Cystic Fibrosis

מחקר ישראלי: תזונה ים-תיכונית ירוקה יעילה כנגד מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Gut)

במאמר בכתב העת Gut מתפרסמות תוצאות מחקר חדש מישראל, בהובלת פרופסור איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, לפיהן תזונה ים-תיכונית ירוקה, בשילוב עם חלבונים/פוליפנולים ירוקים מן הצומח והגבלת צריכת בשר אדום או מעובד, עשויה להביא להפחתה משמעותית של שומן תוך-כבדי, בהשוואה לכל דיאטה בריאה אחרת ולהביא להפחתת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD).

מטרת המחקר הייתה לבחון את התועלת של תזונה ים-תיכונית ירוקה, עם הגבלת צריכת בשר אדום/מעובד והעשרת התזונה בפוליפנולים ומאכלים ירוקים מן הצומח על NAFLD, כפי שנקבע לפי אובדן שומן תוך-כבדי.

מחקר DIRECT-PLUS ארך 18 חודשים וכלל 294 משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר חולקו באקראי לקבוצות תזונה בריאה לפי ההנחיות, תזונה ים-תיכונית או תזונה ים-תיכונית ירוקה במטרה להביא לירידה במשקל. כל דפוסי התזונה לוו בפעילות גופנית. משתתפים בשתי הקבוצות שכללו תזונה ים-תיכונית צרכו כל יום 28 גרם של אגוזי מלך. תזונה ים-תיכונית ירוקה כללה בנוסף 3-4 כוסות תה-ירוק בכל יום ושייק מנקאי.

החוקרים בחנו את אחוז השינוי בשומן תוך-כבדי לאחר 18 חודשים באמצעות בדיקת MRS (Magnetic Resonance Spectroscopy).

בתחילת המחקר, גיל המשתתפים הממוצע עמד על 51 שנים, 88% מהמשתתפים היו גברים ו-62% מהמשתתפים אובחנו עם NAFLD, עם אחוז שומן תוך-כבדי ממוצע של 6.6%.

מהנתונים עולה כי שיעורי הימצאות NAFLD ירדו לאחר 18 חודשים ל-54.8% עם תזונה בריאה לפי ההנחיות, ל-47.9% עם תזונה ים-תיכונית ול-31.5% עם תזונה ים-תיכונית ירוקה. למרות ירידה דומה במשקל הגוף בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על תזונה ים-תיכונית, הקפדה על תזונה ים-תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה כפליים של אחוז השומן התוך-כבדי (ירידה של 38.9%), בהשוואה לתזונה ים-תיכונית (ירידה של 19.6%) ו תזונה בריאה לפי ההנחיות (ירידה של 12.2%).

לאחר 18 חודשים, בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על תזונה ים-תיכונית רמות פוליפנולים בפלזמה היו גבוהות יותר משמעותית, בהשוואה לרמות שתועדו עם תזונה בריאה לפי ההנחיות, עם רמות גבוהות יותר של Naringenin ו-2,5-dihydroxybenzoic acid עם תזונה ים-תיכונית ירוקה.

החוקרים מדווחים על ירידה גדולה יותר באחוז שומן תוך-כבד עם הגדלת צריכת שייק מנקאי ואגוזי מלך, הפחתת צריכת בשר אדום/מעובד, שיפור סמני שומנים/אדיפוקינים וחומצה פולית בדם, שינויים בהרכב המיקרוביום וחיידקים ספציפיים.

הגישה המוצעת החדשה של תזונה ים-תיכונית ירוקה עשויה להביא לירידה גדולה יותר משמעותית באחוז השומן התוך-כבדי, בהשוואה לדפוסי תזונה מומלצים אחרים ולהפחית באופן ניכר את שכיחות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.

Gut Published Online First: 18 January 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן מלווה בשיפור בתפקוד המיני בנשים עם הפרעה בתפקוד רצפת האגן, כולל שיפור עוררות מינית, אורגזמה, שביעות רצון ותפקוד מיני כולל בנשים, ללא עדות לאירועים חריגים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית שפורסמה בשנת 2015 הציעה השפעה […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה