Breast cancer

האם ניתן למנוע סרטן שד בעזרת פעילות גופנית? (JC 402 – כולל שאלת השתלמות)

ג’ורנאל קלאב, מגזין 402: מחקר המתפרסם ב-JAMA בחן את הקשר בין פעילות גופנית חובבנית בבגרות ושכיחות סרטן השד בקבוצה גדולה ומגוונת של נשים מבוגרות ממחקר ה-Women’s Health Initiative.

נשים העוסקות באופן קבוע בפעילות גופנית נמצאות בסיכון מופחת לסרטן השד. לא ברור האם פעילות גופנית המתבצעת לאחר גיל המעבר מפחיתה את הסיכון לסרטן השד, או שיש צורך בפעילות גופנית לאורך כל החיים על מנת להשיג הגנה זו. כמו כן לא היה ידוע מה מידת המאמץ ותכיפות הפעילות הנדרשים. מחקרים מסוימים הראו למשל שיש צורך בפעילות מאומצת על-מנת להפחית את הסיכון לסרטן השד.

חשוב אפוא היה לקבוע האם פעילות גופנית מתונה בגיל המבוגר עשויה להפחית את הסיכון לסרטן השד, שכן זוהי מידת הפעילות שרוב הנשים מסוגלות להשיג.

מחקר זה בחן את הקשר בין פעילות גופנית חובבנית בבגרות, ושכיחות סרטן השד בקבוצה גדולה ומגוונת מבחינה אתנית של נשים מבוגרות ממחקר ה-Women’s Health Initiative.

מחקר עוקבה פרוספקטיבי זה כלל מעל 74,000 נשים בגילאים 50 עד 79 שגויסו ב-40 מרכזים רפואיים בארצות-הברית. התוצאה העיקרית שנבחנה היתה שכיחות סרטן שד פולשני ו-in situ.

תועדו 1780 אבחנות חדשות של סרטן השד במשך תקופת מעקב ממוצעת של 4.7 שנים. בהשוואה לנשים פחות פעילות, נשים שהשתתפו בפעילות גופנית מאומצת בגיל 35 הראו ירידה של 14% בסיכון לסרטן השד. ממצאים דומים, אם כי פחות משמעותיים, נצפו עבור פעילות מאומצת בגיל 18 ו-50.

ניקוד גבוה של פעילות גופנית עכשווית נמצא קשור במגמה של ירידה בסיכון לסרטן השד. נשים שלקחו חלק בפעילות שוות ערך ל-1.25 עד 2.5 שעות של הליכה מהירה בשבוע השיגו ירידה של 18% בסיכון לסרטן השד, בהשוואה לנשים לא-פעילות. ירידה מעט גדולה יותר נצפתה בנשים שלקחו חלק בפעילות שוות ערך ל-10 שעות או יותר של הליכה מהירה.

השפעת הפעילות הגופנית על הסיכון היתה מודגשת ביותר בקרב נשים בשלישון הנמוך ביותר של משקל גוף (BMI <24.1), אך גם נמצא בשלישון האמצעי (24.1-28.4 BMI).

מתוצאות מחקר זה עולה שחוסר פעילות גופנית עלול להיות גורם סיכון שנשים פוסט-מנפאוזליות יכולות לשנות על מנת להשיג ירידה בסיכון לסרטן השד.

נמצא גם שאין צורך בפעילות גופנית מאומצת, ודי בפעילות גופנית מתונה, בגיל המבוגר, על מנת להשיג ירידה משמעותית בסיכון לסרטן השד.

כמו כן, הפעילות הגופנית תרמה לירידה בסיכון לסרטן השד בקרב נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי, ונמצאות לכן בסיכון מוגבר לסרטן השד. עבור נשים הבוחרות להמשיך בטיפול הורמונלי לטיפול בתסמינים של גיל המעבר או למניעת אוסטאופורוזיס, יש אפוא חשיבות רבה למידע זה, כי שינויי פשוט יחסית בסגנון החיים הכולל הגברת מידת הפעילות הגופנית, עשוי להפחית את הסיכון שלהן ללקות בסרטן השד.

הערת הג’ורנאל: משמח לדעת שלפעילות גופנית, גם מתונה יחסית, יש גם השפעה משמעותית חיובית להורדת סיכון זה. את הרווחים הנוספים הקשורים למשקל גוף, כושר גופני המגן טוב יותר על המערכת הקרדיו-וסקולרית, וככל הידוע גם השפעה לטובה על מצב הרוח, החיוניות ואיכות החיים הכוללת, כולנו כבר מכירים. אם הצגת העובדה של הירידה בסיכון לסרטן השד תסייע לנו לשכנע עוד נשים לאמץ פעילות גופנית מתונה כדרך חיים, הרי שהחוקרים, כותבי המאמר, וכולנו נבוא על שכרנו.

Recreational Physical Activity and the Risk of Breast Cancer in Postmenopausal Women , Anne McTiernan, JAMA. 2003;290:1331-1336.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולה כי מבחן מאמץ לב-ריאה עשוי לסייע בהערכת הדפוסים הייחודיים של ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין ATTR (או Amyloidosis Transthyretin), מחלה רב-מערכתית, מסכנת-חיים, הנובעת משקיעת סיבי עמילואיד טרנסתירטין. מבחן מאמץ לב-ריאה הינו מדד הזהב להערכת מנגנונים בבסיס אי-סבילות למאמצים בחולי אי-ספיקת לב ומדדים ממבחן זה עשויים לשמש […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

  • יתרונות טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה בחולים עם מחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    יתרונות טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה בחולים עם מחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    טיפול להפרעות דיכאון וחרדה עשוי להביא לשיפור משמעותי בתוצאות הטיפול בחולים עם מחלות לב וכלי דם, כולל הפחתת אשפוזים, ביקורים בחדרי מיון ואף שיפור הישרדותי בחלק מהמקרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה שכלל 1,563 חולים (גיל ממוצע של 50 שנים; 68% […]

  • מודל לימוד מכונה מסייע בזיהוי תסמונת Long QT Syndrome (מתוך JAMA Cardiol)

    מודל לימוד מכונה מסייע בזיהוי תסמונת Long QT Syndrome (מתוך JAMA Cardiol)

    מודל לימוד מכונה הוכח כיעיל יותר בזיהוי תסמונת Long QT Syndrome מולדת על-בסיס בדיקת אק”ג במנוחה, בהשוואה למדידה ידנית של מרווחי QT ע”י מומחים להפרעות קצב לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים כותבים כי תסמונת Long QT Syndrome הינה מחלת תעלת יונים בלב המלווה בסיכון מוגבר לסינקופה, טכיקרדיה עלייתית, […]

  • שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בדרגה בינונית/חמורה, אשר לעיתים קרובות אינה זוכה להתייחסות מספקת ופוגעת באיכות החיים ובתפקוד המיני, בעיקר בנשים עם היסטוריה של סרטן שד. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את המאפיינים הקליניים של נשים לאחר-מנופאוזה עם אטרופיה של […]

  • לדיכאון השפעה גדולה יותר על הלב בנשים לעומת גברים (JACC: Asia)

    לדיכאון השפעה גדולה יותר על הלב בנשים לעומת גברים (JACC: Asia)

    בקרב מבוגרים עם דיכאון, הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים גבוה יותר בנשים לעומת גברים, ללא תלות בגיל או השמנה. נשים עם דיכאון עשויות להיות בסיכון גבוה יותר להתקפי לב, הישנות כאבי חזה, אירועים מוחיים, אי-ספיקת לב ופרפור פרוזדורים, בהשוואה לגברים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JACC: Asia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי זיהוי גורמים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה