Cornea

חולי לופוס רבים סובלים מדיכאון למרות הטיפול התרופתי ושינויים בפעילות המחלה (Arthritis Care Res)

מרבית החולים עם לופוס סובלים מדיכאון ממושך למרות שינויים בפעילות המחלה וטיפול בתרופות לטיפול במצב רוח, כאב ולופוס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיכאון מתואר בשכיחות גבוהה בחולים עם לופוס עם מחקרים קודמים שדיווחו על שיעורים שנעו בין 24-30%. כעת הם ביקשו לבחון את שינויים במצב הרוח בחולים אמבולטוריים עם לופוס ולקבוע את הקשר בין פעילות המחלה בחולי לופוס ובין תסמיני דיכאון.

החוקרים התבססו על נתונים אודות 144 חולים עם לופוס אשר טופלו במרפאת לופוס באוניברסיטת וושינגטון. הם כללו במחקר מבוגרים שענו על קריטריוני ה-American College of Rheumatology או Systemic Lupus International Collaborating Clinics לאבחנת לופוס וטופלו בין פברואר 2015 ועד ינואר 2020. כל המשתתפים השלימו הערכת דיכאון בלפחות שלושה ביקורים לאורך עד 48 חודשים.

תסמיני דיכאון נבחנו בכל ביקור באמצעות שאלון CESD-R (Center for Epidemiology Studies Depression Scale, Revised), בעוד שפעילות לופוס נקבעה על-פי מדד S2K RI-50 (SLEDAI2K Responder Index-50).

ניתוח הנתונים הוביל לזיהוי חמש קבוצות ייחודיות של חולים עם מגמות דיכאון עקביות לאורך הזמן. בחולים בקבוצה 1 (17 חולים) ו-2 (27 חולים) תועדו מדדי CESD-R תקינים באופן עקבי. בקרב אלו בקבוצה 3 (12 חולים) תועדה עליה במדדי CESD-R לאורך הזמן. בקרב אלו בקבוצות 4 (44 חולים) ו-5 (44 חולים) תועד דפוס תסמינים התואם לדיכאון ודיכאון מג’ורי, בהתאמה.

מבין החולים עם דיכאון מג’ורי (קבוצה 5), 72.7% היו שחורים ורבע היו לבנים. מהנתונים עולה קשר בין פעילות המחלה לפי סיווג SLEDAI ובין מדדי דיכאון, אך בניתוח סטטיסטי לפי דפוסי דיכאון לאורך זמן או בניתוח חד-משתני לא תועד קשר דומה, עדות לכך שחולים רבים סובלים מדיכאון בחולים עם לופוס ללא תלות בפעילות המחלה. למרות שפעילות המחלה בחולי לופוס משתנה לאורך הזמן, מדדי דיכאון לא הדגימו שינויים דומים. יתרה מזאת, ההיארעות הגבוהה של שחורם באוכלוסיה זו עם מדדי דיכאון חמורים מדגישה את ההבדלים על רקע מוצא ו/או גזע.

החוקרים כותבים כי חשוב להעריך ולהבין טוב יותר את ההשפעה של הבדלים אתניים ומגדריים על המצב הבריאותי של החולים. מעבר למחלה הספציפית, יש לקחת בחשבון את הבריאות הנפשית וגורמים אחרים העשויים להשפיע על איכות החיים, כאשר מהנתונים עולה השאלה אודות טיב הטיפול בחולים להם ניתן טיפול למחלה אך למרות זאת הם ממשיכים לסבול מדיכאון.

Arthritis Care Res. Dec 10, 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה