Celiac

הקפדה על דיאטה באיכות גבוהה מלווה בסיכון מופחת למחלת כבד שומני ותמותה (Liver International)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Liver International עולה קשר הפוך בין דיאטה באיכות גבוהה ובין מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (NAFLD או Nonalcoholic Fatty Liver Disease) וכן בקרב אלו ללא כבד שומני, דיאטה באיכות גבוהה לוותה בסיכון מופחת לתמותה עקב ממאירות ותמותה מכל-סיבה.

מטרת המחקר הייתה לבחון את ההשפעה של איכות הדיאטה על NAFLD ועל התמותה בחולים עם וללא NAFLD. מחקר העוקבה התבסס על נתוני סקר NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) בין 1988-1994 והחוקרים התבססו על מדד HEI (Healthy Eating Index) להגדרת איכות הדיאטה, כאשר מדד גבוה יותר (רבעון רביעי) מעיד על היענות טובה יותר להמלצות התזונתיות. הגדרת NAFLD התבססה על עדות באולטרה-סאונד לסטיאטוזיס כבדי.

מניתוח רב-משתני עלה כי בקרב אלו עם דיאטה באיכות גבוהה יותר תועד סיכון מופחת ל-NAFLD באופן תלוי-מינון. במהלך חציון מעקב של 23 שנים, הקפדה על דיאטה באיכות גבוהה (רבעון רביעי) לוותה בירידה של 40% בסיכון לתמותה מכל-סיבה במודל שכלל תקנון לגיל, מין ומוצא/גזע וירידה של 19% בסיכון לתמוה במודל רב-משתני.

איכות דיאטה גבוהה יותר לוותה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה בנבדקים ללא NAFLD; עם זאת, ההשפעה המגנה הנ”ל לא תועדה בקרב אלו עם NAFLD. יתרה מזאת, דיאטה באיכות גבוהה נקשרה עם סיכון מופחת לתמותה על-רקע ממאירות בכלל המדגם ובקרב אלו ללא NAFLD, אך ההשפעה הנ”ל לא תועדה באלו עם NAFLD.

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיאטה באיכות גבוהה מלווה בסיכון מופחת ל-NAFLD ובאלו ללא מחלת כבד שומני, דיאטה באיכות גבוהה מלווה בסיכון מופחת לתמותה על-רקע ממאירות או תמותה מכל-סיבה.

Liver International. 2020;40(4):815-824

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה