Cornea

תוצאות מאכזבות לבדיקות סקר לסרטן שחלות (The Lancet)

בדיקות סקר לאבחנה מוקדמת של סרטן שחלות לא הובילו להפחתת שיעורי התמותה, כך עולה מתוצאות מחקר גדול מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן שחלות עדיין מלווה בפרוגנוזה גרועה ומרבית הנשים מאובחנות עם מחלה מתקדמת. לפיכך, הם השלימו את מחקר UKCTOCS (UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening) במטרה לקבוע אם בדיקות סקר עשויות להפחית את הסיכון לתמותה עקב המחלה. הם מדווחים על התמותה עקב סרטן שחלות לאחר מעקב ארוך-טווח אחר משתתפות במחקר זה.

המחקר האקראי-מבוקר כלל נשים לאחר-מנופאוזה בגילאי 50-74 שנים, אשר גויסו מ-13 מרכזים באנגליה, ווילס וצפון אירלנד. המשתתפות חולקו באקראי ביחס 1:1:2 להשלמת בדיקות סקר משולבות כל שנה, בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק כל שנה, או לקבוצת ביקורת ללא בדיקות סקר.

התוצא העיקרי היה תמותה עקב סרטן שחלות או חצוצרות עד 30 ביוני 2020.

ניתוח הנתונים כלל 202,562 נשים, מהן 50,625 (25%) נשים שעברו בדיקות סקר משולבות כל שנה, 50,623 נשים (25%) שעברו בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק כל שנה ו-101,314 נשים (50%) בקבוצת הביקורת.

לאחר חציון מעקב של 16.3 שנים, 2,055 אובחנו עם סרטן שחלות או חצוצרות, כולל 1% מהנשים בקבוצת בדיקות סקר משולבות כל שנה, 1% מהנשים בקבוצת בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק כל שנה ו-1.0% בקבוצת הפלסבו.

בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקרב נשים שהשלימו בדיקות סקר משולבות כל שנה נרשמה עליה של 47.2% בשיעורי היארעות מחלה בשלב I וירידה של 24.5% בשיעורי היארעות מחלה בשלב 4. ההיארעות של מחלה בשלב I או II הייתה גבוהה ב-39.2% בנשים בקבוצה זו, בהשוואה לקבוצת הביקורת, בעוד שהיארעות מחלה בשלב III או IV הייתה נמוכה ב-10.2%.

במהלך המעקב תועדו 1,206 מקרי תמותה עקב הממאירות, כאשר שיעורי התמותה עמדו על 0.6% בקרב נשים בקבוצת בדיקות סקר משולבות כל שנה, 0.6% בקרב אלו שהשלימו בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק כל שנה ועל 0.6% בקבוצת הביקורת.

לא תועדה ירידה משמעותית בשיעורי התמותה עקב סרטן שחלות וחצוצרות בין נשים שהשלימו בדיקות סקר משולבות כל שנה, אלו שהשלימו בדיקת אולטרה-סאונד שנתית, או אלו שלא השלימו כל בדיקת סקר לסרטן שחלות.

החוקרים כותבים כי מאחר ובדיקות סקר לא הפחיתו משמעותית את שיעורי התמותה עקב סרטן שחלות וחצוצרות, לא ניתן להמליץ על בדיקות סקר לממאירות באוכלוסיה הכללית.

The Lancet 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • דלקת מפרקים שגרונית מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה (Eur Heart J)

    דלקת מפרקים שגרונית מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה (Eur Heart J)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal עולה כי בנשים הרות עם אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) סיכון גבוה יותר לקדם-רעלת הריון, קרדיומיופתיה סביב הלידה, הפרעת קצב לב, נזק כלייתי חד ותרומבואמבוליזם ורידי במהלך האשפוז סביב הלידה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית סיכון מוגבר לסיבוכים […]

  • האם לרמות ויטמין D במהלך ההיריון השפעה ארוכת טווח על הסיכון לשברים בצאצא? (Eur J Clin Nutr)

    האם לרמות ויטמין D במהלך ההיריון השפעה ארוכת טווח על הסיכון לשברים בצאצא? (Eur J Clin Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לרמות ויטמין D בדם האם בזמן היריון עשויה להיות השפעה על הסיכון ארוך הטווח לשברים בצאצאים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו על קשר בין רמות ויטמין D בדם האם בזמן הריון ובין בריאות העצם. […]

  • האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    בילדים קטנים שנולדו במהלך חודש אוקטובר סיכון מופחת להדבקה בשפעת כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים כותבים כי הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שילדים נוטים לקבל חיסונים בביקורים סדירים בחודש בו הם נולדו וחודש אוקטובר הינה תקופה מצוינת לקבל את החיסון כנגד שפעת. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר הנתונים MarketScan […]

  • טיפול ב-Spironolactone אינו מעלה את הסיכון למחלות ממאירות (J Am Acad Dermatol)

    טיפול ב-Spironolactone אינו מעלה את הסיכון למחלות ממאירות (J Am Acad Dermatol)

    בנשים עם חשיפה יומית לטיפול ב- Spironolactone (אלדקטון) בשל הפרעות עורית לא תועד סיכון גבוה יותר להתפתחות ממאירות שד או ממאירויות גניקולוגיות, בהשוואה לנשים שלא נחשפו לטיפול התרופתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone משמשת מעבר להתוויות המאושרות לטיפול במספר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה