Cardiomiopathy & Cardiology

מטופלים עם מחלות ראומטולוגיות המקבלים מעכבי TNF שחלו ב-COVID-19 בסיכון נמוך יותר להזדקק לאשפוז, אך שימוש בפרדניזון העלה הסיכון לאשפוז פי 2 (מתוך MEDSCAPE)


מאת נעה גנזבורג, Bsc

מטופלים הנוטלים מעכבי TNF ( או tumor necrosis factor inhibitor) לטיפול במחלות ראומטיות אשר נדבקו ב-COVID-19  היו בסיכון נמוך באופן משמעותי להזדקק לאשפוז, כך על פי עדויות ראשוניות ממאגר COVID19 Global Rheumatology Alliance Registry.  עם זאת, מהנתונים שנאספו עולה כי המטופלים שבמשטר הטיפולים שלהם נכלל פרדניזון במינון יומי של 10 מ”ג או יותר , כאשר נדבקו בנגיף, היו בסיכון גבוה פי 2 לאשפוז לעומת מטופלים שלא נטלו קורטיקוסטרואידים באותו הזמן. הנתון הזה נותר בעינו גם לאחר התאמות לחומרת המחלה הראומטית וכן לערפלנים אחרים.

בסקירה במדסקייפ מובאים דבריה של ד”ר ינוס יזדני, שדיווחה על הממצאים בגרסה הוירטואלית של ה- American College of Rheumatology’s 2020 State-of-the-Art Clinical Symposium . ד”ר יזדני מכהנת כפרופסור לרפואה באוניברסיטת קליפורניה שבסן פרנסיסקו ומנהלת המחלקה הראומוטולגית בבית חולים בעיר.

מאגר הנתונים העולמי החלה לפעול ב-24 למרץ ואומץ על ידי ראומטולוגים ברחבי העולם. נכון ל-12 במאי, כ-300 ראומטולגים מ-40 מדינות כללו ברשם למעלה מ-1300 מטופלים עם מחלות ראומטיות שונות, כולם עם מחלת COVID-19 מאומתת. הרשם נתמך על ידי הליגה האירופית נגד ראומטיזם ועל ידי ה-ACR. לפי ד”ר יזדני, החברה בועדה המכוננת של הרשם, המטרות שהציבה לעצמה הועדה היו ללמוד את ההשלכות של מחלת ה-COVID-19 במטופלים הסובלים ממחלות ראומטיות ולהעריך כיצד משפיעות תרופות המדכאות את מערכת החיסון, או תרופות נגד מלריה, הנרשמות ביד רחבה על ידי ראומטולוגים בחולים אלה.

במצגתה ציינה ד”ר יזדני כי מאחר שמדובר בנתונים תצפיתיים, יתכן וערפלנים מסוימים לא נלקחו בחשבון. בקרב שש מאות החולים הראשונים שנתוניהם נוספו למאגר, 46% נזקקו לאשפוז ו-9% מתו. בנוסף, הנכללים ברשם נוטים להיות חולים קשים יותר על הטווח של מחלת ה-COVID-19 חולים קלים רבים לא זכו להבדק ולאשרר שנדבקו בנגיף, או שלא הציגו תסמינים כלל.

גורמי הסיכון למחלה חמורה המצריכה אשפוז בחולים ראומטיים דומים לאלו שבאוכלוסייה הכללית וכוללים גיל מבוגר, מחלות רקע כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלת לב וכלי דם, השמנת יתר, מחלת כליות כרונית או מחלת ריאות. אך כאמור, חולים שקיבלו פרדינזון במינון של 10 מ”ג ליום או יותר היו בסיכון גבוה ב-105% להזדקק לאשפוז, וזו בהשוואה למטופלים שלא נטלו את התרופה ולאחר התאמות שנערכו לגיל, מחלות רגע וחומרת המחלה הראומטית.

בחולים ראומטיים שהיו על טיפול בחסמי TNF נראו ממצאים הפוכים: ירידה ב-60% לסיכון להזדקק לאשפוז. ההשפעה המגנה נגד מחלת COVID-19 חמורה יותר נתמכת על ידי ממצאים ממחקרים בחיות שהראו כי התרופה נקשרה למחלת שפעת חמורה פחות לאחר חשיפה, כך שהמנגנון אפשרי.

חולים שנדבקו ב-COVID-19 והיו מטופלים בתרופות ביולוגיות למחלות ראומטיות מכל סוג היו בסיכון נמוך ב-54% לאשפוז. יוזמי הרשם מציינים כי בתחילתו, רב התרופות הללו היו מסוג חסמי TNF אך עם גדילת המאגר יהיה ניתן לנתח את ההשפעה של תרופות אנטי-ראומטיות נוספות מסוג זה. טיפול בהידרוקסיכלורוקין או תרופות אחרות נגד מלריה בזמן ההדבקה לא הורידו או העלו את הצורך באשפוז.  ד”ר יזדי ציינה כי מחלת הזאבת (systemic lupus erythematosus -SLE) הציגה מאפיינים שונים, כשחולי זאבת היו בסיכון גבוה ב-80% לאשפוז בהשוואה למחלות ראומטיות אחרות.  אחת מנקודות החוזק של הרשם היא יכולתו לסייע לראומטולוגים במתן מידע ישיר ולהימנע באופן אפשרי מ”פייק ניוז” אודות השפעה של תרופות מסוג הידרוקסיכלורוקווין או אודות חולי זאבת שלא נדבקים בנגיף: הרשם מספק מידע סותר לכך.

בנוסף, נמצא כי נטילה של NSAIDs כתרופת רקע בעת ההדבקה בנגיף לא נקשרה עם עליה בסיכון לאשפוז, וכי משתמשי NSAIDs הציגו ירידה של 36% בסיכון להזדקק לאשפוז בשל ההדבקה בנגיף (נתון זה לא היה בעל מובהקות סטטיסטית).  ד”ר יזדני ממליצה ומעודדת ראוטמטולוגים ברחבי העולם להמשיך ולעדכן את הרשם , בכתובת rheum-covid.org., ולהצטרף לרשימת הדיוור באתר לעדכונים שבועיים.  צויין ד”ר יזדני עובדת כיועצת של חברת AstraZeneca  ו- Eli Lilly. עבודתה נתמכה בין השאר על ידי ה-NHS וה-CDC.

בסקירה במדסקייפ מתואר מחקר תצפיתי נוסף שטרם פורסם מהממלכה המאוחדת שכלל רישומים רפואיים של 17 מיליון משתתפים, ביניהם 885 אלף חולים אוטואימוניים (עם מחלות RA,SLE ופסוריאזיס). החוקרים ערכו התאמות מקיפות כדי לשלול גורמי סיכון מוכרים להדבקה ב-COVID-19, ביניהן התאמה למצב סוציו אקונומי.

לדברי החוקרים, החולים באחת מהמחלות האוטואימוניות היו בסיכון גבוה ל-23% להזדקק לאשפוז בשל הדבקה בנגיף. החוקרים מציינים כי על אף שישנה אפשרות לערפלנים ולהטיית בחירה , נראה כי חולים עם מחלות ראומטיות נמצאים בסיכון מעט גבוה יותר לתמותה לאחר הדבקה בנגיף. עם זאת, שמונה מחקרים שפורסמו בחודשים האחרונים וכללו סקירת מטופלים וסקירות מקרה מצאו כי חולים ראומטיים באזורים בהם אחוזי ההדבקה היו גבוהים, לא הציגו אחוזי הדבקה גבוהים יותר ביחס לאוכלוסייה. בקרב הנדבקים בנגיף הסובלים ממחלות אלו ושנזקקו לאשפוז היו מחלות רקע דומות לשאר האוכלוסייה. 


https://www.medscape.com/viewarticle/930913#vp_2

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה