Celiac

ההשפעה של שימוש מכשיר CPAP על משקל ואיזון גליקמי בחולים עם השמנה ודום נשימה חסימתי בשינה (BMC Endocrine Disorders)

מנתונים שפורסמו בכתב העת BMC Endocrine Disorders עולה כי לאבחנה של דום נשימה חסימתי בשינה או שימוש במכשיר CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) לא הייתה השפעה על משקל הגוף או איזון גליקמי לאחר חודשיים במבוגרים עם השמנה בדרגה 3.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות מחקרים המעידים על קשר מובהק בין השמנה ובין דום נשימה חסימתי בשינה, ההשפעות של דום נשימה חסימתי בשינה וטיפול ב-CPAP על ירידה במשקל אינן מובנות היטב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הפרעת הנשימה בשינה וטיפול במכשיר CPAP על השינוי במשקל הגוף לאורך 12 חודשים בחולים עם השמנה בדרגה 3.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל את כל החולים שהחלו טיפול רב-צוותי במימון ציבורי בסידני, אוסטרליה, בין מרץ בשנת 2018 ועד מרץ בשנת 2019.

מבין 178 חולים שהצטרפו לתכנית, 111 חולים (62.4%) השלימו את 12 חודשי התכנית. בתחילת המחקר, 63.1% מהחולים (70 חולים) אובחנו עם דום נשימה חסימתי בשינה, מהם 54.3% (38 חולים) טופלו במכשיר CPAP.

בקבוצת החולים ללא דום נשימה חסימתי בשינה תועדה שכיחות גבוהה יותר של נשים, בהשוואה לקבוצת החולים עם דום נשימה חסימתי בשינה וטיפול ב-CPAP וחולים עם הפרעת הנשימה בשינה ללא טיפול ב-CPAP (90.2% לעומת 57.9% ו-62.5%, בהתאמה; p=0.003), אך לא תועדו הבדלים משמעותיים בתחילת המחקר במדד מסת הגוף.

החוקרים מדווחים כי בשלוש הקבוצות תועדה ירידה משמעותית במשקל הגוף לאחר 12 חודשים. עם זאת, לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות בהערכת אחוז הירידה במשקל הגוף (ירידה של 6.3% באלו עם דום נשימה חסימתי בשינה וטיפול ב-CPAP; ירידה של 6.8% באלו עם הפרעת הנשימה בשינה וללא טיפול ב-CPAP; ירידה של 7.2% בחולים ללא דום נשימה חסימתי בשינה), או בשיעור החולים שהשיגו ירידה של לפחות 5% ממשקל הגוף (57.9%, 59.4% ו-65.9%, בהתאמה; p=0.743).

בחולים עם סוכרת מסוג 2 תועדה ירידה משמעותית בריכוז המוגלובין מסוכרר מתחילת המחקר עד לאחר 12 חודשים (מ-7.8% ל-7.3%, p=0.03), ללא הבדל בין הקבוצות (p=0.997).

החוקרים מסכמים וכותבים כי התכנית הרב-מקצועית לשמירה על המשקל הובילה לירידה משמעותית במשקל לאחר 12 חודשים, ללא תלות באבחנת דום נשימה חסימתי בשינה או טיפול ב-CPAP במבוגרים עם השמנה בדרגה 3. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את ההשפעות של חומרת הפרעת הנשימה בשינה וטיפול ב-CPAP בתכניות לשמירה על המשקל.

בשלב זה, החוקרים מציעים כי הדגש צריך להיות על יישום שינויים באורחות חיים ושמירה על משקל הגוף, ללא תלות במאפייני דום נשימה חסימתי בשינה.

BMC Endocrine Disorders 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה