Cholesterol/Lipid disorders

מתן אקלסטה לאחר פרוליה אינו מונע לחלוטין אובדן עצם (Journal of Bone and Mineral Research)

מעדויות חדשות שפורסמו בכתב העת Journal of Bone and Mineral Research עולה כי בנשים לאחר-מנופאוזה ובגברים אשר טופלו במשך לפחות שנתיים ב-Denosumab (פרוליה), עירוי יחיד של Zoledronic Acid (אקלסטה) לאחר הפסקת הטיפול בפרוליה לא מנע לחלוטין שחלוף עצם ואובדן עצם.

מדגם המחקר כלל 61 משתתפים עם אוסטיאופניה אשר הפסיקו את הטיפול בפרוליה לאחר כשש שנים. החולים חולקו באקראי לטיפול באקלסטה לאחר 6 או 9 חודשים מזריקת פרוליה, או כאשר שחלוף העצם עלה מעבר לסף מסוים. החוקרים מדווחים כי 59 משתתפים (גיל ממוצע של 68 שנים, 87% נשים) השלימו 12 חודשי מעקב לאחר עירוי אקלסטה אחרון. מרבית המשתתפים טופלו ב-Alendronate לפני פרוליה, עדות לכך שבדנמרק החזר עבור טיפול בפרוליה ניתן רק במקרים בהם החולה לא סבל טיפול ב-Alendronate, או בנוכחות התווית-נגד לטיפול זה.

החוקרים עקבו אחר המשתתפים במחקר באמצעות בדיקת צפיפות עצם וכן סמני שחלוף עצם. התוצאים העיקריים כללו את השינוי בצפיפות העצם בעמוד השדרה המותני שישה חודשים לאחר עירוי אקלסטה ואת שיעור החולים בהם לא נשמרה צפיפות העצם.

שישה חודשים לאחר עירוי אקלסטה, צפיפות העצם בעמוד השדרה המותני ירדה משמעותית בשיעור ממוצע של 2.1%, 4.3% ו-3.0% בקבוצת הטיפול באקלסטה לאחר 6 חודשים, 9 חודשים, או אלו בקבוצת המעקב, בהתאמה; 12 חודשים לאחר עירוי אקלסטה, הירידה הממוצעת עמדה על 4.8%, 4.1% ו-4.7%, בהתאמה, כלומר, לא היו הבדלים בין הקבוצות.

אובדן צפיפות עצם מעבר לשינוי המשמעותי הקטן ביותר תוארה בכל הקבוצות; אובדן עצם בעמוד השדרה תועד ב-30% מהחולים שטופלו בעירוי לאחר 6 חודשים, ב-45% מאלו שטופלו לאחר 9 חודשים מטיפול בפרוליה וב-47% מאלו בקבוצת המעקב. אובדן עצם נוסף בכלל ירך תועד ב-5% מהחולים שטופלו לאחר 6 חודשים, 25% מאלו שקיבלו טיפול לאחר 9 חודשים ו-11% מאלו בקבוצת המעקב.

יתרה מזאת, בקרב אלו שקיבלו עירוי אקלסטה לאחר שישה חודשים מטיפול בפרוליה, רמות p-CTX (סמן לשחלוף עצם) ירדו תחילה, אך עלו מהר לאחר מכן; שישה חודשים לאחר עירוי אקלסטה, ריכוז הסמן עמד על 0.60 גרם/ליטר. בדומה, רמות הסמן עלו במהירות בקבוצת הטיפול בעירוי אקלסטה לאחר 9 חודשים ובקבוצת המעקב, ירדו עם עירוי אקלסטה, אך עלו שוב בשתי הקבוצות ל-0.47 מיקרוגרם/ליטר ו-0.47 מיקרוגרם/ליטר שיש חודשים לאחר אקלסטה.

לאור הממצאים, החוקרים סבורים כי ככל הנראה יש לקבוע סף צפיפות העצם גבוה יותר מהיעד הנוכחי להפסקת טיפול בביספוספנטים כאשר שוקלים הפסקת טיפול בפרוליה.

Journal of Bone and Mineral Research, online May 27, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה