Congestive heart failure

אמ”ן מזהיר מפני עלייה מחודשת בתחלואה בימים הקרובים, ומתריע מפני הגעת הזן הניו יורקי החדש

דו”ח אמ”ן מתריע מפני חידוש העלייה בתחלואה. כפי שניתן לראות כאן מקדם ההדבקה עולה לכיוון 1.  מנגד נמשכת הירידה המתונה במספר החולים הקשים (עם יותר דיווחים של חולים קשים צעירים, ילדים ונשים בהריון) שעומד כיום על 738 .  אמש התחסנו כ-110 אלף איש, המשך ירידה בקצב היומי.

החשש הוא שהמשך מגמת העלייה בהדבקה כך ש-R יעבור את 1 יוביל לעלייה מעריכית העלולה להוביל להכפלה של מספר הנדבקים היומי תוך 2-4 שבועות, ובהתאם לשיעור החולים הקשים מתוך המאומתים (סביב 2%-2.5% בשבועות האחרונים) , גם מספר החולים הקשים החדשים עלול לחזור לרמות של 150-200 ביום מה שיוביל חזרה לכ-1200 חולים קשים, וומעל 50-60 נפטרים ביום, כלומר התפרצות משמעותית מחודשת המעמידה את מערכת הבריאות בעומס שיא.

הגורמים שעשויים למנוע תרחיש כזה הוא עלייה בקצב ההתחסנות (ראו כאן תרשים שיעורי ההתחסנות לפי גיל המראה שעדיין כ-20% מקבוצת הגיל 50-60 טרם התחסנו, וכ-30% מקבוצת הגיל 40-49) עם דגש על יתרת המבוגרים שטרם התחסנו וצעירים יותר בקבוצות סיכון כולל נשים בהריון , הימנעות מאירועים מעוררי הדבקה , ובלימת אפשרות של הגעה והתפשטות ווריאנטים המגלים עמידות לחיסונים. (בהמשך לדיווח על זן ניו יורקי חדש..)  

להלן סיכום אמ”ן :


  • היקף התחלואה גבוה, מגמת הירידה כמעט נבלמה – מספר החולים הקשים נותר גבוה יחסית – מעל 800 ,ומקדם ההדבקה ממשיך לעלות ומתקרב ל-1 ,סימן לעצירת הירידה בתחלואה. גם שיעור החיוביים הארצי (כ-% 5.6 בממוצע שבועי) ממשיך להיות גבוה יחסית, סימן להיקף הדבקה נרחב באוכלוסייה.

  • לאור מגמת העלייה במקדם ההדבקה כבר ביממות הבודדות הקרובות צפויה עלייה מחודשת בתחלואה. העלייה במקדם נובעת כנראה מהשפעת הוריאנט הבריטי שהפך זה מכבר לדומיננטי בישראל והינו מדבק יותר ולאור הסרת מגבלות.; זן זה מדבק בהרבה ביחס לזנים קודמים ומחקרים חדשים מצאו שהוא מגדיל את הסיכון לתחלואה קשה ולצורך באשפוז בעד    70%-60 יותר מאשר הזן המקורי. לכן, יותר מאי פעם, נדרשת אחריות אישית והקפדה על ההנחיות, בפרט על רקע ימים אלה של חג הפורים.

  • יעילות החיסונים בהגנה מול הזנים החדשים ובמניעת הדבקה – החיסונים הם הכלי היעיל ביותר להפחתת תחלואה קשה, גם מול הזנים החדשים שזוהו בארץ; יוזכר כי ארגון הבריאות העולמי מסר לאחרונה כי אחד מכל עשרה חולי קורונה ימשיך לסבול מנזקי המחלה גם כעבור שלושה חודשים מהחלמתו (ומעבר לכך). התחסנות צפויה למנוע את מחלת הקורונה ובתוך כך גם נזקים ארוכי טווח של המחלה. בנוסף, מחקרים חדשים מעלים שהחיסונים יעילים מאוד במניעת הדבקה בשיעור של עד % 90 (ולפיכך מי שמתחסן מגן לא רק על עצמו אלא גם על סביבתו ובפרט על היקרים לו.)

  • השלמת חיסון אוכלוסייה מבוגרת (בני 50 ומעלה) – נותרו כ-% 12 מאוכלוסייה זו (לאחר ניכוי המחלימים) שטרם חוסנו בחיסון ראשון.

  • שינוי תמהיל הגילאים של החולים הקשים – ישנה ירידה ברורה בשיעור המאומתים ובתחלואה הקשה בקרב המבוגרים בני 60 ,+בשל מבצע החיסונים; עם זאת, ניכרת עלייה במספר החולים במצב קשה החדשים בקרב הקבוצות הצעירות יותר, המהוות לאחרונה חצי מהתחלואה הקשה החדשה ואשר עדיין לא צברו חיסוניות נרחבת. נראה שהיקף ההדבקה הנרחב והעובדה שחלק ניכר מהאוכלוסייה בגילאי הביניים טרם חוסן, גורמים לקצב איטי מאוד בירידת התחלואה הקשה.

  • בעולם – בניו יורק זוהה זן חדש של הנגיף, שהתפשט בה במהירות לאחרונה ואשר נושא מוטציה שקושרה להדבקה חוזרת של מחלימים . לאור קשרי האוכלוסיות והתעופה הענפים בין ישראל לניו יורק קיים סיכון ממוקד לכניסת הזן לישראל, ומומלץ לפעול לצמצומו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה