Breast cancer

האם תרופות אנטי-פסיכוטיות מעלות את הסיכון לסרטן שד? (Journal of Clinical Psychopharmacology)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychopharmacology עולות עדויות נוספות לפיהן תרופות אנטי-פסיכוטיות המעלות רמות פרולקטין בדם מלוות בסיכון מוגר משמעותית לסרטן שד.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות אנטי-פסיכוטיות עשויות להשפיע על רמות פרולקטין ע”י חסימת קולטנים לדופמין בהיפופיזה. פרולקטין עשוי להפעיל גנים חשובים בהתפתחות סרטן שד ומחקרים קודמים מצאו קשר בין טיפול אנטי-פסיכוטי ובין סיכון סרטן שד.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי IBM MarketScan Commercial ו-Medicaid לזיהוי נשים שנטלו תרופות אנטי-פסיכוטיות בהשוואה לנוגדי-פרכוס או ליתיום. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון לסרטן שד עם תרופות אנטי-פסיכוטיות, לאחר תקנון לגיל וגורמי סיכון אחרים.

החיפוש בנתונים הוביל לזיהוי 914 מקרים (0.16%) של סרטן שד פולשני ב-540,737 נשים. חשיפה לכל התרופות האנטי-פסיכוטיות לוותה בעליה של 35% בסיכון לסרטן שד (יחס סיכון מתוקן של 1.35, רווח בר-סמך 95% של 1.14-1.61).

הסיכון היחסי לסרטן שד היה גבוה יותר ב-62% בנשים שנטלו תרופות אנטי-פסיכוטיות בקטגוריה 1, המלוות ברמות פרולקטין גבוהות, כולל Haloperidol, Paliperidone ו-Risperidone. בנוסף, הסיכון היה גבוה ב-54% באלו שנטלו תרופות אנטי-פסיכוטיות בקטגוריה 2, להן השפעות בינוניות על רמות פרולקטין, כולל Iloperidone, Lurasidone ו-Olanzapine.

מנגד, לתרופות אנטי-פסיכוטיות מקטגוריה 3, להן השפעה קטנה יותר על רמות פרולקטין, לא הייתה השפעה על הסיכון לסרטן שד. קבוצה זו כוללת את התרופות Aripiprazole, Asenapine, Brexpiprazole, Cariprazine, Clozapine, Quetiapine ו-Ziprasidone.

החוקרים מסכמים וכותבים כי זהו המחקר הגדול ביותר להערכת תרופות אנטי-פסיכוטיות בנשים בארצות הברית. הנתונים מעידים כי שימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד, עם השפעה בולטת יותר על הסיכון לממאירות בעקבות חשיפה לתרופות המעלות רמות פרולקטין.

Journal of Clinical Psychopharmacology: December 3, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה