Colorectal cancer

הנחיות אירופאיות חדשות בנוגע ממאירות של פי הטבעת (Ann Oncol)

שלושה איגודים אירופאיים שיתפו פעולה לפרסום הנחיות קליניות לאבחנה, טיפול ומעקב אחר חולים עם ממאירות של פי הטבעת. ההנחיות החדשות פורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Annals of Oncology.

ההנחיות החדשות משקפות את המאמץ המשותף הראשון מטעם ה-ESMO (European Society for Medical Oncology), European Society of Surgical Oncology ו-European Society of Radiotherapy and Oncology, שלושת האיגודים המקצועיים העיקריים האחראיים לטיפול במחלות ממאירות באירופה.

ההנחיות בנושא ממאירות פי הטבעת נוגעות לכל ההיבטים של הגידול הלא-נפוץ, כולל אתיולוגיה, אבחנה, גורמי סיכון, טיפולים מומלצים והמלצות מומחים לקשישים.

אעפ”י שמדובר במחלה נדירה, ישנן קבוצות מסוימות בסיכון מוגבר לממאירות של פי הטבעת, דוגמת נשים, גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ונשאי HIV. היסטוריה של מגע מיני אנאלי מעלה את הסיכון לממאירות של פי הטבעת, כמו גם מספר רב של פרטנרים ליחסי מין, דיכוי חיסון עקב השתלת איברים או טיפול תרופתי, הפרעות אוטואימוניות, חסך סוציאלי, עישון והיסטוריה של ממאירויות אחרות על-רקע זיהום בנגיף HPV.

HPV הינו גורם מג’ורי, כאשר 80-85% מהמקרים של ממאירות של פי הטבעת קשורים לזיהום הנגיפי. חלק מהמחקרים הציעו כי עד 80% מהמקרים ניתנים למניעה עם חיסון כנגד HPV.

החוקרים ערכו חיפוש בספרות הרפואית אחר מאמרים שפורסמו בין השנים 1990-2013 ואספו נתונים משישה מחקרים אקראיים בשלב 3 וממחקרים בשלב 2. הם פיתחו הנחיות מבוססות—ראיות ומאמינים כי ההנחיות לא יעוררו מחלוקת רבה מאחר ועולים בקנה אחד עם ההנחיות הבינלאומיות.

הטיפול הסטנדרטי במצבים אלו נותר טיפול כימותרפי-קרינתי, עם שילוב של 5-FU (5-Fluorouracil) וטיפולים כימותרפיים אחרים, בעיקר Mitomycin C. גישה זו מובילה לנסיגה מלאה של הגידול ב-80-90% מהחולים, עם כשל מקומי-אזורי ב-15% מהמטופלים. טיפול ניתוחי מקובל כטיפול הצלה.

עד אמצע שנות השמונים של המאה הקודמת, ניתוח רדיקאלי נחשב לאבן הפינה של הטיפול. עם זאת, בעקבות פרסומים משנות השבעים של המאה הקודמת בנוגע לטיפול משולב, נזנחה הגישה שהתבססה על ניתוח כטיפול העיקרי במצבים אלו. ניתוח עשוי לשמש בגידולים קטנים וממוינים היטב (בקוטר קטן מ-2 ס”מ), שלא חדרו את השוליים, כל עוד המנתח יכול להשיג שוליים נקיים ללא פגיעה בתפקוד הסוגרים.

לאור העובדה שמדובר בגידול נדיר, הכותבים מאמינים כי על רופאים לדון עם המטופלים בנוגע להשתתפות במחקרים קליניים.

הם מספקים המלצות לטיפול תומך, תוך דגש על הצורך בדיונים בנוגע למנופאוזה מוקדמת ואובדן פוריות בנשים לפני-מנופאוזה, והאפשרות להפרעות בתפקוד המיני עם חולים משני המינים. הם גם מדגישים סוגיות הנוגעות לאיכות החיים, דוגמת אי-נקיטת שתן וצואה, וחשיבות טיפול בכאבים וטיפול פליאטיבי.

להלן סיכום עיקרי ההנחיות:

·         טיפול מולטי-דיציפלינרי.

·         בקרה אזורית-מקומית הינה המטרה העיקרית של הטיפול.

·         המינון האופטימאלי של הטיפול הקרינתי עדיין אינו ידוע, אך טיפול כימותרפי-קרינתי עם לפחות 45 Gy ועירוי 5-FU ו-MMC עדיין מהווה את הטיפול הסטנדרטי בחולים בשלב II ומעלה; ניתן לשקול טיפול מוגבר של 15-20 Gy, בעיקר במידה ולא ניתן לטפל בבטחה.

·         בחולים פגיעים עם גידולים קטנים, טיפול פחות אינטנסיבי עשוי להיות מוצלח, אך חסרות עדויות ממחקרים קליניים ואקראיים.

·         אין הוכחות לשיפור שיעורי ההישרדות הכוללים או שיעורי ההישרדות ללא התקדמות עם טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי או אדג’וונטי ב-Cisplatin.

·         שילוב 5-FU עם Cisplatin מלווה ברעילות המטולוגית נמוכה יותר, בהשוואה לשילוב 5-FU עם MMC, אך התוצאות והרעילות הכוללת דומות עם שני המשטרים; עם זאת, MMC מועדף מאחר ומאפשר טיפול נוח יותר.

·         יש להעריך את התגובה לאחר שישה שבועות; מהנתונים עולה כי 26 שבועות הינו הזמן האופטימאלי להערכת תגובה מלאה.

·         במהלך המעקב, יש להתמקד בטיפול הצלה במקרה של כשלון מקומי, המופיע בפחות מ-10% מהחולים במהלך שלוש השנים הראשונות, והישנות היא לרוב אזורית-מקומית, יותר מאשר מרוחקת.

·         בחולים עם מחלה עיקשת, מתקדמת או חוזרת, יש לשקול ניתוח הצלה; עם זאת, מאחר והטכניקות במקרים אלו שונות מאלו המקובלות בממאירות של הרקטום, התחלואה עשויה להיות משמעותית.

Ann Oncol. Published online July 6, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של גירוי לשד עצם על שיעורי החלמה לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    ההשפעה של גירוי לשד עצם על שיעורי החלמה לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    גירוי לשד העצם (Bone Marrow Stimulation) לא הוביל לשיפור החלמה בחולים לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף ולא הוביל לשיפור בתוצאות לאחר-ניתוח או בטווח התנועה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Sports Medicine. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של חמישה מחקרים שדיווחו על שיעורי החלמה ותוצאים לפי דיווחי המטופלים להערכת תוצאות גירוי […]

  • תוצאות טובות יותר לניתוח כתף הפוכה לעומת טיפול שמרני במקרים של שבר הומרוס (J Shoulder Elbow Surg)

    תוצאות טובות יותר לניתוח כתף הפוכה לעומת טיפול שמרני במקרים של שבר הומרוס (J Shoulder Elbow Surg)

    בחולים עם שבר הומרוס פרוקסימאלי עם תזוזה שעברו ניתוח החלפת כתף הפוכה תועדו תוצאות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לאלו שטופלו שמרנית, ללא התערבות ניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Shoulder and Elbow Surgery. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, פרוספקטיבי, אקראי ומבוקר שכלל חולים עם שבר הומרוס פרוקסימאלי עם תזוזה שחולקו […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה