Crohn disease

מתן עירוי ברזל של Carboxymaltose (פרינג’קט) לחולי קרוהן הסובלים מאנמיה הוא בטוח ומשפר רמות ברזל ואיכות חיים (Arq Gastroenterol )

מתוצאות מחקר חדש שפורסם ב- Arq Gastroenterol עולה כי שימוש ב-Carboxymaltose (פרינג’קט, כצט) בחולי קרוהן הסובלים מאנמיה היה בטוח , ושיפר רמות ברזל ואיכות חיים תוך זמן קצר .

ברקע מציינים החוקרים כי אנמיה היא ההפרעה ההמטולוגית הנפוצה ביותר בקרב חולי קרוהן, והיא קשורה לעיתים קרובות לפעילות הדלקתית במעי. יש לכך גורמים רבים שבעיקר קשורים עם חוסר אבסולוטי של ברזל (אנמיה של חוסר ברזל), ו/או חוסר ברזל פונקציונלי (אנמיה דלקתית או אנמיה של מחלה כרונית). לתופעה זו ניתן לזהות גם גורמים אחרים כמו חסר בחומצה פולית או ויטמין B12 וכמשנית לתופעות לוואי של תרופות (נגזרות סליציאליות ותרופות אימונוספרסיביות).

במחקר הנוכחי המטופלים עם מחלת קרוהן פעילה ואנמיה הוערכו וטופלו באמצעות עירוי של פרינג’קט . במאמר המחברים דנים בסכימות התראופוטיות (מינונים), בטיחות, תוצאות ושיפור באיכות חיים. 

במחקר הפרוספקטיבי הנוכחי, 10 מטופלים עוקבים עם מחלת קרוהן בדרגת פעילות בינונית עד חמורה, עם אנמיה (Hb: 6.7-10 g/dL), אשר היו במעקב בין מרץ 2014 למרץ 2015, ועברו הערכה. 60% היו גברים , וכל המשתתפים עם אנמיה בינונית עד חמורה (המוגלובין מתחת ל-10 ג’/ד”ל) .

המשתתפים טופלו עם מינון מקסימלי של 1000 מ”ג פרינג’קט של 3 עירויים של למשך של לפחות 15 דקות. החוקרים ביקשו גם לבחון את הקשר בין רמת הדלקתיות של מחלת הקרוהן (שנמדדה באמצעות מדד Crohn’s Disease Activity Index, CDAI) , ו-CRP עם רמת החומרה של האנמיה.

יעד המחקר המרכזי היה עלייה בהמוגלובין של יותר מ-2 ג’/ד”ל, והיעד המשני היה השגת רמה תקינה של המוגלובין (מעל 12 ג’/ד”ל לנשים ומעל 13 ג’/ד”ל לגברים) ושיפור בציון איכות החיים כפי שנמדד לאחר מתן המנה האחרונה של פרינג’קט.

החוקרים מדווחים כי מבין 10 המשתתפים הטיפול הפרנטראלי (שלא דרך המעי) ניתן ל-3 במהלך אישפוז ובשאר המקרים בקהילה. סה”כ מינוני הברזל נעו בין 1000 ל-2000 מ”ג, עם ממוצע של 1,650 מ”ג. פעילות מחלת הקרוהן נמדדה באמצעות CDAI ו-CRP ונבחן הקשר עם מידת החומרה של האנמיה.

 נמצא שעלייה של 2 ג’/ד”ל הופיעה ב-80% מהמטופלים לאחר 12 שבועות ונורמליזציה של אנמיה נמצאה ב-70% מהמטופלים. שיפור בציון איכות החיים דווח בכל המשתתפים לאחר 12 שבועות.

הטיפול בפרינג’קט היה נסבל היטב. שלושה מטופלים הציגו תופעות לוואי (שניים עם בחילה ואחד עם כאב ראש) ברמת חומרה קלה.

החוקרים מסכמים כי אנמיה היא סיבוך נפוץ של מחלת הקרוהן. מתן עירוי ברזל מומלץ לחולי קרוהן בגלל שעבור מטופלים אלה טיפול פומי בברזל הוא מוגבל מאוד. זאת בשל המצב הדלקתי והחסימה של כניסת ברזל לאנטרציטים דרך פעילות ההפסידין על הפרופורטין , ביחד עם רמות מוגברות שיעורי תופעות לוואי גסטרואינטנסטינאליות אשר פוגעות בהיענות לטיפול וככל הנראה מגבירות את המצב הדלקתי.

הם מציינים שרמת החומרה של מחלת הקרוהן כפי שנמדדה ע”י CDAI ו-CRP הייתה קשורה עם חומרת האנמיה. הטיפול בפרינג’קט נמצא כבטוח, עם אפשרות למתן במינון גבוה (עד ל-1000 מ”ג בכל עירוי שבועי) , וכמתקן את רמת האנמיה ומחסני הברזל בתוך זמן קצר, דבר המתבטא גם בשיפור באיכות החיים.

Arq Gastroenterol.2015 Dec;52(4):255-9

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה