Cholesterol/Lipid disorders

טרשת כלילית, הצרות כלילית ואיסכמיה כלילית במחלה היציבה, לפי מה נחליט על רה וסקולריזציה. אולי נוסיף למשוואה את אפיון הרובד?/מאת ד”ר יעקב גולדשטיין, האיגוד הקרדיולוגי

נגעים טרשתיים הנוטים להתבקע, באופן שעלול לגרום לאוטם שריר הלב, הם לעתים קרובות נגעים בעלי תווך שומני משמעותי וכיפה פיברוטית דקה, ולרב אינם גורמים להיצרות משמעותית, בין היתר בגלל גדילת קוטר הנהור באותו אתר כ positive remodeling.

מדדפיזיולוגי של הפרעה בזילוח כליליFRACTIONAL FLOW RESERVE (ר”ת FFR)  , בעקבות ההיצרות האנטומית בעורק, הוכח ככלי יעיל, אמין ומנבא כדאיות פרוגנוסטית של ביצועPCIבתסמונת תעוקה יציבה.

אי התאמה בין מידת ההיצרות בעורק לFFRנעוצה בין היתר, במאפיינים של העורק האפי קרדיאלי, במיקרו סירקולציה, בגודל הטריטוריה הניזונה, ואולי במורפולוגיה של הרובד עצמו.

מאפייני הרובד הטרשתי מכתיבים את הנטייה שלו להתבקע ולגרום לACS,לכן יתכן ויש קשר בין מדד הFFR(וכך מוסבר אולי הערך הניבוי שלו), לבין הרכב מורפולוגי של הרובדמעבר להיצרות האנטומית.

מטרות המחקר:

א-  לחקור את הקשר בין מידת ההיצרות שהרובד גורם, ומאפייניו המורפולוגים, לבין מדד הFFR   

ב-  להעריך את ההתפלגות שלהרכבים שונים של מורפולוגיות הרובד וחומרת ההיצרות,בין נגעים המדגימים  FFR פתולוגי (כ positive FFR) לבין נגעים עם FFR תקין (כ negative FFR שלילי).

שיטות:

המחקר מהווה תת אנליזהשל NXT (HeartFlowNXT: HeartFlow Analysis of Coronary Blood Flow Using Coronary CT Angiography), מחקר רב מרכזי פרוספקטיבי, אשר גייס 254 מטופלים בחשד קליני של תעוקה יציבה ( גיל 64±10 שנים ו 64% גברים), שעברו טומוגרפיה ממוחשבת של הלב CCTA כולל חקר מאפייני הרובד הטרשתי, וצנתור כלילי כאשר מדד FFR  הושג ב 338 נגעים. כמקובל, ערך FFR כגורם לאיסכמיה הוגדר כ FFR ≤ 0.80 והצרות חסימתית כ DS% > 50%.

המאפיינים המורפולוגיים של הרובד הטרשתי ומיקומם בעץ הכלילי לפיCCTAהיוו בסיס לניתוח סטטיסטי(כ univariate and multivariate analysis) המעריך את ערכם לניבוי FFR.

המשתנים של מאפייני הרובד לפיCCTAהיו:

·        נפח הרובד total plaque volume,

·        נפח הרובד המסויד והנפח הלא מסויד,

·        נפח low- attenuation plaque ר”תLAP(המוגדר כצפיפות רובד נמוכה מ 30  Hounsfield units בסי טי, המסמל, אם ממדיו משמעותיים, רובד פגיע, רך הנוטה להתבקעnecrotic corevolume) הוגדר לפי שלישונים כנמוך או בינוני או גבוהה, אשר חושבו מתוך נגעים בעלי FFR חיובי.

·        אורך הנגע,

·        קוטר היחסי של היצרות הנהור DS % (כ QCA < 50% בין 50-70% ומעל 70% ) ו

·        דרגת ה remodeling index של האתר הטרשתי בעורק.

המשתנים תלויי העורק שנבדקו היו:

·        טריטוריית העורק המזין כ LAD, כ RCA או CX

·        מיקום הנגע בעורק proximal או mid או distal

·        ומספר הנגעים לעורק כלילי מסוים.

כמוכן נבדקו ההתפלגויות של הרכבים מורפולוגים שונים של הרובד יחד עם חומרת ההיצרות, בין נגעים בעלי FFR חיובי או שלילי. 

להמשך הסקירה באתר האיגוד הקרדיולוגי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה