Chronic Kidney Disease

האם טיפול פרוביוטי עשוי למנוע פגיעה קוגניטיבית על-רקע טיפול כימותרפי בנשים עם סרטן שד? (Eur J Oncol)

בנשים עם סרטן שד שטופלו בכימותרפיה ונטלו גם תוספי פרוביוטיקה תועדו הרבה פחות תסמינים של ליקוי קוגניטיבי על-רקע כימותרפיה (Chemo Brain, או Chemotherapy-Related Cognitive Impairment), בהשוואה לנשים שנטלו קפסולות פלסבו, כך עולה מתוצאות המחקר הראשון מסוג בנושא, אשר פורסמו בכתב העת European Journal of Cancer.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פגיעה קוגניטיבית על-רקע טיפול כימותרפי מתפתחת בשכיחות גבוהה בחולי סרטן ומלווה בפגיעה באיכות החיים של החולים. עד כה, הטיפול במקרים אלו מהווה אתגר קליני וכעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה האפשרית של פרוביוטיקה על התפתחות ליקוי קוגניטיבי על-רקע כימותרפיה.

החוקרים השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות ומבוקר-פלסבו, אשר כלל 159 נשים עם סרטן שד. בין השנים 2018 עד 2019, הנשים שאובחנו עם ממאירות בשלב IIII ונדרשו לטיפול כימותרפי אדג’וונטי עברו בדיקות סקר וחולקו באקראי לקבלת פרוביוטיקה (80 נשים) או פלסבו (79 נשים), אשר ניתנו כשלוש קפסולות, פעמיים ביום, במהלך הטיפול הכימותרפי.

הקפסולות (BIFICO) כללו Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus ו-Enterococcus faecalis (210 מ”ג כל אחד).

במסגרת המחקר נבחנו התפקוד הקוגניטיבי, רמות חרדה ודיכאון, כמו גם סמנים בדם, מטבוליטים והרכב המיקרוביום בצואה. בנוסף, החוקרים בחנו את ההשפעות הסיסטמיות של המטבוליטים שזוהו מחקר הקליני בחולדות.

מהתוצאות עולה כי מתן תוספי פרוביוטיקה הפחית משמעותית את היארעות ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי (35% לעומת 81%; סיכון יחסי של 0.43), כאשר גם שיעורי ליקוי קוגניטיבי קל (29% לעומת 52%; סיכון יחסי של 0.55) וכן שיעורי ליקוי קוגניטיבי מתון (6% לעומת 29%; סיכון יחסי של 0.22) היו נמוכים יותר בקבוצת הטיפול הפרוביוטי.

מתן תוספים פרוביוטיים הוביל לשיפור במגוון תפקודים קוגניטיביים, כולל זיכרון מילולי מיידי, זיכרון מרחבי מאוחר ושטף מילולי. השיפור בקבוצת ההתערבות תועד ללא תלות בשימוש בתרופות אחרות או בסוג המשטר הכימותרפי שניתן לנשים.

ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי היה נפוץ יותר בנשים מבוגרות ועם רמת השכלה נמוכה יותר או מדד מסת גוף גבוה יותר; עם זאת, השיפור עם טיפול פרוביוטי תועד ללא תלות בגורמים אלו.

מעבר להשפעה הקוגניטיבית, הטיפול הפרוביוטי לווה במדדי סוכר וריכוזי LDL נמוכים יותר, בהשוואה לזרוע הפלסבו, כאשר שטרם התחלת הטיפול הכימותרפי לא תועדו הבדלים בין הקבוצות.

מבחינת 78 דגימות צואה מ-20 נשים שלקחו חלק במחקר עלה כי לא היו הבדלים במגוון המיקרוביאלי לפני או אחרי הטיפול הכימותרפי, פרט לירידה משמעותית בשכיחות Streptococcus ו-Tyzzerella בזרוע הטיפול הפרוביוטי לאחר כימותרפיה.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי מתן פרוביוטיקה הוביל לשינויים ברמות תשעה מטבוליטים בפלזמה בנשים עם סרטן שד, כאשר התוצאות מרמזות כי מטבוליטים אלו עשויים לעמוד בבסיס המנגנון למניעת ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי עם טיפול פרוביוטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי באמצעות התערבות פשוטה, לא יקרה ויעילה ניתן למנוע תופעות לוואי על-רקע טיפול כימותרפי. מדובר במחקר הראשון מסוגו שהראה כי תוספי פרוביוטיקה במהלך טיפול כימותרפי עשויים למנוע ליקוי קוגניטיבי על-רקע הטיפול.

Eur J Cancer. Published online December, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה