Cardiac Rhythm Management

הערכת היעילות והבטיחות של נוגדי-קרישה פומיים ישירים בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת מסתם לב (Am J Cardiovasc Drugs)

ההנחיות הנוכחיות ממליצות על מתן טיפול בנוגדי-קרישה פומיים בעלי פעילות-ישירה על-פני קומדין בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת מסתם לב ללא מסתם מכאני או היצרות בינונית-עד-חמורה של המסתם המיטראלי. כעת, מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiovascular Drugs מדווחים חוקרים לראשונה על נתוני עולם אמיתי להשוואת התכשירים השונים, מהם עולה כי שיעור אירועי דמם מג’ורי דומים בין נוגדי קרישה פומיים ישירים שונים ומחלות מסתם שונות, אך שיעור אירועים מוחיים או תסחיפים סיסטמיים היה גבוה יותר בקרב מטופלים ב-Dabigatran (פרדקסה).

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של נוגדי-קרישה פומיים ישירים בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת מסתם לב. הם השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל מבוגרים עם אבחנה של פרפור פרוזדורים ולפחות מחלת מסתם בדרגה בינונית בבדיקת אקו-לב. החוקרים התמקדו בחולים אשר קיבלו לפחות חודש אחד של טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים והוציאו מהמחקר חולים תחת טיפול נוגד-טסיות כפול או התוויות נוספות לטיפול בנוגדי-קרישה.

התוצאים העיקריים כללו את היארעות אירועים מוחיים או תסחיפים סיסטמיים ואירועי דמם מג’ורי.

מדגם המחקר כלל 200 חולים, כולל 50 חולים עם מחלת מסתם וותין, 50 חולים עם מחלת מסתם מיטראלי, 50 חולים עם מחלת מסתם תלת-צניפי ו-50 חולים עם מחלה של מספר מסתמי לב. מרבית החולים קיבלו טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) (133 חולים, 66.5%), כרבע טופלו ב-Rivaroxaban (קסרלטו) (50 חולים, 25%) וחלק קטן טופל ב-Dabigatran (פרדקסה) (17 חולים, 8.5%). מדד CHA2DS2-VASc הממוצע עמד על 4.25 והיה דומה בין החולים.

החוקרים מדווחים כי שיעור אירועים מוחיים או תסחיפים סיסטמיים עמד על 3.5% והיה הגבוה ביותר בקרב מטופלים ב-Dabigatran (3 חולים, 17.6%), בהשוואה לנוגדי-קרישה פומיים ישירים אחרים, כולל Apixaban (מקרה אחד, 0.8%) או Rivaroxaban (3 מקרים, 6%) (p=0.001).

השיעור הכולל של אירועי דמם מג’ורי עמד על 5.5% ולא היה שונה בין נוגדי-קרישה פומיים ישירים שונים, כולל 5 מקרים עם Apixaban (3.8%), 4 מקרים עם Rivaroxaban (8%) ו-2 מקרים עם Dabigatran (11.8%) (p=0.264) והיה דומה עם סוגים שונים של מחלת מסתם לב, כולל 3 מקרים בחולים עם מחלת מסתם וותין (6%), 2 מקרים בחולים עם מחלת מסתם מיטראלי (4%), 2 מקרים בחולים עם מחלת מסתם תלת-צניפי (4%) ו-4 מקרים בחולים עם מחלה של מספר מסתמי לב (8%) (p=0.787).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת מסתם, שיעור אירועי דמם מג’ורי היה דומה בין נוגדי-קרישה פומיים ישירים שונים ובין מחלות מסתם שונות; עם זאת, שיעור גבוה יותר של מטופלים ב-Dabigatran אובחנו עם אירוע מוחי או תסחיף סיסטמי. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את ממצאי המחקר.

Am J Cardiovasc Drugs. 2020

הערת מערכת:

ניתן להבחין בכך שאפיקסבן היה קשור להכי פחות ארועים תרומבוטיים מחד, וגם להכי פחות אירועי דמם מאידך , מה שעשוי להפוך אותו לחלופה מועדפת לאוכלוסיית מטופלים זו. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה