Colorectal cancer

נטילת מינונים גבוהים של ויטמין D עשויה להפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

נטילת מינונים גבוהים יותר של ויטמין D מלווה בסיכון מופחת להופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום ונגעים מוקדמים המתפתחים לגידול הממאיר בנשים צעירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology.

למרות ירידה בהיארעות הכוללת של סרטן מעי גס ורקטום במדינות רבות, כולל ארצות הברית, היארעות הממאירות במבוגרים צעירים מצויה במגמת עליה. מאחר ובמקרים רבים של הופעת הממאירות בצעירים אין היסטוריה משפחתית של סרטן מעי גס ורקטום, או תסמונת תורשתית ידועה, הסברה היא כי שינויים באורח החיים ודפוסי תזונה תורמים לעליה בהיארעות הופעה מוקדמת של המחלה הממארת.

צריכת ויטמין D מהווה גורם אפשרי התורם לעליה שחלה לאחרונה בשיעורי היארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום.

החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הנתונים אודות 94,205 נשים בגילאי 25-52 שנים, אשר לקחו חלק במחקר Nurses’ Health Study II בין 1991 עד 2015 במטרה לבחון את הקשר בין הצריכה הכוללת של ויטמין D ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום. במהלך מעקב של למעלה מ-1.25 מיליון שנות-אדם תועדו 111 מקרים חדשים של הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום.

בהשוואה לנשים עם צריכת ויטמין D נמוכה מ-300 יחידות בינלאומיות ביום, באלו שצרכו מינון של 300-450 יחידות בינלאומיות ביום (יחס סיכון של 0.51, רווח בר-סמך 95% של 0.3-0.86) ובאלו שצרכו למעלה מ-450 יחידות בינלאומיות (יחס סיכון של 0.49, רווח בר-סמך 95% של 0.26-0.93) תועד סיכון מופחת להופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום.

יתרה מזאת, החוקרים מדווחים כי הקשר ההפוך היה בולט יותר עם צריכת ויטמין D שמקורו בתזונה, בהשוואה לתוספי ויטמין D, כאשר עליה של 400 יחידות בינלאומיות ביום ממקור תזונתי לוותה בירידה של 66% בסיכון לסרטן מעי גס ובירידה של 23% כאשר הגדלת צריכת ויטמין D הייתה על-בסיס תוספים.

החוקרים מציינים עוד כי תוארה קורלציה בין צריכה רבה יותר של ויטמין D ובין סיכון נמוך יותר לאדנומה קונבנציונאלית (יחס סיכויים של 0.76, רווח בר-סמך 95% של 0.65-0.88) ופוליפים משורטטים (יחס סיכויים של 0.85, רווח בר-סמך 95% של 0.75-0.97).

ממצאי המחקר מעידים כי צריכת ויטמין D בהיקף של 300 יחידות בינלאומיות ומעלה בכל יום מלווה בירידה של כ-50% בסיכון להופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום. התוצאות תומכות בחשיבות ויטמין D במבוגרים צעירים למניעת סרטן מעי גס ורקטום.

Gastroenterology 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה