Chronic Kidney Disease

ההשפעה של הדיאטה על התפתחות של מחלת כליות כרונית בחולי סוכרת סוג 2 (JAMA Internal Medicine)

מחלת סוכרת סוג 2 ומחלת כליות כרונית (CKD) הקשורה אליה הפכו בשנים האחרונות לבעיה בריאות עולמית וציבורית חמורה. כותבי המחקר הנוכחי מציינים כי מעט ידוע לגבי ההשפעה של הדיאטה על השכיחות או ההתפתחות של CKD בקרב החולים בסוכרת סוג 2. מטרתם היתה לבחון את הקשר בין דיאטה בריאה, צריכת אלכוהול, חלבונים ונתרן בדיאטה, והשכיחות או ההתפתחות של CKD בסובלים מסוכרת סוג 2.  הם מצאו כי דיאטה בריאה, הכוללת צריכת אלכוהול מתונה, עשויה להביא להורדת הסיכון להתפתחות או להופעה של CKD בחולי סוכרת סוג 2.

המחקר התצפיתי כלל 6213 משתתפים שסבלו מסוכרת סוג 2, ללא מקרואלבומינוריה, ממחקר הנקרא ONTARGET (Ongoing Telmisartan Alone and in Combination With Ramipril Global Endpoint Trial). גיוס המשתתפים התקיים בין ינואר 2002 ליולי 2003, ומעקב פרוספקטיבי ארך עד לינואר 2008.

יעד המחקר העיקרי, אבחנה של מחלת כליות כרונית, הוגדר לפי הופעה של מיקרואלבומינוריה או מקרואלבומינוריה, או ירידה בשיעור הסינון הגלומרולרי של יותר מ-5% לשנה לאחר 5.5 שנות מעקב. כמו כן העריכו החוקרים את איכות הדיאטה של המשתתפים לפי mAHEI (modified Alternate Healthy Eating Index). ניתוח הנתונים הותאם לגורמי סיכון ידועים, והחוקרים התחשבו בגורמי סיכון אחרים למוות.

לאחר מעקב של חמש שנים וחצי נמצא כי 31.7% מהמשתתפים פיתחו CKD ו-8.3% מהם מתו. בהשוואה למשתתפים שנמצאו בשלישון התחתון של מדד  mAHEI , הפחות בריא, אלו שהיו בשלישון העליון היו בעלי  הסיכון הנמוך ביותר ל-CKD (עם יחס סיכויים מותאם OR, של 0.74, ו-95% CI, 0.64-0.84), וסיכון נמוך יותר לתמותה (OR, 0.61; 95% CI, 0.48-0.78) .  המשתתפים שצרכו יותר משלוש מנות של פירות בשבוע היו בסיכון נמוך יותר ל-CKD בהשוואה למשתתפים שצרכו פירות לעתים רחוקות יותר. אלו שהיו בשלישון התחתון מבחינת רמת צריכת חלבון כללי וחלבון מן החי היו בסיכון גבוה יותר לסבול מ-CKD , עם OR לחלבון כללי 1.16, 95% CI, 1.05-1.30; לעומת זאת, צריכת נתרן לא נקשרה ל-CKD. צריכת אלכוהול מתונה הורידה דווקא את הסיכון ל-CKD, עם OR של 0.75 (95% CI, 0.65-0.87), ולתמותה, OR  0.69 (95% CI, 0.53-0.89). 


החוקרים מסכמים כי דיאטה בריאה הכוללת צריכה מתונה של אלכוהול עשויה להביא להורדה בסיכון להתפתחות או להופעה של CKD במטופלים הסובלים מסוכרת סוג 2. כאמור, צריכת נתרן, בטווח רחב למדי, וצריכת חלבונים נורמלית, לא נקשרו למחלת הכליות הכרונית.

לתקציר המחקר

JAMA Intern Med. 2013

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה