Cholesterol/Lipid disorders

מה בין צריכת קפה באופן קבוע ובין שינויים בתפקוד המוח? (Mol Psychiatry)

מוח גירוי חשמלי

שתיית קפה על-בסיס קבוע עשויה לשפר את יכול הריכוז ואת הבקרה המוטורית והערנות ע”י שינויים בתפקוד ובקישוריות במוח, כך עולה מתוצאות מחקר הדמייתי חדש, שפורסמו בכתב העת Molecular Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קפה הינו המקור הנפוץ ביותר בעולם לצריכת קפאין, חלקית בשל ההשפעות הפסיכו אקטיביות של Methylxanthine. מעניין כי ההשפעות של צריכה כרונית של קפה על הקישוריות המוחית עדיין אינן ידועות.

החוקרים ערכו השוואה בין 31 משתתפים ששתו קפה בקביעות (לפחות כוס קפה אחת ביום) אל מול 24 משתתפים שלא שתו קפה (פחות מכוס קפה אחת בשבוע) במטרה לבחון את ההשפעה של צריכת קפה סדירה על הקישוריות המוחית.

בתחילת המחקר, לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בגילאי המשתתפים, או במספר שנות ההשכלה. עם זאת, שיעור הגברים היה מעט גבוה יותר בקבוצת המשתתפים שצרכו קפה (41.95% לעומת 33.33%). מעבר לנתונים דמוגרפיים, החוקרים בחנו את ההשפעה של הרגלי צריכת קפאין על דיכאון, חרדה ודחק בקרב המשתתפים, כפי שנקבע על-בסיס מדדי דיכאון, חרדה ודחק.

לאחר ראיון ראשוני עם המשתתפים, הם השלימו בדיקת MRI במצב מנוחה. אלו שלא נהגו לשתות קפה קיבלו לאחר הסריקה הראשונה זריקת קפה ובדיקת Functional MRI בוצעה לאחר כ-30 דקות.

לפני צריכת קפה, בקרב קבוצת המשתתפים ששתו קפה תועדה מגמה של קישוריות תפקודית נמוכה יותר במרכיבים של מרבית הרשתות במוח, אך תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית רק ברשתות סומטו-סנסוריות ולימביות. החוקרים מדווחים כי השפעות אלו נקשרו בקשר ליניארי עם תדירות צריכת מוצרים המכילים קפאין.

חשוב מכך, ההבדלים בין הקבוצות היו קטנים יותר לאחר שמשתתפים בקבוצה שלא שתו קפה קיבלו משקה קפה, ממצאים המעידים על קשר סיבתי אפשרי בין צריכת קפה ובין השינויים המתוארים לעיל בקישוריות מופחתת.

מניתוח הקישוריות המוחית עלה כי הקשרים הבולטים ביותר היו בתוך התלמוס, הצרבלום, גירוס פוסט-מרכזי מימין, גירוס טמפוראלי מדיאלי משמאל, גירוס פרה-מרכזי, גרעין קאודט דו”צ והפוטמן. לאחר צריכת קפאין, הפרופיל בקרב אלו שלא נהגו לשתות קפה היה דומה לזה שתועד בקרב אלו שנהגו לשתות קפה.

מניתוח דינאמי עלה כי תת-מערכת תפקודית אחת נותרה זמן ארוך יותר משמעותית באלו ששתו קפה, בהשוואה לאלו שלא שתו קפה (17.95 לעומת 8.95 שניות). מניתוח דינאמי נפרד עלה כי התוצאות לאורך החיים עמדו בקורלציה חיובית עם תדירות צריכת קפאין.

לא תועדו הבדלים בין הקבוצות ברמות דיכאון. עם זאת, בקרב אלו שנהגו לשתות קפה, רמות הדחק היו גבוהים יותר, בהשוואה לאלו שלא נהגו לשתות קפה. צריכת קפה בתדירות גבוהה יותר לוותה בחרדה מוגברת בגברים.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר תורמים להבנת ההשפעה של קפאין על המוח וכיצד שינויים אלו משפיעים על ההתנהגות עקב צריכת קפה, עם השפעות אפשריות על מצבים פיזיולוגיים ופתולוגיים.

Mol Psychiatry. Published online April 20, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם רעד ראשוני תועדה עליה של כמעט פי שלוש בסיכון להתפתחות דמנציה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שיוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. מדגם המחקר כלל 222 מבוגרים עם רעד ראשוני בגיל ממוצע של 79 שנים בתחילת המחקר. כל המשתתפים השלימו הערכות קוגניטיביות מפורטות והיו במעקב לתקופה ממוצעת של […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה