Breast cancer

נטילת גלולות למניעת הריון וסרטן. ממצאים ממחקר מעקב גדול, 1968-2004 /מאת פרופ’ דני זיידמן (*) , עורך גינקולוגיה

תקציר המאמר:

ההיארעות של סרטן נבדקה ביחס לנטילת גלולות למניעת הריון על בסיס הנתונים שנאספו במחקר אמצעי המניעה של החברה לתכנון משפחה באוקספורד.  המחקר כלל 17,032 נשים, בגיל 25-39 שנה, שגויסו במרפאות לתכנון משפחה של אוקספורד בין השנים 1968 ו -1974, והשתמשו בגלולות, דיאפרגמה או התקן תוך רחמי.

נתונים על מעקב היו זמינים עד 2004.  לא נמצא כל קשר בין שימוש בגלולות וסרטן שלא באברי הרבייה.  הממצאים ביחס לסרטן שד (844 מקרים) היו מעודדים מאד בהשוואה לנשים שמעולם לא נטלו גלולות (1.0, RR; CI 95%, 0.8-1.1). 

נמצא יחס חיובי חזק בין ההיארעות של סרטן צוואר הרחם (59 מקרים) ומשך השימוש בגלולות, עם סיכון יחסי (RR) של 6.1 (CI 95%, 2.5-17.9) בהשוואה של נשים שנטלו גלולות במשך יותר מ- 97 חודשים מול נשים שמעולם לא נטלו גלולות. 

עבור סרטן רירית הרחם (77 מקרים) וסרטן השחלות (106 מקרים) נמצא יחס שלילי חזק בקשר עם משך נטילת הגלולות;  וסיכון יחסי (RR) של 0.1 (CI 95%, 0.0-0.4) ו- 0.3 (CI 95%, 0.1-0.5), בהתאמה, בהשוואה לנשים שנטלו גלולות במשך יותר מ- 97 חודשים.

ההגנה לכאורה שנטילת גלולות נתנה מפני סרטן השחלות ורירית הרחם נמשכת יותר מ- 20 שנה לאחר הפסקת הגלולות.

שילוב של הנתונים ביחס לסרטן של צוואר הרחם, גוף הרחם והשחלות, הראה סיכון יחסי, לאחר תיקון עבור גיל נשים, של 0.7  (CI 95%, 0.5-0.8) בהשוואה בין נשים שנטלו אי פעם גלולות לעומת נשים שמעולם לא נטלו גלולות.  נראה על כן שההשפעה המועילה של נטילת גלולות על סרטן גינקולוגי עולה על ההשפעה המזיקה. 

דיון

מזה שנים קיים חשש ביחס להשפעה אפשרית של נטילת גלולות למניעת הריון על הסיכון ללקות בסרטן, ובייחוד על סרטן שד וסרטן באברי הרבייה. הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) סיכמה לאחרונה את כלל המחקרים האפידמיולוגיים בנושא, והגיע למספר מסקנות  (Cogliano et al., Lancet Oncol 2005;6:552):

1. קיימת עליה קטנה בסיכון לסרטן שד בנשים המשתמשות בגלולות משולבות או שהשתמשו לאחרונה בגלולות, שנעלמת 10 שנים לאחר הפסקת הגלולות;

2. הסיכון לסרטן צוואר הרחם עולה עם משך השימוש בגלולות;

3. הסיכון לסרטן בכבד עולה בנשים שמשתמשות זמן רב בגלולות באוכלוסיות עם שיעור נמוך של דלקת כבד נגיפית מסוג B ומחלת כבד כרונית;

ו- 4. הסיכון לסרטן רירית הרחם ושחלות פוחת בקרב נשים שנטלו גלולות, והסיכון פוחת עוד יותר בעקבות שימוש ממושך בגלולות.  עבור סוגי סרטן אלה ירידה מסוימת בסיכון נמשכת לפחות 15 שנה לאחר הפסקת נטילת גלולות.

המסקנות של ה- IARC מבוססות בעיקר על מחקרי מקרה (case) ביקורת (control) עם המגבלות המתודולוגיות הקשורות לכך.  המחקר הנוכחי הינו על כן בעל חשיבות מיוחדת להערכת ההשפעה של גלולות על הסיכון לסרטן מאחר והוא מבוסס על מעקב ארוך טווח אחר קבוצה גדולה של נשים.  

במחקר הנוכחי לא נמצאה כל עליה בסיכון לסרטן שד, אך כן אושר שוב שנטילת גלולות מקנה הגנה משמעותית מפני סרטן שחלה או רירית הרחם.  שוב נמצא כי הגנה זו משמעותית גם לאחר שעברו יותר מעשרים שנה מהפסקת נטילת הגלולות.  עם זאת, המחקר תומך בממצאים של מחקרים המורים על קשר בין סרטן צוואר הרחם ונטילת גלולות.  מעניין מה תהיה החשיבות לממצא זה בעתיד במידה וייושמו ההמלצות הנוכחיות להתחלת מתן חיסונים כנגד HPV בקרב ילדות.

החוקרים גם בדקו מה המשמעות עבור האישה של הירידה בסיכון לסרטן שחלות ורירית הרחם לאור העלייה בסיכון לסרטן צוואר הרחם.  נמצא כי סך הסיכון ללקות בשלושת סוגי הסרטן הללו, גם לאחר תיקון עבור גיל, נמוך באופן משמעותי.  כלומר שעל פי קבוצת המעקב האנגלית גלולות הפחיתו את הסיכון הכולל ללקות בסרטן של מערכת הרבייה.  

למחקר הנוכחי מספר מגבלות בעיקר בהקשר לאיכות הנתונים שנאספו לאורך הזמן.  בנוסף, ממצאי המחקר מתייחסים רק לגלולות שהיו בשימוש נרחב בשנות השבעים והשמונים.  ידרשו כמובן מחקרים נוספים על מנת לאשר את ההשפעה ארוכת הטווח על הסיכון לסרטן של הגלולות הנפוצות כיום בשימוש.  עם זאת, הממצאים של מחקר זה בהחלט מעודדים עבור נשים שסיימו ליטול גלולות לפני 20-25 שנים.

(*) פרופ’ דניאל זיידמן – יו”ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, מנהל יחידת המחקר, אגף נשים ויולדות, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר



Oral contraceptive use and cancer.  Findings in a large cohort study, 1968-2004., Vessey M, Painter R.. , Br J Cancer 2006;95:385-9.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה