Cholesterol/Lipid disorders

מדוע חולים רבים המתאימים לטיפול בסטטינים אינם נוטלים את התרופות? (J Am Heart Assoc.)

למעלה ממחצית מהמבוגרים המתאימים לטיפול בסטטינים ואינם נוטלים טיפול זה מדווחים כי הרופאים המטפלים בהם מעולם לא הציעו להם להתחיל בטיפול בתרופות אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Journal of the American Heart Association. עוד עלה מהנתונים כי חששות מפני תופעות לוואי היו הגורם המוביל לסירוב או הפסקת טיפול בסטטינים, כאשר חולים רבים היו מוכנים לשקול בשנית את הטיפול, במידה והדבר היה מוצע להם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מבוגרים רבים המתאימים לטיפול בסטטינים למניעת מחלות לב וכלי דם אינם נוטלים את התרופות. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את דיווחי המטופלים אודות הסיבות בגינן אינם נוטלים טיפול בסטטינים, כולל מבוגרים שמעולם לא נטלו את הטיפול, אלו שסירבו לטיפול ואלו שנטלו את הטיפול בעבר והפסיקו את השימוש בסטטינים.

המחקר כלל 5,693 מבוגרים ממאגר PALM (Patient and Provider Assessment of Lipid Management) להם מומלץ טיפול בסטטינים. סקרים שחולקו למשתתפים שימשו להערכת הניסיון עם סטטינים, סיבות לסירוב או הפסקת טיפול בתרופות אלו ואמונות אודות סטטינים והסיכון למחלות לב וכלי דם.

מהנתונים עלה כי 1,511 מבין 5,693 מבוגרים (26.5%) לא נטלו את הטיפול התרופתי. מבין אלו שלא נטלו סטטינים, 894 מבוגרים (59.2%) דיווחו כי מעולם לא הוצע להם הטיפול התרופתי, 153 משיבים (10.1%) סירבו לטיפול בסטטינים ו-464 (30.7%) הפסיקו את הטיפול בתרופות אלו.

נשים (סיכון יחסי של 1.22), שחורים (סיכון יחסי של 1.48) ואלו ללא ביטוח רפואי (סיכון יחסי של 1.38) דיווחו בשכיחות גבוהה יותר כי מעולם לא הוצע להם טיפול בסטטינים. חשש מפני תופעות לוואי ותסמינים שיוחסו לתופעות לוואי היו הסיבות הנפוצות שצוינו לסירוב או הפסקת טיפול בסטטינים.

בהשוואה למטופלים בסטטינים, אלו שסירבו או הפסיקו את הטיפול התרופתי נטו פחות להאמין כי סטטינים בטוחים לשימוש (70.4% מאלו שנטלו סטטינים בהווה לעומת 36.9% מאלו שסירבו לטיפול ו-37.4% מאלו שהפסיקו את הטיפול התרופתי) או יעילים (86.3%, 67.4% ו-69.1%, בהתאמה).

הנכונות לנטילת סטטינים הייתה גבוהה, כאשר 67.7% מאלו להם לא הציעו מעולם טיפול בסטטינים ו-59.7% מאלו שהפסיקו את הטיפול היו מוכנים לשקול להתחיל או לנסות שוב נטילת סטטינים.

J Am Heart Assoc. 2019;8:e011765

לידיעה ב-MedPage Today

הערת מערכת:

שימוש מושכל בכלי עזר, כמו המחשבון שפותח בשיתוף פעולה של החברה לטרשת עורקים ואי-מד, עשוי לתרום לכך שייעשה שימוש נכון רחב יותר בסטטינים וטיפולים נוספים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה