Crohn disease

למרות ההנחיות, חולי IBD עוברים עדיין בדיקות CT מרובות שמעלות את הסיכון שלהם (המוגבר ממילא) לפתח סרטן /מאמרה של ד”ר עדי להט-צוק ב”הארץ”

במאמר המתפרסם באתר “הארץ” ע”י ד”ר עדי להט-צוק, גסטרואנטרולוגית בכירה במרכז הרפואי שיבא, מציגה המחברת את הסיטואציה הבעייתית שבה מרבית חולי ה-IBD הנדרשים לבדיקות מעקב רבות מבצעים באופן תכוף למדי בדיקות CT, שכידוע הן כוללות קרינה מזיקה.

ד”ר צוק מציינת כי ע”פ מחקרים שונים נמצא כי מטופל אחד מתוך 1,000 מטופלים שעוברים בדיקת CT בטן אחת סטנדרטית, שכוללת 20 יחידות mSv, יחלה בסרטן במהלך חייו בשל נזקי הקרינה.

למרות זאת, השימוש ב-CT בטן בחולי IBD עלה באופן ניכר בשנים האחרונות.

ד”ר צוק מציגה נתוני מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת PLOS ONE ושבו נבדק השימוש ב-CT בכ-144,000ביקורים של כ-67,000 חולי IBD במיון/אשפוז במהלך חמש שנים, נמצא כי יותר מרבע מהביקורים כללו בדיקת CT. נמצא גם כי הנטייה לביצוע בדיקת ה-CT עלתה מאוד אצל חולים בני 18-35 ביחס לחולים בני פחות מ-18. צוק מסבירה כי “החוקרים הסיקו כי אין מספיק הגבלה על השימוש בבדיקה בקרב מבוגרים-צעירים, ויש להעלות את המודעות לסיכוני הקרינה גם באוכלוסייה זו.“.

עובדה חשובה נוספת שמציגה צוק היא שמחלות IBD עצמן מעלות את הסיכון לסרטן במעי. זאת מכיוון שדלקת כרונית בגוף מקדמת פעילות אונקוגנית .

צוק מדגישה כי ארגוני בריאות כגון הארגון האירופי לקרוהן וקוליטיס (ECCO) הוציאו ב-2013 הנחיות שמטרתן לצמצם עד כמה שניתן את החשיפה של חולי IBD לקרינה. בינואר 2017 פרסם גם משרד הבריאות הנחיות דומות במסגרת חוזר מינהל רפואה. במסגרתו הוא קורא להעדיף בדיקות כ-MRI ואולטרסאונד כאשר נדרשת בדיקת הדמיה לחולי IBD.

* יום המודעות למחלות מעי דלקתיות מצוין היום, 15 במאי, בהובלת העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית בישראל, הפועלת למען שיפור איכות חייהם

למאמר ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה