Cholesterol/Lipid disorders

יש למטופלים שלכם חשק למתוק כל היום? כל מה שצריך לדעת על רמות סוכר גבוהות/מאמר אורח מאת פרופ’ חוליו ויינשטיין

פרופ’ חוליו ויינשטיין מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בבית החולים וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת

אצל סוכרתיים קיימת בעיה ביכולת הפרשה או קליטה של ההורמון אינסולין המופרש מהלבלב, דבר היוצר מצבים של היפרגליקמיה . מהן הסיבות וכיצד ניתן להימנע?

בגוף האדם מתקיימת מערכת יעילה שמיועדת להביא לאיזון רמות הסוכר בדם, כך שלאחר צריכת סוכר מהמזון, מופרש אינסולין הורמון אשר עוזר לתאים לספוג את הגלוקוז שמומר לאנרגיה. מצב זה אופייני אצל אנשים בריאים, אך נפילות ועליות סוכר אינן נחלתם הבלעדית של חולי הסוכרת. מצבים אלו של יציאה מאיזון נקראים היפרגליקמיה (כאשר מדד הסוכר עולה) והיפוגליקמיה (כאשר מדדי הסוכר יורדים). כל מה שאתם צריכים להכיר על התסמינים, הסיבות וכיצד להימנע ממצבים אלו.

לאחרונה אישרה ועדת סל הבריאות את מכשיר הפריסטייל ליברה גם עבור סוכרתיים מסוג 2 הזקוקים להזרקות אינסולין באופן יום יומי. המכשיר מסייע לנטר את רמות הסוכר באופן רציף וללא דקירות. המכשיר מסייע לסוכרתיים לשלוט על רמות סוכר מאוזנות, לבדוק את השפעת התזונה היומית ולנהל אורח חיים בריא וטוב יותר לצד הסוכרת.

היפרגליקמיה (רמות סוכרת גבוהות)

מצב של היפרגליקמיה מתרחש כאשר הגוף אינו מייצר כמות מספקת של אינסולין או שהשימוש באינסולין משובש ואינו יעיל. אנו נחוש עלייה ברמות הסוכר בעיקר לאחר ארוחה עשירה בגלוקוז ומתוקה במיוחד. ייתכן שתסמינים של היפרגליקמיה לא יופיעו עד שרמות הסוכר בדם יעלו מעל 200 מ”ג אפילו ברמה זו, הסימפטומים עשויים שלא להופיע מיד או בכלל. אדם עלול לסבול מהיפרגליקמיה גם אם לא חווה תסמינים בולטים במשך שנים. התסמינים נוטים להחמיר ככל שרמות הסוכר בדם נשארות גבוהות יותר.

הגורמים להיפרגליקמיה

היפרגליקמיה מתרחשת בדרך כלל אצל אנשים עם טרום סוכרת או סוכרת. הגורמים להיפרגליקמיה אצל אנשים עם סוכרת כוללים:

§         אכילה בכמות גדולה יותר ממה שהגוף דורש לצרכי האנרגיה שלו

§         מחסור במספיק פעילות גופנית

§         מתח בעבודה, בחיים ובמערכות יחסים, שעלולים לשחרר הורמונים השומרים על רמות גבוהות של גלוקוז בדם.

§         מחלה, כגון שפעת, שעלולה להוביל ללחץ שגורם לעליה ברמת הסוכר בדם

§         מצב חסר בתרופה לסוכרת, כגון אינסולין

היפרגליקמיה חמורה שלא מטופלת יכולה לגרום למצב מסכן חיים. אם אדם עם סוכרת אינו נוקט בצעדים כדי לשלוט ברמות הסוכר בדם, התאים הופכים פחות רגישים לאינסולין. בנוסף, כתוצאה מחוסר האיזון יכולה להיגרם חמצת קטוטית בעקבות ערכי סוכר גבוהים מאוד אשר גורמים לגוף להשתמש במאגרי השומן עבור צריכת אנרגיה, דבר שגורם להעלאת רמת החומציות בגוף ועלול להוביל לסיבוכי סוכרת. לפיכך, מומלץ להשתמש במד קטונים הבודק את רמת הקטונים בדם ויכול למנוע סיבוכים מהסוג הזה.

היפרגליקמיה אצל אנשים שלא אובחנו עם סוכרת ידועה כהיפרגליקמיה לא סוכרתית. זה עלול להתרחש אצל אנשים חולים או פצועים קשה, כאשר הגוף מגיב ללחץ קיצוני עם שינויים הורמונליים המשפיעים על רמות הסוכר בדם. בנוסף, יכולה להתרחש גם אצל אנשים עם בעיות בלבלב והפרעות הורמונליות.

תסמיני היפרגליקמיה עשויים לכלול:

§         דחף תכוף להטיל שתן

§         צמא מוגזם

§         רעב עז, יוצא דופן

§         כאבי ראש

§         ראייה מטושטשת

§         ירידה במשקל

§         עייפות

§         עצבנות

היפרגליקמיה אצל סוכרתיים מופיעה בדרך כלל כאשר רמות הגלוקוז גבוהות מ-130 מ”ג לפני אכילת ארוחה או יותר מ-180 מ”ג שעתיים לאחר תחילת הארוחה. סוכרתיים נדרשים לפקח בעצמם ובאופן קבוע כדי לאתר את רמות הגלוקוז לפני שהם מגיעים לשלב שבו הם כבר חשים בתסמינים.

היפרגליקמיה עם סוכרת

רוב האנשים חווים עלייה ברמות הסוכר בדם לאחר אכילת ארוחה גדולה בצורה יוצאת דופן, עתירת פחמימות. אנשים אשר חווים היפרגליקמיה עקבית עשויים לסבול מבעיות של רמות אינסולין נמוכות או שימוש לא יעיל באינסולין הנגרמים על ידי סוכרת.

אינסולין הוא הורמון המיוצר בלבלב המאפשר לתאים להשתמש בגלוקוז ליצירת אנרגיה ולתפקוד תקין. כאשר רמת האינסולין נמוכה או שתפקודו לא יעיל, סוכרת עלולה להתפתח.

ישנם שני סוגים של סוכרת: סוכרת מסוג 1 מתרחשת כאשר הגוף אינו מייצר אינסולין. סוכרת מסוג 2 מתרחשת כאשר הגוף אינו משתמש באינסולין ביעילות. כתוצאה מכך, רמות גבוהות של גלוקוז נשארות בדם.

אנשים הסובלים מעודף משקל או השמנה ואינם מבצעים מספיק פעילות גופנית עשויים להיות בעלי רמות גבוהות של סוכר בדם. זה יכול להפחית את היעילות של האינסולין בעקבות רמות סוכר גבוהות יותר ממה שהוא יכול לעבד, מה שמוביל לסוכרת מסוג 2.

סיכום

היפרגליקמיה היא רמת גלוקוז גבוהה בדם שעלולה להתרחש כתוצאה מחוסר מספיק או לא יעיל של אינסולין, דיאטה ואורח חיים בישיבה. עליות הורמונים עקב מתח ותופעת השחר עלולים להוביל גם לתקופות של היפרגליקמיה.

התסמינים כוללים הטלת שתן תכופה, צמא עז ורמות גבוהות של סוכר בדם במהלך ניטור עצמי. אם אדם לא מטפל ברמות הסוכר הגבוהות בדם, הוא עלול לפתח קטואצידוזיס, הצטברות מסוכנת של חומרי פסולת שעלולים להוביל לתרדמת סוכרתית.

הטיפול כולל התאמות בתרופות לסוכרת, פעילות גופנית ואכילה פחותה במהלך הארוחות. נשיאת תעודה מזהה רפואית חיונית לאנשים הסובלים מסוכרת, מכיוון שהדבר יכול להשפיע על איכות הטיפול שיקבלו במצבי חירום רפואיים.

מקור:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323699#takeaway

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

  • ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, קיים קשר בלתי-תלוי בין רמות אלבומין מסוכרר ובין הסיכון למחלת כליות סופנית, מחלות לב וכלי דם ותמותה, ללא תלות באבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המוגלובין מסוכרר משמש באופן לזיהוי הפרעות במשק הסוכר, אך […]

  • האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    תנומות ארוכות של שעה ומעלה, תנומות במהלך הבוקר, או מנוחת צוהריים עשויות להוביל לעליה ברמות סוכר בדם במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תנומות במהלך היום הן נפוצות בסין ובתרבויות אחרות ועשויות לשחק תפקיד חשוב בבריאות הקרדיו-מטבולית, אך מחקרים קודמים […]

  • גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כאחד מכל עשרה ילדים עם סוכרת מסוג 1 סובל ממחלת צליאק, כאשר יש לכלול את גיל החולה בעת אבחנת סוכרת ומשך ההפרעה במשק הסוכר בהנחיות לבדיקות סקר למחלת צליאק בילדים אלו. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי הימצאות וגורמי […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.