Cholesterol/Lipid disorders

תוספת קסרלטו למניעה שניונית מפחיתה תחלואה קרדיו-וסקולרית (JACC)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר פוסט-הוק שפורסם ב-JACC הראה כי ריברוקסבאן (Xarelto) במינון נמוך בתוספת אספירין הראה תועלת במניעה שניונית של תמותה קרדיווסקולרית. בעוד שהתוצאות העיקריות שדווחו בעבר ממחקר ה-COMPASS הדגימו ירידה באירועי הלב וכלי הדם, עם מגמה להפחתת התמותה הכוללת בטיפול המשולב בהשוואה למתן אספירין בלבד (3.4% לעומת 4.1%, בתקופת מעקב חציונית של 23 חודשים, HR 0.82), ערך ה-P של 0.01 לא עמד בסף שנקבע מראש שהיה 0.0025. בניתוח חדש של הניסוי שכלל 18,278 משתתפים, הם חולקו באקראי למשטר הטיפול הכפול או לאספירין בלבד והשילוב הפחית משמעותית את התמותה הקרדיו-וסקולרית באותה תקופת מעקב (1.7% לעומת 2.2%, HR 0.78, P = 0.02).

התוצאות היו עקביות גם באשר לתמותה מאוטם שריר הלב, משבץ מוחי ומגורמי תמותה קרדיו-וסקולריים אחרים, למעט מוות מאי ספיקת לב. עם זאת, שיעור התמותה מגורמים שאינם קרדיווסקולריים לא פחת. בנוסף, כל קבוצות המשנה של המטופלים הדגימו שיעור תמותה מופחת. החוקרים ציינו כי ממצאים אלה היו עקביים גם לתועלת שנצפתה בהפחתת שיעור התמותה של ריברוקסבאן במינון נמוך בניסוי ATLAS ACS 2 TIMI 51 שבדק תמותה לאחר אירוע כלילי חריף. מגבלה שעלתה באשר למחקר היא שהוא לא כלל התאמה למשתנים רבים. בנוסף, סיום המחקר בשלב כה מוקדם עשוי היה לגרום למשטר השילוב להיות עם יעילות גבוהה יותר מאשר אם הניסוי היה ממשיך. עם זאת, “ממצאים אלה מצביעים על כך שטיפול מכוון הן לחלבוני קרישה והן לטסיות הדם יכול לסייע למקסם את היתרונות של טיפול אנטי-טרומבוטי ארוך טווח בחולים עם מחלת כלי דם טרשתית טרומבוטית כרונית”, סיכמה קבוצת המחקר.

למחקר על שיעור התמותה ישנן השלכות גם על הפרקטיקה הקלינית בסיוע בבחירת המטופלים המועמדים לטיפול בגישה המשולבת למניעה שניונית, ציין מאמר מערכת מלווה. המאמר הנלווה הוסיף כי הראיות לגבי ההפחתה בתמותה מפחיתות את אי הוודאות סביב הערכת התועלת הקלינית במניעת אירועים קרדיו-וסקולרים, בהשוואה לעלייה בסיכון לדימום. ישנן עדיין שאלות חשובות באשר לפרקטיקה הקלינית שהמחקר לא נתן להן מענה, כמו למשל האם תרופה נוגדת טסיות חזקה יותר טובה יותר לבד או שעדיף לשלב DOAC במינון נמוך.

לכתבה ב-Medpage today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה