Chronic Kidney Disease

לידה מוקדמת והסיכון למחלת כליות מילדות ועד בגרות (BMJ ) והערת עורך נאונטולוגיה , ד”ר ברזילי

כליות

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פגות ואף לידה לאחר 37-38 שבועות היריון מלוות בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית מהילדות ועד אמצע הבגרות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין פגות (לידה לפני 37 שבועות היריון) והסיכון למחלת כליות כרונית מהילדות ועד הבגרות. הם השלימו מחקר עוקבה ארצי בשבדיה, שכלל 4.1 מיליון לידות-חי במהלך השנים 1973-2014.

התוצא העיקרי היה אבחנת מחלת כליות כרונית עד שנת 2015 (גיל מקסימאלי של 43 שנים). ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין גיל היריון בעת הלידה והסיכון למחלת כליות כרונית, תוך תקנון לערפלנים אפשריים., כמו גם הערכת האחרים ובחינת ההשפעה של גורמים משפחתיים (גנטיים או סביבתיים).

החוקרים מדווחים כי 4,305 משתתפים (0.1%) אובחנו עם מחלת כליות כרונית במהלך מעקב של 87 מיליון שנות-אדם. לידה מוקדמת ופגות קיצונית (לידה לפני שבוע 28 להיריון) לוו בעליה של קרוב לפי שתיים ופי שלוש בסיכון למחלת כליות כרונית, בהתאמה, מהלידה ועד אמצע גיל הבגרות (יחס סיכון מתוקן של 1.94, p<0.001; יחס סיכון מתוקן של 3.01; p<0.001).

ממצאי המחקר הצביעו על סיכון מוגבר גם בקרב אלו שנולדו בשלב מוקדם במועד (שבועות 37-38 להיריון, יחס סיכון של 1.30; P<0.001). הקשר בין פגות ומחלת כליות כרונית היה הבולט ביותר בגילאי 0-9 שנים (יחס סיכון מתוקן של 5.09; P<0.001), לאחר מכן הקשר נחלש אך נותר מוגבר בגילאי 10-19 שנים (יחס סיכון מתוקן של 1.97; p<0.001) ובגילאי 20-43 שנים (יחס סיכון מתוקן של 1.34; p<0.001). הקשרים הללו זוהו הן בגברים והן בנשים ולא היו קשורים לגורמים גנטיים או סביבתיים משותפים במשפחות.

החוקרים כותבים כי יש מקום למעקב אחר מטופלים שנולדו פגים ולנקוט באמצעים האפשריים לשמור על התפקוד הכלייתי לאורך החיים.

BMJ 2019

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מאחר ועיקר התפתחות הכליות בעובר מתרחשת בטרימסטר השלישי להריון, הרי שהפגים הקטנים לא ישלימו את התפתחותן התקינה. חוסר התפתחות תקינה של הכליות נקשר להופעת סיבוכים בחיים הבוגרים, כמו למשל יתר לחץ דם. לפגים קטנים סיכון של פי 2-3 לפתח מחלת כליות כרונית לעומת אחרים. ממצא זה תומך בממצאים הקודמים של הסיבוכים המאוחרים של עצם היות הילוד פג שנמשכים אפילו עד לעשור החמישי לחיים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות של תיקון בקע מפשעתי לפני שחרור מיחידת טיפול […]

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

  • טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    שיעורי התחלואה האימהית בקרב נשים עם שלייה נעוצה היו דומים כשבוצע ניהול באסטרטגיות חלופיות לניתוח קיסרי, כך עולה ממחקר שפורסם ב-American Journal of Obstetrics and Gynecology.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה