Chronic Kidney Disease

שימוש נרחב בארה”ב בתוספי תזונה שעלולים להזיק בנוכחות מחלת כליות כרונית (AJKD)

סיכום המחקר באדיבות סטארגומים www.stargumim.co.il . ממחקר חדש מה- American Journal of Kidney Diseases עולה כי השימוש בתוספי תזונה העלולים לפגוע בחולי מחלת כליות הוא נפוץ. הם ממליצים לרשויות הבריאות להעלות מודעות מטופליהם לסיכון הכרוך בשימוש לא מבוקר בתוספי תזונה בקרב אנשים עם מחלת כליות כרונית.

ברקע מציינים החוקרים כי השכיחות של שימוש בארצות הברית בתוסף תזונה שעלול להזיק לסובלים ממחלת כליות כרונית (CKD) איננו ידוע. לכן ביקשו החוקרים לאפיין את השימוש המזיק הפוטנציאלי של שימוש בתוספים על ידי מצב CKD פרטני.

מערך מחקר: סקר לאומי חוצה-איזורים (סקר בריאות לאומית ובדיקת תזונה, 1999-2008).

מערך ומשתתפים: סקר מבוסס קהילה בקרב 21,169 אזרחים בגירים לא בהיריון ושאינם עובדים מוסדיים בארה”ב (בגילאי 20 ומעלה).

גורם חיזוי: מצב CKD (ללא CKD , בסיכון ל-CKD [נוכחות סוכרת, יתר לחץ דם, ו/או מחלה קרדיו-ווסקולרית], שלבים 1/2 [אלבומינוריה בלבד (יחס אלבומין-קריאטינין 30 מ”ג/ג’ ומעלה)] או שלבים 3/4 [קצב סינון גלומרולר 15-59 מ”ל/דקה/1.73 מ’2]).

תוצאה: דיווח עצמי על שימוש בתוספי תזונה המכילים כל אחד מ-37 צמחים שהוגדרו כמזיקים פוטנציאלית בנוכחותCKD  על ידי אגודת הכליות הלאומית.

מדידות: אלבומינוריה וקצב סינון גלומרולרי משוער שהוערך מדגימות שתן ודם; דמוגרפיה ומצבי תחלואה נלווית הוערכו על ידי שאלון מתוקנן.

תוצאות: שיעור של 8.0% בקירוב מהבגירים בארה”ב דיווחו על שימוש בתוספים שהוגדרו כמזיקים פוטנציאלית במהלך 30 הימים האחרונים. הערכה גסה נמוכה יותר של שכיחות השימוש המזיק פוטנציאלית בתוספים נקשרה עם חומרה גבוהה יותר של CKD (ללא CKD , 8.5%; בסיכון, 8.0%; שלבים 1/2, 6.1%; ושלבים 3/4, 6.2%; p<0.001 ). עם זאת, לאחר תיקון עבור גורמי סתירה, לאלו שסבלו מ-CKD  או נמצאים בסיכון ל-CKD היה סיכוי שווה להשתמש בתוספים מזיקים פוטנציאלית כמו לאלו ללא סיכון לסבול מ-CKD  : בסיכון יחס סיכוי 0.93 (רווח בר סמך 95%, 0.79-1.09); שלבים 1/2 יחס סיכוי, 0.83 (רווח בר סמך 95%, 0.64-1.08); ושלבים 3/4 יחס סיכוי, 0.87 (רווח בר סמך 95%, 0.63-1.18); כולם לעומת היעדר נוכחות של CKD .

הגבלות: תכולת הצמחים לא הייתה זמינה וסביר להניח שרשימת התוספים המזיקים פוטנציאלית שנבדקה איננה מקיפה.

מסקנות החוקרים: השימוש בתוספים מזיקים פונטציאלית לאנשים הסובלים מ-CKD הינו נפוץ ללא קשר למצב CKD . על ספקי שירותי בריאות לדון בשימוש ובסיכונים הפוטנציאליים של תוספים עם מטופלים הסובלים מ-CKD או המצויים בסיכון ל-CKD .

Am J Kidney Dis. 2013;61(5):739-747. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה