Cholesterol/Lipid disorders

רמות LDL נמוכות מאוד מנבאות טרשת עורקים תת-קלינית מוקדמת (J Am Coll of Cardiol)

טרשת עורקים תת-קלינית ניתנת לזיהוי בבדיקת אולטרה-סאונד או CT של הלב במחצית מהמבוגרים בגיל העמידה בהם אין עדות לגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל סוכרת ורמות LDL גבוהות, כך עולה  מתוצאות מחקר פרוספקטיבי, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לזהות גורמים המנבאים טרשת עורקים תת-קלינית במדגם משתתפים ללא גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 4,184 משתתפים ממדגם PESA (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis), מהם 1,779 משתתפים ללא גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם. העדר גורמי סיכון הוגדר על-פי הבאים: אי עישון בהווה ולחץ דם של פחות מ-140/90 מ”מ כספית ללא-טיפול, רמות סוכר בצום של פחות מ-126 מ”ג/ד”ל, רמות כולסטרול כולל של פחות מ-240 מ”ג/ד”ל, רמות LDL של פחות מ-160 מ”ג/ד”ל ורמות HDL של לפחות 40 מ”ג/ד”ל. תת-קבוצה עם פרופיל סיכון אופטימאלי (740 משתתפים) הוגדרה בנוכחות לחץ דם של מתחת ל-120/80 מ”מ כספית, סוכר בצום של פחות מ-100 מ”ג/ד”ל, המוגלובין מסוכרר קטן מ-5.7% וכולסטרול כולל של פחות מ-200 מ”ג/ד”ל.

החוקרים בחנו נגעים טרשתיים שזוהו בבדיקת אולטרה-סאונד בעורקי תרדמה, עורקים אילאו-פמוראליים ואבי עורקים בטני; הסתיידות עורקים כליליים; סמנים בדם; ואורחות חיים.

מהתוצאות עלה כי טרשת עורקים תת-קלינית (נגע טרשתי או הסתיידות עורקים כליליים) זוהתה ב-49.7% מהמשתתפים ללא גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. בשילוב עם מין זכר וגיל, רמות LDL נקשרו באופן בלתי-תלוי עם נוכחות טרשת עורקים והיקף טרשת עורקים, הן באלו ללא גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם והן באלו עם פרופיל סיכון אופטימאלי (יחס סיכויים של 1.14 עד 1.18 לכל 10 מ”ג/ד”ל). נוכחות והיקף טרשת עורקים נקשר עוד עם רמות המוגלובין מסוכרר במטופלים ללא גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במבוגרים רבים בגיל העמידה, ללא גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, ישנה עדות לטרשת עורקים. רמות LDL, גם בטווח הנחשב כתקין, קשורות באופן בלתי-תלוי עם נוכחות והיקף טרשת עורקים סיסטמית מוקדמת בהעדר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. ממצאים אלו תומכים בהפחתה יעילה יותר של רמות LDL למניעת מחלות לב וכלי דם, גם באלו המוגדרים כבעלי פרופיל סיכון אופטימאלי.

J Am Coll of Cardiol 2017; 70:2979-2991

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה