Cholesterol/Lipid disorders

נתונים סותרים אודות השפעת סטטינים בחולי סוכרת עם COVID-19 (מתוך J Am Heart Assoc)

קורונה

משני מחקרים תצפיתיים עולים נתונים סותרים אודות ההשפעה של שימוש שגרתי בסטטינים לטיפול בחולי סוכרת המאושפזים בשל COVID-19. מחקר אחד שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מצא כי טיפול בסטטינים לווה בסיכון מופחת לתמותה באשפוז. מנגד, מחקר שפורסם בכתב העת Diabetes and Metabolism הציע כי בקרב מטופלים בסטטינים תועד סיכון גבוה יותר לתמותה עקב הזיהום הנגיפי.

המחקר הראשון כלל 4,252 חולים שאושפזו לבית חולים בניו-יורק בין 1 במרץ ועד 2 במאי עם אבחנה מאומתת של COVID-19. מבין אלו, 53% אובחנו כחולי סוכרת ו-32% טופלו בסטטינים.

אלו שנטלו סטטינים היו מבוגרים יותר (69 לעומת 63 שנים), עם מדד Charlson Comorbidity Index גבוה יותר (5 לעומת 3 נקודות).

למרות הבדלים אלו, בחולים שטופלו בסטטינים תועדו שיעורי תמותה באשפוז שהיו נמוכים יותר (23% לעומת 27%). בחולי סוכרת שנטלו סטטינים תועד יסוכן מופחת לתמותה באשפוז (24% לעומת 39%, בהתאמה), אם כי ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית בחולים ללא סוכרת.

מניתוח מתוקן עלה כי בקרב חולי סוכרת נרשמה ירידה של 12% בסיכון לתמותה במהלך האשפוז בנוכחות טיפול בסטטינים, בהשוואה לסיכון לתמותה באלו שלא קיבלו טיפול בסטטינים (יחס סיכון של 0.88, p<0.001).

במחקר השני נכללו 2,449 חולים ממחקר CORONADO, כולם נשאו אבחנה של סוכרת מסוג 2 ואושפזו עם עדות לזיהום בנגיף הקורונה. מבין אלו, 48.7% נטלו סטטינים טרם האשפוז. גם במקרה זה, אלו שנטלו סטטינים היו מבוגרים יותר (71.7 לעומת 70.2 שנים), עם מספר רב יותר של מחלות רקע.

התוצא העיקרי המשולב אינטובציה לצורך הנשמה מלאכותית ו/או תמותה בתוך שבוע מהאשפוז היה דומה בקרב חולים שטופלו בסטטינים ואלו שלא טופלו בסטטינים (29.8% לעומת 27%). עם זאת, שיעורי התמותה היו גבוהים יותר משמעותית בקרב מטופלים בסטטינים לאחר שבוע (12.8% לעומת 9.8%, p=0.02) ולאחר 28 ימים (23.9% לעומת 18.2%, p<0.001).

בניתוח מתוקן של הנתונים, החוקרים זיהו סיכון מוגבר משמעותית להנשמה מלאכותית ו/או תמותה בתוך שבוע (יחס סיכויים של 1.38) ולתמותה בתוך שבוע (יחס סיכויים של 1.74) ולאחר 28 ימים (יחס סיכויים של 1.46).

נראה כי שני המחקרים מספקים ממצאים סותרים, למרות שבשני המקרים נעשה שימוש בטכניקות סטטיסטיות דומות. דרושים מחקרים אקראיים ומבוקרים במטרה לספק מענה הולם לשאלה זו, מאחר ומחקרים תצפיתיים הובילו למסקנות שונות.

J Am Heart Assoc. Published online October 23, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה