Cognitive Function

מחקר ישראלי : התדרדרות קוגניטיבית קשורה לחוסר שליטה גליקמית במבוגרים עם סוכרת לאחר אוטם לקונרי ( ENDO 2020)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

שליטה גליקמית בעייתית קשורה לירידה בתפקוד הקוגנטיבי לאחר אוטם לקונרי, כך על פי ממצאי מחקר חדש. ממצאי המחקר הוצגו בכנס  ENDO 2020; בראש צוות החוקרים עומדת ד”ר טלי צוקרמן-יפה (בתמונה), מבית החולים שיבא ואוניברסיטת תל אביב.  לדבריה, מחקרים נוספים נדרשים כדי לברר האם שליטה גליקמית טובה תוכל להאט את קצב הירידה בתפקוד הקוגנטיבי באוכלוסיה זו, הנמצאת בסיכון גבוה.

אוטם לקונרי ומחלת הסוכרת שניהם מהווים גורמי סיכון לדמנציה ולמחלות אחרות הקשורות בפגיעה קוגניטיבית ומעקב אחר גורמי סיכון אלה חשוב בחולים הללו. אחד מגורמי הסיכון עשוי להיות המצב הגליקמי של המטופלים, הנבחן לפי רמות ההמוגלובין המסוכר (A1C). החוקרות שמו לעצמן למטרה להעריך את הקשר בין רמות ההמוגלובין המסוכר לבין ירידה בתפקוד הקוגניטיבי בקבוצה של חולי סוכרת שעברו אוטם לקונרי, שכללה 942 מטופלים.

עבור כל אחוז של עליה ברמות ה-A1C בתחילת המחקר מצאו החוקרות כי הייתה ירידה של 0.06 ב-CASI z-score (קיצור של Cognitive Assessment Screening Instrument ) המתוקנן. כלומר, מטופלים עם רמות המגולובין מסוכר גבוהות יותר בתחילת המחקר הראו התדרדרות גדולה יותר בתפקוד הקוגניטיבי לאורך זמן. בנוסף, מצאו החוקרות,  כי עליה של אחוז ב-A1C במשך זמן המעקב, נקשר לירידה של 0.021 במדד CASI.

הממצאים נותרו מובהקים סטטיסטית גם לאחר שהחוקרות ערכו התאמה למאפיינים קליניים ודמוגרפיים, כמו לגיל, מין, השכלה, גזע, נוכחות של דיכאון, יתר לחץ דם, היפרליפדמיה, וכן ל-BMI, למחלת לב וכלי דם, לדום נשימה בשינה, לנוכחות של רטינופתיה סוכרתית, נפרופתיה, הזרקת אינסולין, ושינויים חריגים בחומר הלבן במח.

מנתוני המטופלים עולה כי ישנו קשר בין רמות ה-A1C לשינוי במדדי התפקוד הקוגנטיבי לאורך זמן; ישנו צורך, כותבות החוקרות, במחקרים התערבותיים, על מנת לבחון האם שליטה גליקמית טובה עשויה להאט את קצב הירידה בתפקוד הקוגנטיבי באוכלוסיה הנמצאת בסיכון גבוה. לסיכום, יש לשקול שילוב של בדיקות והערכה קוגנטיבית כחלק המטיפול הסטנדרטי והמעקב בחולי סוכרת מבוגרים.

Cukierman-Yaffe T, et al “The Relationship Between Glucose Control & Cognitive Function in People with Diabetes After a Lacunar Stroke” ENDO 2020; Abstract MON-636.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה