Cardiomiopathy & Cardiology

תוצאות מבטיחות לגישה חדשה לשיפור הזיכרון בחולי אלצהיימר (Adv Sci)

מנתונים בשלב מוקדם מאוד שפורסמו בכתב העת Advanced Science עולה כי טכניקה חדשה ולא-פולשנית לגירוי מוחי בהנחיית אולטרה-סאונד עשויה לשפר את הזיכרון בחולים עם מחלת אלצהיימר.

לטכניקות גירוי מוחי הזמינות כיום ישנן מספר חסרונות, בפרט חוסר יכולת להביא להפעלה של אזור מוקדי עמוק בתוך המוח. לגישת TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) מגבלות הנוגעות לדיוק, בעוד ש-DBS (Deep Brain Stimulation) הינה פרוצדורה פולשנית הדורשת השתלה כירורגית של אלקטרודות. מנגד, TPS (Transcranial Pulse Stimulation) בהנחיית אולטרה-סאונד אינה מוגבלת לשכבות השטחיות של המוח, ממוקדת מאוד ויכולה לטפל באזור ספציפי במוח ללא גירוי לא-רצוי של אזורים מוחיים אחרים. היעילות של גירוי מוקדי, לא-פולשני, בהנחיית אולטרה-סאונד, הודגמה במודלי חיות ובמחקר קליני קטן שכלל 10 משתתפים בריאים בו הגירוי הוביל לעליה בהשפעות הנוירו-מודולטוריות באופן תלוי מינון עם עלייה בגירוי. השפעות דומות לא תועדו בקבוצת טיפול דמה.

המחקר הנוכחי כלל 35 חולים (גיל ממוצע של 70.37 שנים) עם אבחנה סבירה של מחלת אלצהיימר, אשר טופלו בשני מרכזים. כל המשתתפים קיבלו טיפול אופטימאלי וכן טופלו ב-TPS במשך 2-4 שבועות וכן השלימו בדיקות MRI לפני ואחרי הגירוי.

המרכז הראשון התבסס על גישת ניווט לכוון את הטיפול למחלת אלצהיימר באזורים רלבנטיים והתוצאות נבחנו אל מול גירוי מוחי גלובאלי, ללא ניווט, במרכז השני. התוצא הגלובאלי המג’ורי להערכת התפקוד הקוגניטיבי של החולים נקבע על-פי סדרת CERAD (Consortium to Establish a Registry for Alzheimer’s Disease) לאחר שלושה חודשים. בנוסף, בדיקת Functional MRI (fMRI) שימשה להערכת שינויים ברשתות הזיכרון במוח בהתאם לתפקוד הקוגניטיבי.

החוקרים מדווחים כי לא תועדו אירועים חריגים חמורים והפרוצדורה נסבלה היטב, ואף ללא תופעות לוואי מינוריות ב-93% מהחולים.

החוקרים מאו כי מרכיבי הזיכרון והתפקוד המילולי לפי מדד CERAD השתפרו משמעותית לאחר הטיפול במשתתפים בשני המרכזים. עם זאת, במרכז הראשון נרשמה ירידה ביכולת המבוססת על זיהוי דמויות. החוקרים בחנו תפקוד זה מאחר ופרוטוקול המחקר לא כלל גירוי של אזור הקורטקס האקוסיפיטו-פריאטלי, לו חשיבות בעיבוד ראיה מרחבית. לאור זאת, הממצאים תומכים בהשפעה ספציפית של הטיפול רק לרשתות שנחשפו לגירוי.

מהנתונים מבדיקות fMRI אודות 19 חולים עלה כי נרשמה עליה ספציפית בתפקוד רשתות זיכרון לאחר טיפול TPS, אשר תאמה לשיפור במדדי CERAD, עדות לכך לקשר בין שינויים אלו ברשתות הזיכרון ובין התפקוד הקוגניטיבי.

החוקרים מציינים כי המנגנון המדויק בו אולטרה-סאונד הוביל להשפעות אלו אינו ידוע.

Adv Sci. Published online December 23, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה