Chronic Kidney Disease

איזה משטר טיפולי להורדת יתר לחץ דם משיג התוצאות הטובות ביותר בסוכרתיים עם מחלת כליות כרונית ? (The Lancet)

מטה אנליזה מערכתית שהישוותה את היעילות של תרופות מקבוצות שונות לטיפול ביתר לחץ דם (יל”ד) במטופלים עם סוכרת ומחלת כליות מצאה כי אף טיפול לא נמצא כקשור לשיפור בהישרדות, אך הטיפול באמצעות חסמי ACE או ARB בלבד או בשילוב של שניהם נמצאו כאפטקיביים ביותר במניעת מחלת כליות סופנית (ESRD) .

ברקע מציינים המחברים כי היעילות והבטיחות ההשוואתית של טיפולים פרמקולוגיים להורדת יל”ד במבוגרים עם סוכרת ומחלת כליות נותרה שנויה במחלוקת. לפיכך ביקשו החוקרים לחקור את התועלות והנזקים של מס’ קבוצות תרופות מרכזיות הנמצאות בשימוש באוכלוסייה זו.

לצורך זה ביצעו החוקרים מטה-אנליזה מערכתית של מחקרים קליניים רנדומליים שבוצעו ברחבי העולם ואשר הישוו בין תרופות ליל”ד במבוגרים עם סוכרת ומחלת כליות. נעשה חיפוש שיטתי במאגרי מידע אלקטרוניים (קוקריין, מדליין, אמבייס) לדיווחים מתאימים שפורסמו עד ינואר 2014 .

היעדים המרכזיים של האנליזה כללו תמותה מכל סיבה ומחלת כליות בשלב סופני. בנוסף נעשתה גם הערכה של בטייחות ותוצאות קרדיווסקולריות. נבנה מודל מטה-אנליזה מערכתית בעל אפקט רנדומלי להערכת תוצאות מרכזיות ומשניות, ולהצגה של סיכון יחסי עם רווח בר סמך. החוקרים דירגו את האפקט ההשוואתי של כל התרופות שנבחנו בהשוואה לפלציבו במרווח ביטחןן של המצאות ב- 95% הסתברות מתחת לעקומת הדירוג (SUCRA) .

ב-157 המחקרים שנכללו באנליזה היו 43,256 משתתפים, ברובם חולי סוכרת סוג 2 ומחלת כליות כרונית (CKD) .  אך משטר טיפולי לא היה אפקטיבי יותר מפלציבו להפחתת הסיכון לתמותה מכל סיבה. עם זאת, בהשוואה לפלציבו, הסיכון להגעה ל-ESRD  היה נמוך יותר באופן מובהק סטטיסטי תחת טיפול דואלי בחסמי ACE ו-ARB עם סיכון יחסי של 0.62 (בטווח 0.43-0.9) וכן גם לאחר טיפול יחיד ב-ARB (סיכון יחסי של 0.77 , 0.65-0.92) .

אף משטר טיפולי לא העלה באופן מובהק את הסיכון להיפרקלמיה או לפגיעה אקוטית בכליה, למרות ששילוב של חסמי ACE ו-ARB היה עם הדירוג הנמוך ביותר מכל ההתערבויות בשל עליה בנקודת הקצה בהערכת הסיכון לתופעות שליליות אלה (סיכון יחסי של 2.69, בטווח 0.97-7.47 להיפרקלמיה ושל 2.69 , בטווח 0.98-8.38 לפגיעה כלייתית חדה) .

החוקרים מסכמים כי אף משטר טיפולי לא הראה הישרדות ארוכה יותר מפלציבו בקבוצת זו של מטופלים עם יל”ד, סוכרת ו-CKD . לחסמי ACE עם ARB , לבד או בשילוב, הייתה היעילות הגבוהה ביותר במניעת ESRD . עם זאת התועלת של שילוב חסמי ACE עם ARB יש לשקול מול הנזק הפוטנציאלי של היפרקלמיה ופגיעה כלייתית חדה.

The Lancet , Volume 385 , Issue 9982 , 2047 – 2056

הערת המערכת: חוסר האפקט של מגוון הטיפולים על הישרדות (בהשוואה לפלציבו)  מפתיע ומאכזב משהו…ייתכן שמשך המעקב שנלקח בחשבון באנליזה לא היה ארוך מספיק לשם כך. כדאי להזכיר גם שההנחיות של JNC8 ממליצות על שילוב של חסמי ACE או ARB  עם משתנים או חוסמי תעלות סידן באוכלוסייה זו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה