Cholesterol/Lipid disorders

האם צריכת קפה מגנה מפני נוקשות של הכבד? (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי שתיית למעלה משלושה משקאות קפה עם קפאין ביום מלווה בנוקשות כבד בדרגה נמוכה יותר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת למחלת כבד, אך העדויות מוגבלות לאור ערפלנים רבים. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של צריכת קפה על פיברוזיס וסטיאטוזיס כבדי.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות משתתפים בגילאי 20 שנים ומעלה מסקרי National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 1017-2018, אשר השלימו בדיקת אלסטוגרפיה ושני שאלונים תזונתיים לאורך 24 שעות. הם העריכו את הקשר בין מדד נוקשות כבדית (Liver Stiffness Measurements) של 9.5 kPa ומעלה או מדד CAP (Controlled Attenuation Parameter) להערכת כבד שומני ובין צריכת קפה. כביקורות, הם השתמשו בתה וקפה ללא-קפאין.

מדגם המחקר כלל 4,510 משתתפים (גיל ממוצע של 48 שנים, 73% עם עודף-משקל או השמנת-יתר; 10.6% עם סוכרת). מניתוח רב-משתני עלה כי לא היה קשר בין קפה וביקורות עם CAP. בקרב משתתפים ששתו למעלה משלוש כוסות קפה ביום, אך לא משקאות אחרים, תועד מדד kPa נמוך ב-0.9 (P=0.03). צריכה של למעלה משלוש כוסות קפה הייתה בעלת השפעה מגנה מפני נוקשות כבדית של 9.5 kPa ומעלה (יחס סיכויים של 0.4, p=0.05).

לאחר תקנון לכלל המשקאות באותו מודל, רק צריכה של למעלה משלוש כוסות קפה נותרה קשורה באופן בלתי-תלוי עם נוקשות כבדית (יחס סיכויים של 0.5, p=0.03). לא תועד קשר בין קפאין ובין נוקשות כבדית בכל מינון.

לבסוף, תקנון למשקאות ממותקי-סוכר ול-Healthy Eating Index-2015, צריכה של קפה נותרה קשורה באופן מובהק עם נוקשות כבדית בדרגה נמוכה יותר. לפיכך, ההשפעה המגנה של צריכת קפה אינה מיוחסת לקפאין ונותרה במשתתפים ללא תלות באיכות הדיאטה שלהם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכת קפה מלווה בנוקשות כבדית בדרגה נמוכה יותר, אך לא תואר קשר בין צריכת קפה ובין סטיאטוזיס כבדי.

Clinical Gastroenterology and Hepatology 2021

לידיעה ב-MDEdge

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה