Dental and Oral disorders

מקומם של רופאי ילדים בטיפולי שיניים בילדים (Pediatrics)

רופאי ילדים עשויים לסייע במניעת מחלות שיניים בילדים באמצעות מתן טיפול בפלאוריד, הדרכה בנוגע להיגיינה אוראלית, בדיקות והפניות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת Pediatrics.

תכניות המיועדות לאוכלוסיות פגיעות במרפאות עשויות לסייע בצמצום הפערים בהיגיינה אוראלית בקרב ילדים לפני גיל בית-ספר. ילדים רבים אינם מטופלים באופן קבוע ע”י רופאי שיניים והעדר טיפול זה נפוץ במיוחד בילדים מתחת לגיל שלוש שנים, ועוד יותר בילדים למשפחות שאינן יכולות להרשות לעצמן טיפולי שיניים באופן פרטי.

במטרה להתייחס לפערים אלו, 46 מדינות בארצות הברית מתגמלות רופאים לטיפולי שיניים מניעתיים, כאשר מרבית התכניות הללו החלו לאחר שנת 2006.

בצפון קרוליינה הושקה תכנית Into the Mouth of Babies Program (IMBP) בשנת 2000. התכנית הדריכה רופאים בנושאי טיפול בפלואוריד, הערכת הבריאות האוראלית של הילדים, הדרכת הילדים והמטפלים בנוגע לטיפול האוראלי בילדים והפניה לרופאי שיניים לטיפול במחלות שיניים וחלל הפה.

התכנית סיפקה שירותים לילדים מבוטחי מדיקייד ממועד בקיעת השן הראשונה ועד גיל 42 חודשים. התכנית התרחבה באופן קבוע ובשנת 2011 כללה 80,000 ילדים.

להערכת התועלת של התכנית, החוקרים ספרו את מספר השיניים עם עששת/עקירה/סתימה או DMF (Decay/Missing/Filled) בכ-920,000 ילדים בגילאי 5 שנים. הם מצאו כי השיעור עלה מ-1.53 לילד בשנת 1998 ל-1.84 בשנת 2004, ואז נרשמה ירידה ל-1..59 בשנת 2009.

החוקרים לקחו בחשבון גורמים אחרים, מעבר לשירותי IMBP, שייתכן והשפיעו על הבריאות האוראלית של הילדים בתכנית: שיעור הילדים ההיספאנים, שיעור המשתתפים המתאימים לארוחות צהריים מסובסדות וגישה לטיפול מונע.

כאשר בחנו מחוזות שונים, החוקרים מצאו כי ככל שהילדים טופלו במשך זמן רב יותר דרך התכנית, כך מספר השיניים עם עששת/עקירה/סתימה היה נמוך יותר.

מהנתונים עולה עוד כי לתכנית הייתה השפעה גדולה יותר בבתי ספר עם שיעור גבוה יותר של תלמידים המתאימים לקבלת ארוחות צהריים מסובסדות, סמן לעוני.

לפי ההערכות, לתכנית עשויה להיות השפעה מקסימאלית במידה וניתן יהיה להרחיבה מהרמה הנוכחית של 0.75 ביקורים ל-3.02 ביקורים לילד. עם זאת, הם מאמינים כי תכנית זו אינה יכולה לבטל כליל את ההבדלים בבריאות האוראלית בין אוכלוסיות שונות, וכי יש לשלבה עם גישות אחרות כנגד עששת שיניים.

Pediatrics. Published online March 31, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה