Breast Feeding

היום בדיון בועדת הבריאות: ע”פ דו”ח מטעם משרד רה”מ – המחסור בכוח האדם במקצועות הפרה רפואיים ילך ויחמיר אם לא ינקטו צעדים

דוברות הכנסת (ועדת הבריאות)

דו”ח של צוות מטעם משרד רה”מ- המחסור בכוח האדם במקצועות הפרה רפואיים ילך ויחמיר אם לא ינקטו צעדים; ועדת הבריאות והמשרדים יקדמו החלטת ממשלה לצורך נקיטת צעדים מיידים

נציגת איגוד קלינאיות התקשורת: “המהלך חייב לכלול העלאת שכר; לא יתכן שהבייביסיטר שלי מרוויחה יותר ממני”

*ועדת הבריאות קיימה דיון בנושא המחסור בכוח אדם במקצועות הפרה הרפואיים. הדיון נערך בעקבות פרסום דו”ח של צוות בין משרדי שהוקם ביוזמת משרד רה”מ ומצא כבר היום מחסור באלפי מטפלים בקלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה, אשר מביא לתורי המתנה ארוכים מאוד, בעיקר בתחום התפתחות הילד. עוד מראה הדו”ח כי אם לא ינקטו צעדים להגדלת כמות בעלי הרישיון והמשרות במקצועות אלה, פערים אלו רק יחמירו עם השנים.

כבר בפתח הדיון הכריזה יו”ר הוועדה ח”כ עידית סילמן כי הוועדה תוביל יחד עם משרד רה”מ ומשרדי הבריאות, הרווחה והחינוך החלטת ממשלה להקמת צוות רב משרדי שיקבע את הצעדים המתבקשים לצמצום פערי כוח האדם במקצועות אלה. עוד הוסיפה ח”כ סילמן: “ישנה הבנה ברורה היום כי העולם של מקצועות הבריאות הוא עולם תומך שהרפואה הקלינית לא יכול בלעדיו, וכי מספר העובדים במקצועות האלה נמוך בהרבה מהצורך הקיים ובעיקר מהצפי העתידי. בעבודה מאומצת שערכנו קיבלנו הסכמה מכל אחד ממשרדי הממשלה הנוגעים בדבר לשים כסף מתקציבם לקידום הנושא. הסיעה שלנו בשיתוף פעולה עם סיעת יש עתיד והמשרדים יקדמו את הנושא. יחד נביא בשורה חשובה לטווח הקצר, הבינוני והארוך”.

רועי דרור, מ”מ סמנכ”ל ממשל וחברה במשרד ראש הממשלה אמר: “הנתונים שאספנו אכן מראים על מחסור ברור בהון אנושי במקצועות הבריאות וזה נובע מהרבה מאוד דברים. על פי התחזיות הפער ילך ויחריף בכל אחד מהמקצועות. הממשלה נדרשת להתערב פה בצורה משמעותית כדי לצמצמם את המגמות. אנחנו לא יכולים להסתמך על פעולות נקודתיות של כל משרד אלא על מתווה אחוד לכלל המשרדים. כדי לתת מחר בבוקר מענה לאותן משפחות שלא מקבלות מענה צריך לתת תמריץ מידי להגדלת כמות שעות הטיפול בגופים הציבוריים ולשם כך נביא את החלטת הממשלה, שתאפשר לנו להוציא את זה לפועל ולתת מענה הולם לבעיה כבר בשנת 2022”.

ח”כ יוראי להב הרצנו: “הטיפולים האלה מאפשרים להרבה ילדים ופעוטות לממש את הפוטנציאל שלהם, לחיות חיים מלאים ואין חשוב מכך. זה צריך להיות מסובסד באופן מלא עלך ידי המדינה וזה לא המצב היום. הגשתי הצעת חוק שנותנת פתרון מידי לצורך כי לילדים האלה אין זמן לחכות לוועדות, אבל זה רק פלסטר. צריך לראות איך אנחנו פותרים את זה בטווח הארוך”.

ח”כ יעקב אשר: “ניכר שיש צורך גדול להגדיל את היצע המטפלים אבל יש מכשולים ואני מדבר על הציבור החרדי. נראה שתחת השם של “טיוב המקצוע” מגבילים בעצם אוכלוסייה מסוימת מלעסוק בו. למשל- יש החלטה של משרד החינוך שמטפלות באומנות וקלינאיות תקשורת יצטרכו תואר שני, זה בא מרצון טוב אבל זה אומר שמהמגזר החרדי לא יהיו קלינאיות תקשורת בכלל. אני חסיד גדול של “להתאים את הכפפה ליד”. חשוב מאוד שלא תרד הרמה אבל כן מאידך שייפתח ההיצע, לפתוח אפשרות כל המגזרים לעסוק בתחום, אפשר לעשות זאת בלי להכניס אנשים שאינם כשירים”.

מוריה הלמן, האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת: “מרגש לראות שמציגים כאן את מה שאנחנו זועקות כבר שנים. המהלך חייב לכלול העלאת שכר ותמריצים. הקלינאיות לא נמצאות במגזר הציבורי כי אנחנו צריכות לעבור ממקום למקום, מגן לגן, וזה צריך בסוף גם למלא את החשבון. לא יתכן שהבייביסיטר שלי מרוויחה יותר ממני כשאני בעבודה”. לגבי ההכשרה הוסיפה הלמן: “אף אחד פה לא היה רוצה שהילד או אמא שלו יטופלו על ידי איש או אשת מקצוע שעברו הכשרה חלקית או מזורזת. אנחנו לא רוצים לסגור מועדון קטן, המועדון הקיים הוא איכותי ואנחנו רוצים לשמור עליו ככזה”.

יעל ויסוצקי- החברה הישראלית לריפוי בעיסוק: “אם נוזיל את תנאי הקבלה ונכשיר אנשים שאינם מוכשרים זה יפגע בטיב הטיפול. הצפה של אנשי מקצוע בשוק לא תפתור את הבעיה. השכר הנמוך, התנאים המזעזעים, הם הבעיה. אין אופק מקצועי או כלכלי אז למה להישאר? הילדים האוטיסטים ומתמודדי הנפש לא יכולים לסגור נמל או לשרוף את המדינה”. בתגובה לדברים אמר רועי דרור ממשרד רה”מ: “דיברנו על הגדלת היצע אחראית ולא על הצפה והנמכה של הסטנדרטים. כדי שמחר בבוקר מישהו יקבל טיפול התמריץ הוא חשוב”.

דורית אדלר, נשיאת הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא אמרה: “נדהמנו שמקצוע התזונה לא נכלל במהלך הזה, הוא חלק ממקצועות הבריאות על פי חוק. צריך להכניס את הדיאטנים למהלך מידית. אנחנו בפיגור אדיר- אין דיאטנים- לא בטיפות חלב, לא במרכזים להתפתחות הילד והנזקים הם גורפים”.

דינה צ’רנו, משרד הבריאות: “שמנו מבחן תמיכה של 80 מיליון ש”ח בכל שנה להעלאת התעריפים והגדלת השירות. המבחן מגדיר קריטריונים לדוגמא מתגמלים היום יותר על טיפולים בפריפריה, על הכשרות ועל הגדלת כמות הטיפולים. יש יחידות שקיבלו בעבר 90 שקלים על טיפול ומקבלות היום 150. למעלה מ-200 תקנים אוישו לאחרונה על ידי הקופות בהתפתחות הילד. זה יגדיל את זמינות התורים. אנחנו רואים לאט לאט ירידה בזמני ההמתנה, זה לא קורה ביום אחד אבל אם נצליח לקדם את המהלך של פתרון מידי לצד פתרון ארוך טווח אני מאמינה שנראה שינויים דרמטיים”.

עו”ד רויטל לן כהן, מנהלת תחום שילוב בחינוך, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות: “החלטת הממשלה היא לקדם שילוב של ילדים עם מוגבלות במערכת החינוך הכללית. ככל שאנחנו רוצים לתת תמריץ חיובי לנושא הזה יש לאפשר כמה שיותר טיפולים בתוך מערכת החינוך הכללית. היום בפועל בחינוך הנפרד רוב הילדים כן מקבלים טיפולים ואלו המשולבים- לא מקבלים כלל. צריך לדבר גם על אופק תעסוקתי בתוך מקצועות הבריאות ותגמול מקצועי מותאם גם למטפלים שעובדים במערכת החינוך”.

פרופ’ נאוה רצון, ראש בית הספר למקצועות הבריאות באוניברסיטת ת”א התייחסה להכשרת המטפלים באקדמיה: “הקריטריונים של כמה שעות קליניקה ואיזה סוג קליניקה ידרשו לכל מקצוע הם פועל יוצא של ארגון הבריאות העולמי. בלי זה לא תהיה הכרה למקצועות הבריאות בכל העולם ולכן אין אפשרות להפחית בדרישות. יש גם בעיה חמורה ביחס מספר הסטודנטים הממוצע לאיש סגל במקצועות הללו והמשמעות של זה היא פחות יחס לסטודנטים. כרגע אנחנו לא מסוגלים לקלוט עוד סטודנטים מעבר למה שאנחנו קולטים היום”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה