Breast Feeding

עלייה בסמני פלזמה הקשורים למחלת האלצהיימר נצפתה בחולי COVID עם תסמינים נוירולוגיים (AAIC)

מוח גירוי חשמלי

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שהוצג בכנס השנתי של האיגוד הבין-לאומי לאלצהיימר (AAIC) הדגים כי סמני פלזמה המעידים על נזק עצבי ועל דלקת נוירונית נצפו בשיעור גבוה יותר בקרב חולי COVID-19 המאושפזים עם תסמינים נוירולוגיים, בהשוואה לחולי COVID-19 המאושפזים ללא תסמינים אלה. לדברי עורך המחקר, ” קיים קשר ברור בין זיהום SARS-CoV-2 לבין דמנציה הקשורה למחלת האלצהיימר. חולי אלצהיימר נמצאים בסיכון גבוה פי שלושה לזיהום, ויש להם סיכון גבוה פי שניים למות. בנוסף, תוצאות אלו מצביעות על כך ש-COVID-19 עשוי להאיץ את הסימפטומים והפתולוגיה של מחלת האלצהיימר”.

החוקרים עקבו אחר 196 חולי COVID עם סיבוכים נוירולוגיים, ו-186 חולי בקרה תואמים שלא חוו סיבוכים נוירולוגיים במשך 6 חודשים. מבין אלה שחוו סיבוכים נוירולוגיים, הסיבוך המשמעותי ביותר (51%) היה Toxic Metabolic Encephalopathy (TME), כשה-TME הנפוצים ביותר היו איסכמיים וספטים. ברוב החולים (78%) ל-TME היה יותר מסיבה אחת. סיבוכים נוספים שנצפו כללו פרכוסים, פגיעה היפוקסית/אנאוקסית, ושבץ איסכמי. לשתי הקבוצות היו תוצאות לא טובות, לכ-50% היו ליקויים בקוגניציה, ו-56% חוו הגבלה בפעילות היומיומית. עם זאת, החולים עם COVID-19 שסבלו מסיבוכים נוירולוגיים, סבלו ממהלך מחלה גרוע יותר. היו להם ציונים גרועים פי שניים ב-Modified Ranking Scale, ציונים גרועים יותר בפעילות היומיומית והיה להם הרבה פחות סיכוי לחזור לעבודה.

המנגנונים בהם COVID-19 משפיע על תפקוד קוגניטיבי לטווח ארוך אינם ברורים, אך סביר להניח שהמרכיב הדלקתי משחקת תפקיד. צוות המחקר מצא עליה ניכרת ב-light neurofilament, סמן לפגיעה נוירונלית, בקבוצת המחקר (P = .0003), וכן glial fibrillay acid protein מוגבר, סימן לדלקת נוירונלית (P = .0098). Ubiquitin carboxyl-terminal hydrolase L1, סמן נוסף לפגיעה נוירונלית, היה גם כן מוגבר בקרב קבוצת המחקר. מבחינת פתולוגיה הקשורה לאלצהיימר, רמות הטאו הכללי (t-tau) והטאו המזורחן היו גם כן עקביות עם סיבוכים נוירולוגיים. עם זאת, לא נמצא הבדל ברמות העמילואיד בטא 40 (Aβ40) בין הקבוצות, אך רמות הפלזמה של Aβ42 היו נמוכות משמעותית אצל אלו עם סיבוכים נוירולוגיים, דבר המרמז על רמות גבוהות יותר במוח. בנוסף, היחס בין t-tau ל-Aβ42 היה שונה באופן מובהק בין שתי הקבוצות. אחד ממחברי המחקר אמר כי סמנים ביולוגיים בסרום של דלקת נוירונלית, פגיעה עצבית ואלצהיימר מתואמים מאוד, ייתכן וזה מעיד על כך שלאנשים הסובלים מ-COVID ומהשלכותיו הנוירולוגיות עשויה להיות האצה של מחלת האלצהיימר”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה