Cholesterol/Lipid disorders

היפרכולסטרולמיה משפחתית והסיכון למחלת עורקים היקפית ומחלת כליות כרונית (J Clin Endocrinol Metab)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית סיכון מוגבר למחלת עורקים היקפית ומחלת כליות כרונית.

במסגרת המחקר בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית בחנו החוקרים שתי השערות: (1) האם הסיכון למחלת עורקים היקפית ומחלת כליות כרונית מוגבר באוכלוסיה זו ו-(2) האם מדד ABI (Ankle Brachial Index) ו-eGFR (Estimated Glomerular Filtration Rate) מלווים בסיכון גבוה לאוטם לבבי.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי באוכלוסיה הכללית. הם זיהו 106,172 משתתפים, מהם 7,109 עם אבחנה של היפרכולסטרולמיה משפחתית.

בהשוואה לנבדקים בהם לא סביר כי מדובר בהיפרכולסטרולמיה משפחתית, ניתוח רב-משתני העיד על יחס סיכויים למחלת עורקים היקפית של 1.84 באלו עם היפרכולסטרולמיה משפחתית אפשרית ושל 1.36 באלו בהם האבחנה הייתה סבירה/דפיניטיבית. באשר למחלת כליות כרונית, יחסי הסיכויים המקבילים עמדו על 1.92 ו-2.42, בהתאמה.

בהשוואה לנבדקים בהם לא סביר כי מדובר בהיפרכולסטרולמיה משפחתית ומדד ABI של מעל 0.9, יחס הסיכון המתוקן לאוטם שריר הלב עמד על 4.60 באלו עם אבחנה אפשרית/סבירה/דפיניטיבית שלהיפרכולסטרולמיה משפחתית ומדד ABI של עד 0.9. בהשוואה לאלו בהם לא סביר כי מדובר באבחנה של היפרכולסטרולמיה משפחתית ו-eGFR עמד על 60 מ”ל/דקה ומעלה, יחסי הסיכון המקביל עמד על 2.19 באלו עם אבחנה אפשרית/סבירה/דפיניטיבית של היפרכולסטרולמיה משפחתית ו-eGFR של פחות מ-60 מ”ל/דקה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית יש להשלים בדיקות סקר למחלת עורקים היקפית ומחלת כליות כרונית, כאשר מדד ABI ו-GFR עשויים לשמש ככלים פרוגנוסטיים במקרים אלו לזיהוי אלו בסיכון גבוה מאוד לאוטם לבבי.

J Clin Endocrinol Metab. 2018;103(12):4491-4500

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה