Colorectal cancer

מה בין צריכת בשר אדום לא-מעובד ובשר מעובד ובין הסיכון להישנות ותמותה עקב סרטן מעי גס? (JAMA Netw Open)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה של בשר אדום לא-מעובד או בשר מעובד אינה משפיעה על הסיכון להישנות או תמותה עקב סרטן מעי גס בחולים עם סרטן מעי גס בשלב III.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי ייתכן קשר בין הרגלי התזונה ובין תוצאות סרטן מעי גס בחולים לאחר האבחנה והם ביקשו לבחון את הנושא במטרה לקבוע אם יש מקום להמלצה להימנע מבשר אדום ומעובד לאחר אבחנת סרטן מעי גס.

מדגם המחקר כלל 1,011 חולים (גיל חציוני של 60 שנים) עם סרטן מעי גס בשלב III, אשר סווגו לארבעה רבעונים על-פי הרגלי צריכת בשר אדום ובשר מעובד לאחר האבחנה, כפי שנקבע על-פי שאלוני תזונה שהשלימו המשתתפים במהלך טיפול כימותרפי ושישה חודשים לאחר סיום הטיפול.

תוצאי הסיום העיקריים כללו הישנות מחלה, הופעת גידול מעי גס ראשוני חדש או תמותה מכל-סיבה, כמו גם הסיכון לתמותה מכל-סיבה.

לאורך חציון מעקב של 6.6 שנים תועדו 305 מקרי תמותה ו-81 מקרים של הישנות ללא-תמותה.

החוקרים לא מצאו קשר בין צריכת בשר אדום לא-מעובד או בשר מעובד לאחר אבחנת סרטן מעי גס ובין הסיכון להישנות או תמותה. מהשוואת הרבעונים העליונים לעומת התחתונים עלו יחסי סיכון של 0.84 (רווח בר-סמך 95% של 0.58-1.23) להישנות ממאירות או תמותה עם בשר אדום לא-מעובד; יחס סיכון של 1.05 (רווח בר-סמך 95% של 0.75-1.47) להישנות ממאירות או תמותה עם צריכת בשר מעובד; יחס סיכון של 0.71 (רווח בר-סמך 95% של 0.47-1.07) לתמותה מכל-סיבה עם בשר לא-מעובד ויחס סיכון של 1.04 (רווח בר-סמך 95% של 0.72-1.51) לתמותה מכל-סיבה עם בשר אדום מעובד.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את הקשרים בין גורמים תזונתיים ובין הישרדות חולי סרטן מאחר ונתונים אלו עשויים לסייע למצוא מענה לשאלות נפוצות מצד מטופלים ששרדו מחלות ממאירות בנוגע לדרכים לשיפור מצבם הבריאותי.

JAMA Netw Open. 2022

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה