Breast Feeding

מה בין משך הנשמה מלאכותית והצלחת גמילה מהנשמה במקרים של פגות קיצונית? (Neonatology) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Neonatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מרבית התינוקות שנולדו בגיל היריון של 25 שבועות נגמלו בהצלחה מהנשמה בניסיון הראשון. עם זאת, במחצית מהתינוקות שנולדו לפני שבוע 26 תועד כישלון גמילה מהנשמה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את משך הנשמה מלאכותית עד לגמילה מוצלחת מהנשמה מלאכותית ואת משך ההנשמה המצטבר עד לשחרור תינוקות שנולדו לפני שבוע 26 להיריון. עוד הם ביקשו לבחון את הקשר בין משתנים בשלב מוקדם ובין המשך המצטבר של הנשמה מלאכותית.

החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסיה, אשר התבסס על נתוני מאגר Norwegian Neonatal Network והתמקדו במקרים של פגות קיצונית, כאשר התינוקות אושפזו בבית החולים בין תחילת שנת 2013 ועד סוף שנת 2018.

מדגם המחקר 406 תינוקות, מהם 293 (72%) שרדו עד לשחרור מבית החולים. שיעור התינוקות שנגמלו בהצלחה מהנשמה בניסיון הראשון עמד על 34% מאלו שנולדו לאחר 22-23 שבועות היריון, 50% מאלו שנולדו לאחר 24 שבועות ו-70% מהתינוקות שנולדו לאחר 25 שבועות היריון. חציון הגיל לאחר ווסת אחרונה בעת גמילה מוצלחת מהנשמה בניסיון הראשון עמד על 27 שבועות. חציון משך ההנשמה המלאכותית עמד על 35, 24 ו-12 ימים בקרב תינוקות שנולדו לאחר 22-23 שבועות, 24 שבועות, ו-25 שבועות, בהתאמה.

מניתוח סטטיסטי עלה כי מין זכר ומדד אפגר נמוך בחמש הדקות הראשונות לאחר הלידה הם גורמים מנבאים מוקדמים להנשמה מלאכותית ממושכת יותר. 

מרבית התינוקות שנולדו לאחר 25 שבועות היריון נגמלו בהצלחה מהנשמה מלאכותית בניסיון הראשון. עם זאת, מחצית מאלו שנולדו לפני שבוע 26 לא נגמלו בהצלחה מהנשמה, עדות להעדר גורמים קליניים המנבאים גמילה מוצלחת מהנשמה. חציון משך ההנשמה  המלאכותית בקרב השורדים היה ארוך בארבעה שבועות בתינוקות שנולדו לאחר 22-23 שבועות היריון, בהשוואה לאלו שנולדו לאחר 25 שבועות היריון, אם כי ההבדל בחציון שבוע ההיריון בעת ניסיון גמילה מוצלח ראשון עמד על שבועיים.

Neonatology 2021 February 19, : 1-8

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

ידוע כי קיימות הוריות (אינדיקציות) קליניות ומעבדתיות להנשמת פגים, אולם עדיין אין הוריות ברורות למתי ניתן לעשות אקסטובציה לפגים בכלל ולפגים הקטנים בפרט. מחקר זה מראה כי עדיין איננו יודעים מתי וכיצד ניתן לעשות אקסטובציה מוצלחת. בממוצע, ניתן להעריך כי אקסטובציה ראשונה מוצלחת מתרחשת בכמחצית מן הפגים המונשמים הקטנים משבוע 26. ככל שגיל הפגים המונשמים צעיר יותר כך קשה לנו יותר להעריך את יכולתם לנשום ללא עזרה מלאכותית. אנו חייבים לנסות מצוא מדדים קליניים ומעבדתיים שיעזרו לנו לחזות באופן מדוייק יותר מי מבין הפגים הקטנים הללו יצליח באקסטובציה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה