Chronic Kidney Disease

סקר על חולי המודיאליזה בישראל חושף פרדוקס לפיו שיעור גבוה של מטופלים סובל במקביל גם מהשמנת יתר וגם מתת תזונה (אונ’ אריאל בשומרון)

הודעת אונ’ אריאל בשומרון

הפרדוקס הוא שתת תזונה זו ((PEW היא תת-תזונה לחלבון וקלוריות ומופיעה במקביל לעודף משקל או השמנת יתר

בכנס הבינלאומי השני על השמנת יתר ומחלות כרוניות שהתקיים השבוע בסן פרנסיסקו, הציגה פרופ’ מונה בעז (בתמונה) ראש המחלקה למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, תוצאות של מחקר חדש: סקר על חולי המודיאליזה (HD) חולי כליות המטופלים בדיאליזה אודות הסטטוס התזונתי שלהם בישראל. הכנס כלל בנוסף הרצאה מרכזית של קולין מ. קוק, מנכ”ל ומייסדת מרכזי התמיכה הבריאטרים הבינלאומיים בארה”ב, דיון של ד”ר ראג ניהלני על טכנולוגיות ההרזיה האחרונות, סימפוזיון על מנגנונים מולקולריים בראשות ד”ר נינה ט. הולנד, מאוניברסיטת קליפורניה.

הסקר שהוצג ע”י פרופ’ בעז, מעורר דאגה בקרב אנשי המקצוע בתחום התזונה: “מדובר באנשים חולים שאינם מצליחים לעמוד בהנחיות התזונתיות הבינלאומיות. במובן מסוים כל מקצוע התזונה הקלינית קיים בשביל לתת פתרונות ראויים למחלות כליה וסוכרת. במקרה זה חשוב לבדוק מדוע החולים אינם עומדים בהנחיות. אין המדובר בהנחיות כלליות שניתן לתת לכל האוכלוסייה של החולים הללו, היות ומדובר בדיאטה מאד אישית המותאמת לחולים באופן אישי עד לכדי שקילת מזונות ביחס למשקל גוף. למרות שמדובר באוכלוסייה מאד חולה אין באפשרות המערכת לתת פתרון ראוי כדי שחולים אלו יוכלו לעמוד בהנחיות ובתנאים על מנת לא להיות בתת תזונה. הפרדוקס בו חולים המודיאליזה סובלים מהשמנה ובד בבד לוקים בתת תזונה צריך להדאיג את האחראיים לבריאות. יש לציין כי תת תזונה מסוג PEW אינה שכיחה בקרב האוכלוסייה הבריאה. בסקר שנעשה בישראל ע”י משרד הבריאות PEW חסר כזה לא קיים באוכלוסייה הבריאה”.

בישראל ישנם כ 6000 חולי דיאליזה, אשר מספרם הולך וגדל היות יש שיפור בהישרדות של חולי סכרת, אי ספיקה כלייתית שהינה סיבוך נפוץ בקרב חולי סוכרת.

בקרב חולי המודיאליזה (HD), חולי כליות המטופלים בדיאליזה ישנה שכיחות גבוהה של הפרעה מטבולית ותזונתית הכוללת תת-תזונה לחלבון וקלוריות (PEW). הסיבה לשכיחות גבוהה של מחלה זו (PEW) בקרב חולי המודיאליזה מקורה בצריכה תזונתית לא מספקת יחד עם תהליכים ייחודיים של חילוף חומרים. כתוצאה יש ריבוי תוצאות שליליות כמו אשפוזים, תחלואה ותמותה. שכיחות מחלה זו (PEW) נעה בין 18%-70% בקרב חולי המודיאליזה (HD) בגירים ואומדן השכיחות תלוי בשיטת המדידה ובהגדרת ההפרעה.

ועדות בין לאומיות של נפרולוגים ותזונתיים קבעו הנחיות תזונתיות לחולי המודיאליזה (HD)  כדי להפחית את שכיחות מחלה זו (PEW) באוכלוסייה זו, שהינה בעלת סיכון גבוה.

מטרת המחקר,  לסקור את מצב התזונתי בקרב חולי המודיאליזה (HD)  ולהעריך את שיעור הימצאות PEW באוכלוסייה זו. ובנוסף, למדוד את צריכת האנרגיה ואת הוויטמינים והמינרלים  כגון חלבונים, פחמימות, שומנים, ודומיהם ובמקביל לבחון את וההיענות להנחיות תזונתיות.

המחקר כולל מדגם מייצג של חולי המודיאליזה (HD) אשר מטופלים במרכזי המודיאליזה (HD)  בבתי חולים בארץ. בכל מרכז אוכלוסיית החולים חולקה לקבוצות לפי גיל, מין עדה, ו”ותק” המודיאליזה (HD)  (יותר משנה מול שנה או פחות), וסוכרת (כן או לא). הצריכה התזונתית נמדדת ע”י תשאול, נתונים ביוכימיים, דמוגרפיים, רשימת התרופות ועוד. נכללו במחקר קרוב ל 400 משתתפים שהגילאים שלהם בין 65-78, , 52% נשים ו 80% יהודים.

סך צריכת אנרגיה וחלבון לק”ג משקל גוף היו הרבה מתחת לרמות המומלצות ע”י ועדות בינלאומיות. רק 19% מאוכלוסיית המחקר צרכה מספיק קלוריות ורק 29% צרכה מספיק חלבון. לכמעט 70% מהמשתתפים רמות נמוכות של אלבומין (החלבון בדם הקשור  למצב תזונתי תקין). קרוב ל 60% מהמשתתפים הוגדרו כסובלים מPEW-. כ 8% בלבד מהאוכלוסייה, וכ 15% מחולי PEW קיבלו תוספי תזונה. למרות זאת, כמעט 50% מאוכלוסיית המחקר היה בעלת עודף משקל או השמנת יתר.

PEW נפוצה בקרב חולי המודיאליזה (HD) בישראל. ההיענות להנחיות תזונתיות אינה משביעה רצון. למרות המצאות גבוהה של PEW, השימוש בתוספי תזונה מצומצם. באופן פרדוקסאלי, לעומת זאת כמעט 50% מהחולים היו בעלי עודף משקל או השמנת יתר. מחקרים נוספים נדרשים על מנת ליישב את המצב הנוגד של PEW הכוללת תת-תזונה לחלבון וקלוריות בנוכחות השמנה. בנוסף, זוהה צורך לחקור שיטות להגביר את ההיענות להנחיות תזונתיות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה