Dental and Oral disorders

ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת קוראת לעכב החלטת שרת הבריאות לביטול הפלרת מי השתייה

מקור ההודעה: סאסי אהרוני תקשורת

היום (יום ג’) התקיים דיון בהול בכנסת בוועדת הרווחה והבריאות, תחת ניהולו של ח”כ יעקב מרגי מש”ס, וביוזמת ח”כ יעקב ליצמן מיהדות התורה, וח”כ חנה סוויד מחד”ש, לקראת עצירת הפלרת מי הברז בישראל. ביטול ההפלרה הממלכתית בישראל, הינה החלטה שנלקחה עי ידי שרת הבריאות יעל גרמן, בשלושת השבועות הראשונים מכניסתה לתפקיד.

בתחילת הדיון נחשף כי בניגוד למה שפורסם בציבור כי מה- 23 באוגוסט הרשויות המקומיות יוכלו להחליט בעצמן אם להפליר או לא, יצטרכו הרשויות לשאת בעלויות ההפלרה, מה שעלול ליצור חוסר שוויון לרשויות העניות יותר ולילדי הפריפריה, הרי שעולה כעת כי ע”פ התקנה , כי מתאריך זה אסור לרשויות המקומיות להפליר את מי השתייה, גם אם ירצו זאת. הדיון הסוער שהתקיים נחתם בהחלטה הנוגדת את החלטת השרה ודורשת לעכב כניסתה לתוקף.

מספר ציטוטים מן הדיון שהתקיים היום:

יו”ר הוועדה יעקב מרגי אמר: “יש לנו יצר להרוס כל דבר טוב במדינה. התקנה עליה חתמה גרמן מאמצת בקיצוניות לכיוון השני את עמדת וועדת הדין, וכן, מבטלת אף את האפשרות לרשויות המקומיות להחליט בעצמן אם ירצו או לא ירצו להפליר. אנו מאמצים את  דעת מומחי הציבור והשן להמשיך בהפלרה.

פרופ’ טד טולצ’ינסקי, אחד ממומחי בריאות השן החתום על מחאת הרופאים אמר: “ביטול ההפלרה הינו ענישה לעוני. זוהי ענישה עבור הפריפריה ומרכז הארץ. העובדות מראות כי בישראל ובעולם, ההפלרה יעילה, בטוחה, ומצליחה, והיא איננה גורמת לנזק בריאותי. ישנן 12 מדינות בעולם שבהן ההפלרה היא חובה, ובאוסטרליה 90% מהמים מופלרים”.

ד”ר חסאן פאחר, יו”ר רופאי השיניים במגזר הערבי אמר: “יש להכניס פלואור גם למים המותפלים”.

פרופ’ יונתן מן, אחד ממומחי בריאות השן החתום על מחאת הרופאים אמר: “כאיש בריאות הציבור, אסור בשום פנים ואופן לעצור ההפלרה. ההפלרה נמצאת בין עשרת ההחלטות החשובות במאה ה-20 ונתמכת על ידי ארגון הבריאות הבריטי, האוסטרלי והעולמי. בניגוד למה שנאמר, ממש לא כולם מבטלים את ההפלרה בעולם. 450 מיליון איש זוכים להפלרה במי הברז וכך גם בישראל, מזה 40 שנה. אני לא מבין כיצד פרופ’ זוסמן ממשרד הבריאות אשר התנגד לעצירת ההפלרה, נמצא היום כאן מטעם משרד הבריאות. ואינני מבין כיצד לאחר אינספור וועדות ומחקרים שהיו יזומים על ידי משרד הבריאות, שהגיעו למסקנה שיש צורך בהמשכה, מגיעה השרה והופכת על פיהן את כל החלטות המחקרים ומסקנותיהן”.

סגן שר הבריאות לשעבר, הרב יעקב ליצמן אשר פתח בדבריו בוועדה טען כי “איננו מביאים שני דברים מפתיעים. כיצד ניתן לשלוח פקיד בכיר ומכובד שתמך בהפלרה, וכעת נשלח לייצג עמדה סותרת במקום השרה? כמו כן, כשאני הגעתי למשרד הבריאות אמרו לי שאני צריך להתייעץ עם מומחים. מדוע היא מתעלמת  כיום מאותם מומחים? הרי השרה אינה מבינה בטיפולי שיניים. כמו כן אמרה השרה כי אין צורך בטיפולי שיניים לילדים, למרות שהיה תקציב לכך. גם את תקנה זו היא ביטלה. אולי הדבר קשור בכך שילדים חרדים וערבים יוכלו ליהנות מכך. לאף אחד אין תשובה להחלטות אלו ואני לא מוכן לחזור לסדר היום כשדעת המומחים כל כך מתנגדת לאי ההפלרה”.

ח”כ אחמד טיבי שפתח אף הוא בדברים בתחילת הוועדה, אמר: “אין ספק שההפלרה מונעת עששת. אף אחד לא יאמר אחרת. היא נגישה לכולם, לעולם השלישי, לעניים, וגם למשפחות מבוססות. לגבי הטענות כי ההפלרה גורמת לסרטן ולפגיעה בכבד, הדבר אינו נכון. לגבי פגיעה ב IQ, אני רואה שזה מתפשט, התלוצץ טיבי. על כל מחקר היה מחקר נגד, אך אלו המבססים תועלת בהפלרה, רציניים יותר. אני מבין שדווקא סגל משרד הבריאות מתנגד לעצירת ההפלרה.

הערת המערכת: האמת היא שכאשר מבצעים חיפוש באתר משרד הבריאות, האתר אותו מנהל כידוע משרד הבריאות שבראשו עומדת שרת הבריאות יעל גרמן , של הערך “הפלרה” או “פלואיריד” ניתן למצוא עדכונים וסקירות שרובן ככולן מציינות דווקא את החשיבות הבריאותית של הפלרת המיים. ראו כאן למשל את דף השאלות/תשובות בנושא הפלרה: , או בדף המידע הזה שבו ניתן לקרוא כי “הימצאות פלואוריד במי השתייה מחזקת את גבישי זגוגית השן בעת יצירתם וגם יוצרת שכבת מגן על פני השן שבקעה אל תוך הפה ובכך גורמת לה להיות עמידה יותר בפני חומצה. הפלרה – הוספת פלואוריד למי השתייה:נמצא שכאשר הוספו למי השתייה באזורים דלי פלואוריד מלחי פלואוריד בריכוז 1 חל”מ (חלקים למיליון) ירדה תחלואת העששת בקרב ילדים תוך מספר שנים והגיעה לשיעור דומה לתחלואה שנמצאה באזורים בהם יש במים ריכוז דומה באופן טבעי.

ברוב מדינות ארה”ב ובחלק ממדינות אירופה ואוסטרליה הופלרו מי השתייה עם תוצאות מרשימות שלירידה בתחלואת עששת. בישראל כיום כ- 70% מהאוכלוסייה נהנים ממי שתייה מופלרים.

ישנן מדינות המספקות לתושביהן את המינון הדרוש של פלואוריד במלח הבישול או אפילו בחלב. מהלך כזה יעיל בעיקר במקרים של בעיות באספקת המים.” סוף ציטוט…

אפשר היה לצפות , היות  שהשרה כל כך מתנגדת להמשך ההפלרה,  שיופיע גם באתר משרד הבריאות איזשהו מסמך עמדה המסביר את השיקולים לכך.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה