורידית, בגיל 48 שעות, ובגיל 10 ימים. נשווה בין פגים במשקל נמוך לגיל ההיריון לבין פגים במשקל תקין לגיל ההיריון.

פרופ’ דגנית דנינו , הטכניון: אנליזה מבנית במיקרוסקופית אלקטרונים בטמפרטורות נמוכות של תהליך העיכול של תרכובות מזון לתינוק (תמ”ל)

ארגון הבריאות העולמי ממליץ להניק תינוקות באופן בלעדי בחצי השנה הראשונה לחייהם, מכיוון שחלב אם מציע את כל חומרי התזונה הנדרשים לתמיכה בצמיחה והתפתחות אידיאלית של התינוק. האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ממליצה להניק לפחות 12 חודשים. ואכן, בארצות הברית 75% מהתינוקות יונקים מלידתם, אך עם זאת, עד גיל שלושה חודשים, 67% – 2.7 מיליון תינוקות בשנה – ניזונים מתמ”ל כתוספת.

התמ”ל מיועד כתחליף יעיל להאכלת תינוקות ומספק לתינוק את מרכיבי התזונה החיוניים. הוא מכיל הרכב מתאים של מים, פחמימות, חלבון, שומן, ויטמינים ומינרלים. הרכבו הכימי ידוע, אך מבנה התרחיף אינו ידוע. ישנם עדיין הבדלים גדולים בין תחליבים טבעיים של גלובולות שומן בחלב אם, ותחליבים מעובדים של תמ”ל, ויש הבדלים בהרכב והתארגנות החלבונים בסקלה הננומטרית. הבדלים אלו משנים את קינטיקת העיכול בילודים ומשפיעים על חילוף החומרים של השומנים ועל ספיגתם.

הפרויקט שלנו מכוון לספק לראשונה בחינה מפורטת בקנה מידה רחב של מבנה פורמולות תמ”ל נפוצות בשימוש בארץ, ולפענח את השינויים המבניים המתרחשים בתהליך העיכול. המחקר ישלב שיטות מקובלות לקביעת מבנה ומדידת הרכב ותכונות פיזיו-כימיקליות,  עם שיטות מתקדמות של מיקרוסקופית אלקטרונים בטמפרטורות נמוכות וברזולוציה גבוהה. המחקר מציע ניתוח מעמיק של מבנה והרכב תמ”ל בסקלה ננומטרית, מידע שלא היה נגיש בעבר. בגלל ההקשרים בין מבנה ומטבוליזם, יש לו פוטנציאל ממשי להבהיר את ההבדלים בין פורמולות שונות ולתרום לפיתוח עתידי של נוסחאות תמ”ל משופרות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד למשך שלושה חודשים לפחות לווה בסיכון מופחת לממאירויות המטולוגיות בילדים, בהשוואה להנקה לפרק זמן קצר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מנגד, לא זוהה קשר בין הנקה ובין הסיכון לגידולים במערכת העצבים המרכזית, גידולים סולידיים או נוירובלסטומה. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה להערכת נתונים אודות 309,473 ילדים (51.3%) בנים […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה