Cardiomiopathy & Cardiology

מהו סיכון התמותה לטווח הרחוק, בצעירים עם אוטם מסוג שני, של הפרת האיזון בקשר הספקה לעומת תצרוכת חמצן של המיוקארד?/מאת ד”ר יעקב גולדשטיין, האיגוד הקרדיולוגי

הסיווגשל נזק מיו קרדיאלי אקוטי אוmyocardial injuryעבר מספר גלגולים, לאור הרגישות הרבה של בדיקתהטרופונין,אשר העלתה מאד את שיעורי האבחנה,עד להגדרה המקובלת כיוםבהתאם להגדרה האוניברסאלית הרביעית מ 2018 של אוטם (ר”תUDMI -4),המבדילה בין 5 סוגים בהתאםלפתו פיזיולוגיה, מידתהתחלואה הכלילית, גורמים סביבתיים או עצמיים הקובעים אתתצרוכת חמצן יחסית לכשר הספקתו ל מיו קארד, העדות הקיימתלאיסכמיה מיו קרדיאלית, ו נזק בעקבותהתערבויות שונות בעורקים הכליליים:


  • להבדיל מאוטם מטיפוס 1 ר”תT1MIהאירוע המקובל הקלאסי בעקבות קרעסדק ברובד טרשת וקריש כמקובל באוטם ספונטני,

  • אוטם מטיפוס -2ר”תT2MI,הינו אוטםמשני לגורםהמפר איזון של הספקהתצרוכת חמצןמיו קרדיאלית, (כ imbalance between myocardial oxygen supply and demand or mismatch)  לרב על מחלה כלילית חסימתית (היצרות בעורק כלילי מעל 50% ר”ת CAD ,אך גם בהעדרה, וישנם מספר אפשרויות אחרות), וכולל מגווןרחב של תחלואה קלינית, בליווימאפיינים של איסכמיהמיו קרדיאלית של:

  • סימפטומים של איסכמיה מיו קרדיאלית,

  • שינויים איסכמיים באק”ג,

  • ועדות הדמיתית של איבוד מיו קארד חיוני (כviable), או הפרעות תנועת דופן ר”תRWMA.


    • קבוצה נוספתהינהmyocardial injury without evidence of ischemiaר”תNINJכממצא של שינוי דינמי חד ברמות טרופונין (לפחות ערך אחד מוגבר מעל סף אחוזון 99% באוכלוסייה הנורמלית) בעת האשפוז בגיןמצבי תחלואה שונים, גם שלmyocardial oxygen supply and demand mismatch אךללא מאפיינים של איסכמיה מיו קרדיאליתולמעשה כולל, פרט לאטיולוגיות אלה, גם מצבים נוספים עם פתו פיזיולוגיה שאיננה כלילית, כגוןTakotsuboומיוקרדיטיס.

    • סוג T3MI מוגדר למטופל שנפטר פתאום בחשד ל MI אך לא שרד ולכן לא נתן להעריך עלית טרופונין. סוג T4aMI עליית טרופונין פי 5 ומעלה בעקבות התערבות כלילית מלעורית, ו 4b אם אירע בהמשך פקקת תומכן. סוג T5MI עליית טרופונין פי 10בעקבות CABG.

    • סל נוסף מאד מגוון אטיולוגית, ומבלבל מאד לאור ריבוי אבחנות מבדדלות, כולל כל עלייה דינמית בטרופונין המגדירה MI לכאורה, בחלקם כמו סוגים קודמים, אךללא ממצא של היצרות כלילית משמעותית(ר”תMINOCA).

    ידוע שהתחזיתשלT2MIושלNINJבתוך האשפוז ולטווח הקצר איננה שפירה,סוגים הכוללים לרב אוכלוסיות מבוגרות יותר עם תחלואה נלווית רבה.

    אךהערכה מדויקת של הסיכון,התחזיתהעתידיתלטווח הרחוק יותר,הגישה הטיפולית המיטבית, לא ממש מוגדרים בשתי תת קבוצות אלה,בעיקר באוכלוסיות צעירות עם תוחלת חיים האמורה להיות רבת שנים.

    מטרת המחקר:

    להעריך הפעם באוכלוסייה הצעירההמאושפזת עםT2MIאוNINJללא אבחנה של Takotsubo , מיוקרדיטיס או פגיעה כלייתית קשה,את סיכוניהתמותה הכלליתומסיבהקרדיו וסקולרית(ר”תCVS),לטווח הרחוק,יחסית לT1MI, בריבודלאטיולוגיהולהעריך אתהגישות האבחנתיות והטיפוליות.

    שיטות:

    מחקר עוקבה רטרוספקטיבי מתוך 2 מרכזים אקדמיים אמריקאיים, על מאושפזים בגיל צעיר (מתוך מרשם Young-MI ) מתחת ל 50 עם עליתטרופונין חדה דינמיתמעל אחוזון 99% בעת קבלתםאואבחנהבקידודICDשלMI,ללא מחלה כלילית ידועה קודמת.

    כל המקרים עברו adjudication מחדש לסוגיT1MIאוT2MIאוNINJבהתאם להגדרתUDMI-4.  הערכת סיכוני תמותה בוצעו בעזרת מודלים שלCox proportional hazardsלהישרדות חופשית מתמותה מכל סיבה ו מתמותה CVS (כ survival free from all-cause and cardiovascular death).

    כאמור non ischemic myocardial injury עם סיבות ברורות אחרות ללא מחלה כלילית כסיבה, כגון Takotsubo או מיוקרדיטיס או אי ספיקה כלייתית סופנית לא הוכללו.

    לתוצאות ולמסקנות באתר האיגוד הקרדיולוגי

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה