Breast Feeding

הערכת מדדים מרכזיים לפני ואחרי דימום מוחי תוך-חדרי בפגים (Eur J Pediatr) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

דימום מוחי תוך-חדרי הינו אחד הסיבוכים החמורים ביותר של פגות, העלול להוביל למוגבלות כרונית. במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics בחנו החוקרים התפתחות שלושת המדדים המרכזיים לפני ואחרי דימום מוחי תוך-חדרי: לחץ דם עורקי ממוצע, לחץ ממוצע של דו תחמוצת הפחמן וזרימת דם מוחית.

החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות של 254 פגים, שנולדו לאחר 23-30 שבועות היריון, עם ובלי אבחנה של דימום מוחי תוך-חדרי. הם תיעדו את לחץ הדם העורקי הממוצע ולחץ חלקי של דו תחמוצת הפחמן עד שבעה ימים לפני ושלושה ימים לאחר דימום מוחי תוך-חדרי, או במהלך 10 הימים הראשונים לחיים במקרים ללא דימום זה.

החוקרים מדווחים על עליה מובהקת סטטיסטית בלחץ החלקי של דו תחמוצת הפחמן וירידה בלחץ עורקי ממוצע בחולים עם דימום מוחי תוך-חדרי, בהשוואה לאלו ללא דימום דומה. מהנתונים עלה כי הסטייה האבסולוטית הממוצעת של זרימת הדם המוחית הייתה גבוהה יותר משמעותית בקבוצת הביקורת. סטייה רבה של זרימת הדם המוחית, כמו גם היפרקפניאה ותת לחץ דם, ככל הנראה תורמים לקריעה של כלי דם מוחיים בפגים, וכתוצאה מכך, להתפתחות דימום תוך-חדרי..

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הערכת זרימת דם מוחית הינה גישה מבטיחה העשויה לסייע בניהול הטיפול בפגים. הערכים הממוצעים של זרימת הדם המוחית לפני ואחרי דימום תוך-חדרי היו דומים באלו עם ובלי דימום מוחי תוך-חדרי, אך הסטייה האבסולוטית הממוצעת של זרימת הדם המוחית בחולים עם דימום תוך-חדרי הייתה גבוה יותר מזו בקבוצת הביקורת, הן לפני והן לאחר הדימום המוחי.

Eur J Pediatr. 2020;179(6):929-937

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

במחקר זה נמצאו שני גורמים משמעותיים הקשורים לדימום תוך מוחי בפגים. הראשון, הינו לחץ עורקי ממוצע נמוך יותר בקבוצת הפגים שפיתחו דימום תוך מוחי, שהינו ממצא צפוי. השני, עליה בלחץ החלקי של פחמן דו-חמצני כקשור לדימום תוך מוחי. אם נזכור כי היפרקפנאה גורמת לוזודילטציה הרי שממצא זה הינו גם כן צפוי. רבים מאיתנו מודאגים דווקא מהיפוקפנאה שבסופו של דבר עלולה להוביל לאיסכמיה מוחית ול-PVL. היום, כאשר רבים מאיתנו נוקטים בשיטות הנשמה עם Permissive Hypercapnea, עלינו לשקול ברצינות עד איזה ערך של לחץ חלקי של פחמן דו חמצני ניתן לאפשר הגעה. כל זאת על מנת למנוע דימום ופגיעה מוחית מאוחרת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה