Cardiomiopathy & Cardiology

השוואת הבטיחות והיעילות של נוגדי-דלקת ו/או פסיכותרפיה בטיפול בהפרעות דיכאון במתבגרים וילדים (The Lancet Psychiatry)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות עדויות מוגבלות בנושא בספרות הרפואית, הטיפול הטוב ביותר בילדים ומתבגרים עם הפרעת דיכאון בדרגה בינונית-עד-חמורה כולל מתן Fluoxetine (פרוזק), לבד או בשילוב עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. עם זאת, ייתכנו הבדלים פרטניים בהשפעות התערבויות אלו ויש לבחון כל מקרה לגופו.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לערוך השוואה בין כל אפשרויות הטיפול הזמינות לילדים ומתבגרים עם הפרעות דיכאון. הם השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה לאחר חיפוש אחר מחקרים שפורסמו בין היתר מאגרי PubMed, Embase, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Web of Science, PsycINFO, ProQuest, CINAHL, LiLACS.

הסקירה כללה מחקרים מבוקרי-פלסבו ומחקרי ראש-בראש של 16 נוגדי-דיכאון, שבע טיפולי פסיכותרפיה וחמישה משלבים של נוגדי-דיכאון ופסיכותרפיה המשמשים להקלה אקוטית על ילדים ומתבגרים עם הפרעת דיכאון. התוצאים העיקריים כללו את היעילות (שינוי בתסמיני דיכאון) ושיעורי הפסקת הטיפול מכל-סיבה.

הסקירה כללה נתונים מ-71 מחקרים, עם סך כולל של 9,510 משתתפים. הפרעת דיכאון במרבית המחקרים היו בדרגת חומרה בינונית-עד-חמורה.

באשר ליעילות ההתערבויות השונות, טיפול ב-Fluoxetine עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי היה יעיל יותר מטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בלבד (יחס סיכויים של 0.78-, רווח בר-סמך 95% של 1.55- עד 0.01-) וטיפול פסיכודינאמי (יחס סיכויים של 1.14-, רווח בר-סמך 95% של 2.20- עד 0.08-), אך לא עדיף על טיפול ב-Fluoxetine לבדו.

החוקרים מדווחים כי לא זוהה טיפול תרופתי שלבדו היה יעיל יותר מטיפול פסיכותרפי לבדו. רק משלב Fluoxetine עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וטיפול ב-Fluoxetine היו יעילים יותר משמעותית מטיפול דמה תרופתי או טיפול בקרה פסיכולוגי ורק טיפול בין-אישי היה יעיל יותר מכל טיפול בקרה פסיכולוגי. טיפול ב-Nortriptyline ורשימת המתנה היו פחות יעילים ממרבית ההתערבויות הפעילות.

עוד עולה מהנתונים כי טיפול ב-Nefazodone ו-Fluoxetine לוו בשיעורי הפסקת טיפול נמוכים יותר, בהשוואה לטיפול ב-Sertraline, Imipramine ו-Desipramine (יחס סיכויים שנעו בין 0.17 עד 0.50); טיפול ב-Imipramine לווה בשיעור גבוה יותר של הפסקות טיפול בהשוואה לכדורי דמה, Desvenlafaxine, Fluoxetine עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ו-Vilazodone.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בטיפול ב-Fluoxetine, לבדו או במשלב עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, להקלה על תסמיני דיכאון בילדים ומתבגרים. עם זאת, יש מקום להתאים את הטיפול בכל מקרה לגופו.

The Lancet Psychiatry, July 2020

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה