Chronic Kidney Disease

מדד המבוסס על סמנים בדם מסייע בחיזוי הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

מחשבון סיכון חדש המבוסס על שני ביומרקרים קליניים זמינים עשוי לחזות במדויק את הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב של מבוגרים עם סוכרת מסוג 2 בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

כיום, מדד TIMI Risk Score for Heart Failure in Diabetes (Thrombolysis in Myocardial Infarction) הינו מדד קליני פשוט לחיזוי הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב של חולים עם סוכרת מסוג 2, המבוסס על חמישה משתנים קליניים: אי-ספיקת לב קודמת, מחלת עורקים כלילית, פרפור פרוזדורים, קצב פינוי גלומרולארי משוער ויחס אלבומין:קריאטינין בשתן.

כעת החוקרים יצרו מדד סיכון חדש לאשפוזים בשל אי-ספיקת לב, המבוסס על נתונים קליניים ושני ביומרקרים high sensitivity Troponin T ו-N-terminal Pro-B-Type Natriuretic Peptide (NT-proBNP) על סמך נתונים מ-6,106 חולים עם סוכרת מסוג 2 שהיו בזרוע הפלסבו במחקר SAVOR-TIMI 53           , מחקר גדול להערכת התוצאות הקרדיווסקולאריות. חישוב לוגריתמי של ריכוזי הסמנים הוכנסו למודל סטטיסטי לחיזוי אשפוז בשל אי-ספיקת לב, ביחד עם חמישה סמנים קליניים, כולל מדד TIMI Risk Score for Heart Failure in Diabetes.

מודל הסיכון עבר הערכה של התוקף הפנימי על-סמך 1,000 דגימות דם והערכה של התוקף החיצוני על-סמך נתונים אודות 7,251 חולים מזרוע הפלסבו של מחקר DECLARE-TIMI 58, שבחן את הבטיחות והיעילות של Dapagliflozin.

מהנתונים עולה כי המדדים המשמעותיים ביותר לחיזוי הסיכון בשל אי-ספיקת לב כללו את ריכוז NT-proBNP, היסטוריה של אי-ספיקת לב וריכוז High-sensitivity Troponin T. מדד סיכון שהתבסס על שלושת המשתנים הללו זיהה טווח סיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב.

החוקרים מדווחים כי מבחינת הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב, לא הייתה השפעה משמעותית ל-Dapagliflozin לעומת פלסבו בקבוצת החולים בסיכון נמוך; עם זאת, הטיפול התרופתי הפחית משמעותית את הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב באלו בקטגוריית סיכון בינוני (יחס סיכון של 0.64, רווח בר-סמך 95% של 0.43-0.95), גבוה (יחס סיכון של 0.63, רווח בר-סמך 95% של 0.43-0.94) וגבוה מאוד (יחס סיכון של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.54-0.96). הירידה האבסולוטית בסיכון עלתה גם כן בין קטגוריית הסיכון הבינוני (1%), לקטגוריית סיכון גבוה (3%) וגבוה מאוד (4.4%).

המסר העיקרי העולה מהמחקר הוא כי רמות NT-proBNP ו-High sensitivity Troponin T הן גורם מנבא משמעותי של הסיכון לאי-ספיקת לב בחולים עם סוכרת וכי ניתן להעריך את הסיכון של חולה סוכרת לאשפוז עקב אי-ספיקת לב ע”י הערכת סמנים אלו וחישוב מדד הסיכון, העשוי לסייע גם בהחלטה על טיפול במעכבי SGLT-2.

Diabetes Care 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה