Cystic Fibrosis

עליה במשקל נפוצה בקרב מטופלים ששרדו ממאירות מוחית בילדות (J Clin Oncol)

בילדים שטופלו כנגד גידולים מוחיים לעיתים קרובות חלה עליה משמעותית במשקל הגוף ומנתונים חדשים עולה כי זו עשויה להיות סמן לפגיעה בציר היפותלמוס-היפופיזה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות ואת גורמי הסיכון לעליה משמעותית במשקל הגוף, עודף-משקל, או השמנת-יתר, בקרב מטופלים ששרדו ממאירות מוחית בילדות, ולהעריך את הקשר עם הפרעה בתפקוד ציר היפותלמוס-היפופיזה. לצורך כך, הם התבססו על נתונים ממדגם ארצי של ילדים ששרדו גידולים מוחיים, למעט גידולי היפופיזה או קרניופרנגיומה, שאובחנו בין השנים 2002-2012.

מבין 661 משתתפים עם היסטוריה של גידול מוחי בילדות (גיל חציוני של 7.3 שנים), בשליש מהמשתתפים (33.1%) תועדה עליה במשקל, עודף-משקל או השמנת-יתר. מבין הילדים ששרדו ממאירות מוחית בין הגילאים 4-20 שנים, 28.7% היו במשקל בקטגוריית עודף-משקל או השמנת-יתר, זאת בהשוואה ל-13.2% מהילדים באוכלוסיה הכללית בטווח הגילאים הנ”ל.

ממוצע סטיות התקן של מדד מסת הגוף בעת האבחנה, אבחנה של גליומה בדרגה נמוכה, סוכרת תפלה והתבגרות מינית מוקדמת מרכזית נקשרו כולם עם סיכון מוגבר לעליה במשקל, עודף-משקל, או השמנת-יתר.

השכיחות של הפרעה בתפקוד ציר היפותלמוס-היפופיזה הייתה גבוהה יותר בקרב ילדים ששרדו ממאירות בילדות עם עודף-משקל או השמנת-יתר, השוואה לילדים ששרדו גידולים מוחיים והיו במשקל תקין.

החוקרים מסכמים וכותבים כי עודף-משקל, השמנת-יתר ועליה משמעותית במשקל הגוף הם נפוצים בילדים ששרדו ממאירות מוחית בילדות. עליה במדד מסת הגוף במהלך המעקב עשויה להעיד על הפרעה בתפקוד ציר היפותלמוס-היפופיזה וצורך במעקב אנדוקריני אינטנסיבי יותר.

J Clin Oncol. Published online February 23, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה