Chronic Kidney Disease

תזונה מופחתת חומציות קשורה לשמירת תפקוד כלייתי בחולי CKD על רקע יל”ד (American Society of Nephrology )

ע”פ מחקר חדש שהוצג בכנס השנתי ה-45 של החברה האמריקאית לנפרולוגיה מטופלים עם מחלת כליה על רקע יתר לחץ דם, אשר הפחיתו צריכת מזונות חומציים באמצעות צריכת פירות וירקות בסיסיים או סודה לשתייה, הצליחו לשמור על מדד ה-GFR שלהם.

הוספת מזונות בסיסיים או סודה לשתייה לדיאטה הפחיתה גם את רמות האנגיוטנסינוגן, שהוא סמן לפעילות כלייתית של אנגיוטנסין II , אשר קשורה להרעה בתפקוד כלייתי.

החוקרים מעירים כי מזונות תעשייתיים רבים הם חומציים.

המשתתפים במחקר טופלו תרופתית בחוסמי ACE ליעד מטרה של 130/80 מ”מ כספית. רמת החומציות בתזונה הוערכה באמצעות יומני תזונה וריכוז חומצה בשתן.

קבוצה אחת במחקר קיבלה ירקות ופירות שלהם פוטנציאל להפחתת עומס חומצה ב-50% , או לקבל NaHCO פומי בכדי להשיג הפחתה דומה, או קבוצת ביקורת ללא התערבות.

לאחר 3 שנות מעקב נמצא שבכל שלושת הקבוצות הייתה ירידה בלחץ הדם הסיסטולי (P<0.05), כשבקבוצת הבקרה הירידה הייתה מרמה של  166-157 מ”מ כספית ל–137 מ”מ  כספית בקבוצת הביקורת, ל-136 מ”מ כספית בקבוצת ה-NaHCO ול-130 מ”מ כספית בקבוצת הירקות+פירות.

בנוסף לכך יחס האנגיוטנסינוגן לקריאטינין בשתן עלה במהלך 3 השנים בקבוצת הביקורת, אך ירד בשתי קבוצות הטיפול באופן מובהק סטטיסטי.

מדד הGFR המוערך שהיה דומה ב-3 הקבוצות בתחילת המחקר (39 מ”ל/דקה לכל 1.73 מ”ר) ירד בכל שלושת הקבוצות, אך בשיעור קטן יותר בקבוצות ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת.

החוקרים מסכמים כי לדיאטה המפחיתה רמת חומציות יכולת לשמר את ה-GFR בחולי כליות כרוניים על רקע של יל”ד.

Kidney Week 2012: American Society of Nephrology 45th Annual Meeting. Abstract FR-OR117. Presented November 2, 2012.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה